LOS v Brně: Velmi smutný příběh…

LOS v BrněTohle těžko můžeme pominout, že? Los – vlastně losice (biomatka?) s mládětem zabloudily do Brna. O důvodu se můžeme jen dohadovat, možná jen chtěla na radnici přednést podněty, připomínky a návrhy k rozvoji města a pomoci tak místní koalici pracovat lépe. Nedopadlo to dobře…

Základní informaci…

…jste si mohli poslechnout v úterý ráno (a pak určitě ještě několikrát během dne) na Radiožurnálu, třeba cestou do práce:

Do centra Brna se zatoulala losice. Byl proveden pokus o její odchyt s použitím vrtulníku a uspávací střely. Odchyt se zdařil, ale zvíře později uhynulo (nejspíš na dehydrataci – v městském prostředí to měla těžké).

Po odchytu bylo zjištěno, že losice měla nejspíš mládě a i to bylo posléze dohledáno. Ohledně jeho osudu se níže uvedené zdroje rozcházejí. Zatímco dle českého rozhlasu mládě přežilo, iDnes hlásí, že i losí mládě nakonec uhynulo.

Český rozhlas logo Pokud si chcete přečíst víc, pak zde na stránkách Českého rozhlasu.

iDNES.cz logo Mnohem zmateněji o tom informuje iDNES.cz (14. června 2016  10:16) – jejich verzi najdete zde.

Doplněno:

iDNES.cz logo A ještě jednou iDNES.cz (15. června 2016  14:48), podrobněji s novou teorií o původu brněnský losů i s mapkou a vyjádřením zoologa k chybám, které vedly k úhynu obou zvířat.

Neviditelný pesA ještě doplňujeme článek z Neviditelného psa (17. června 2016) se zcela zásadním sdělením a obsahem – “Los do české přírody patří”. Děkujeme, my si to taky myslíme 🙂 .

Šlo tomu předejít!

Jsem přesvědčen, že celé záležitosti šlo předejít. Není to tak dávno, co libčickým internetem prosvištěla zpráva o nové chystané dopravní značce “Pozor Los”.

Pozor LOS! S variantou pro Libčice

Návrh ochranářů: “Pozor LOS!” S variantou pro Libčice

Kdyby se byla přichystána i značka “Zákaz vstupu LOSům”, jejíž návrh tímto předkládám, k tragédii by nemuselo dojít. Pro jistotu rovnou opět doplňuji i variantu, která by se určitě líbila v Libčicích.

Zákaz vstupu LOSů

Návrh značky: Zákaz vstupu LOSů

 

V rámci vyváženosti…

…jedna dobrá zpráva na závěr – nemůžeme tu psát jen smutné zprávy o losech. Od toho jsou jiné weby. Proto bychom rádi připomenuli týden starou zprávu, taktéž z webu Českého rozhlasu, že se v jihočeské ZOO v Hluboké nad Vltavou se v neděli 5. června narodila hned losí dvojčata.
Český rozhlas logo Víc si přečtete na stránkách Českého rozhlasu (Zprávy z jižních Čech – 9. 6. ’16 v 15:51).

Aktualizováno: Pokud se chcete podívat na reportáž ČT o losích dvojčatech, pak byla odvysílána 16. 6. v pořadu Zprávičky před Večerníčkem.

Déčko - Zprávičky: losí dvojčata

Déčko – Zprávičky: losí dvojčata

 

V rámci vyváženosti II. (konec dobrý, všechno dobré)

Abychom nebyli tak sebestřední a nevěnovali se jen losům, losicím a losatům, přikládám závěrem alespoň obrázek koalice. Právě zasedá (Pozor! Neplést: otázky “komu” a “co” by se mohly položit, pokud by se to psalo “zase dá”).

  Koalice zase dala

 

 

Zatím žádné komentáře.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>