Názory: Ano, ten komín by měl jít dolů

Hned na začátek to na sebe prozradím – nikam nekanduji. A hned dodávám – ale vím, komu v říjnu hodím svůj hlas. Přesto, možná právě proto, se koukám, co slibují ostatní “subjekty voleb” a o čem mluví. Tak jsem narazil i na informaci, že 100m komín v areálu šroubárny už není potřeba a že by mohl zmizet z panoramatu našeho města.

A ta představa se mi opravdu líbí. Je jedno, že se o tom píše na stránkách “konkurence” (což tak trochu znamená na stránkách “majitele”). Ta představa se mi líbí tak moc, jak moc se mi nelíbí ten komín. A byl bych hrozně rád kdyby se to povedlo a jednoho blízkého dne se komín odporoučel k zemi. Jsem přesvědčen, že nejde jen o libý pocit a oku lahodící výhledy. Ten komín s kotelnou je nechtěná dominanta, která přebije vše ostatní.

Je to to, co si z Libčic člověk zapamatuje, jaký si z Libčic odveze pocit. Myslím, a vyvraťte mi to, pokud víte jak (rád se pustím do diskuse), že často odradí ty, kteří zvažují naše město jako místo pro svůj domov, své podnikání. Možná si řeknete “jejich chyba”, ale já myslím, že tím komín (kotelna, nepotřebná část továrny, přežité přebytky průmyslového areálu…) nenápadně a přitom významně ovlivňuje i to, jak se nám v Libčicích žije (v kruhu: …spokojení lidé – peníze – prosperující živnostníci – perfektní služby – spokojení lidé…).

A tak (si) držím palce. Jsem zvědavý, přeju si, aby to bylo reálné a těším se, až budou známy podrobnosti. Protože nejsem odborník, a tak třeba nevím, jak je to s případnou ekologickou zátěží. Jestli to není – vzhledem ke zkušenostem z povodní – moc blízko u řeky pro novou výstavbu. Netuším, jaký je záměr ohledně financování a trochu mě znejisťuje fakt, že se to zmiňuje na stránkách libčické pobočky politické strany před volbami. (Že by na to město mělo něco přispět?  Pokud, tak kolik? A třeba ne.) A taky pevně doufám, že by se s takovou změnou dokázali rozumně vypořádat i provozovatelé mobilních telefonních sítí, protože to vypadá, že na komínu nějaká ta anténa aktuálně visí. On totiž hezký výhled je prima, ale k čemu by to bylo, kdybyste to nemohli nikomu zatelefonovat 🙂 ?

Tak uvidíme. Uvidíme, jestli někdy uvidíme Libčice bez komínu.

100m komín a Libčice

 

 

 

 

 

Komentářů: 7

  1. Jan Menšík napsal:

    Jo ptřeba vyřešit umístění BTSek (vysílače signálu pro mobilní telefony).

    Komín není hezký, ale je to zase dobrý orientační bod. A hlavně – toto by si měl vyřešit sám majitel, nepodporuji uhrazení demolice z veřejných peněz.

  2. Petr Nehasil napsal:

    To skládka je taky “dobrý” orientační bod a znám lidi co se kvůli jejímu zápachu do Libčic nepřestěhovali. A jak píše Honza, je to na rozhodnutí majitele. Záleží jaké smlouvy má s provozovateli antén, jaký záměr s územím má. Myslím, že financemi do soukromého majetku by město přispívat nemělo. Má i jiné možnosti jak může majitele motivovat. Může koordinovat vlastní projekty a soukromé. A zde je zejména potřeba, aby rozhodnutí radnice byla čitelná. Aby investoři a podnikatelé věděli s čím mohou počítat. Aby věděli, že případná bytová výstavba nebude uvězněna mezi řekou, kolejemi, zbytky šroubárny a neutěšenou náplavkou.
    A je zbourání komína jediná možnost? Není pro něj jiné využití? Nejde třeba jen zmenšit na třetinu a ještě nějak využít? viz např. http://www.earch.cz/sites/default/files/images/gallery/silo-tower/02-studio-zlamal-silo-tower.jpg Ale to vše je na chuti, odvaze, svěžesti nápadů, financích a záměrech majitele, resp. člena představenstva. Město může regulovat územním plánem (který by se však neměl měnit s každým lusknutím prstů) a motivovat právě vlastním rozvojem..

  3. Vojta Juda napsal:

    Co osázet komín chyty, navrtat borháky a rázem máme v Libčicích nejvyšší umělou lezeckou stěnu v ČR!
    🙂

  4. Petr Nehasil napsal:

    A v zimě polévat vodou na ledové lezení..

  5. Pavel napsal:

    Námět pro další dny:
    Ušetřilo se zhruba 15,5 za nesmyslnou koupi KDL, tudíž se nepodařilo jisté skupině lidí vysát finanční rezervu obce Libčice. Takže si nemyslím, že by demolice komínu by se měla opět zvážit a zástupci obce by se měli dohodnout se současným vlastníkem areálu Šroubáren (Screw & wire – ředitel Ing.Petr Kosík z TOP 09 ) na úzké spolupráci a vypracovat harmonogram demoličních prací.
    Této obludné dominanty naší obce by se měly Libčice jednoznačně zbavit. Již uběhlo zbytečně opět mnoho let a stále se nic v tomto smyslu neděje. Snad by vedlejší město Kralupy nad Vltavou mohlo našim zastupitelům vštípit myšlenku po nutné modernizaci a kultivaci okolí ve kterém žijeme a vychováváme naše děti…

  6. Marek Coufal napsal:

    1. zatím se nic neušetřilo. ale bylo by to fajn.
    2. Paráda, takže už jsme minimálně 2, kteří by ten komín chtěli sundat. Zbývá přesvědčit zbytek.

  7. Martin Oravec napsal:

    Nejsem sice z Libčic, ale koukám na tu betonovou hrůzu z Větrušic. Tímto se přidávám ke dvěma výše uvedeným dobrodruhům s názorem, že by Libčicím slušelo, jej sundat. Držím pěsti.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>