Radní sobě: opera o mnoha dějstvích

radni-sobe

Tohle je pozvánka na nadcházející jednání zastupitelstva, které slibuje divadelní kus hodný Zlaté kapličky. I proto jsme si jako ilustrační obrázek k tomuto příspěvku vypůjčili (a mírně upravili) nápis, který se skví nad oponou Národního divadla. Letmý pohled do programu jednání slibuje alternativní naturalistický výstup volně inspirovaný klasikou Našich furiantů.

Kvalitní show se zárukou

Pokud nechcete kupovat zajíce v pytli a přijít opravdu pouze a jen na kvalitní vystoupení, znovu doporučujeme shlédnout dada pasáže záznamu z minulého jednání zastupitelstva, kde pan radní a zastupitel Vladimír Urbánek vysvětluje, co (dle předloženého návrhu smlouvy) hodlá platit jako majitel pozemku a developer a co bude chtít zaplatit po městu zastupovaném panem radním a zastupitelem Vladimírem Urbánkem (nejen jím). Pokud někdo z vás s jistotou dokáže říct, k čemu se během svého verbálního projevu zavázal, může si vyzvednout v redakci Libčických křižovatek hodnotnou cenu.

Slibná předehra – jednání rady města

Již v overtuře jednání zastupitelstva  – během jednání rady města Libčice nad Vltavou (ze dne 29. 8. 2016) se děly věci. Radní – majitelé (Vladimír Urbánek, František Hudek) s panem starostou Pavlem Bartošem, bez účasti radních – nemajitelů (Jiří Lain, Vít Penížek) si odsouhlasili:

  • V bodě 4/19 přesun jednání zastupitelstva ze středy na pondělí. Snad v duchu idey “čím komplikovanější pro ostatní, tím snáze pro nás”? Ale ona vlastně další změna harmonogramu jednání zastupitelstva nikoho moc nepřekvapí – není první. Podle všeho je používána jako taktický prostředek. A třeba to ani není změna poslední, že.
  • V bodě 8/19 “radní – majitelé” doporučili zastupitelům zahájit proces změny uzemního plánu” shodou okolností v lokalitě, kde jsou “majiteli – radními”. Že toto doporučení “radní – majitelé” nebo chcete-li “majitelé – radní” dávají i sami sobě, tentokrát ovšem v roli zastupitelů (2 z 15, tři pokud připočtete i starostu), je jen taková malá třešička na dortu.

Režiséři celé estrády správně pochopili, že dobrý kus musí mít dobrý začátek. Musí vtáhnout diváka do děje. A to se tu jistě podařilo. Určitě i vám se v hlavě usadila neodbytná otázka: Proč se rada sešla ve složení, ve kterém se sešla? Který z bodů byl tak neodkladný? Pronájem zahrádky? Formální schválení slíbených peněz školským zařízením?

Čtěte program, budete se těšit ještě víc!

Nikdo nemá rád spoilery (teď nemluvíme o autech – jde nám o nechtěné vyzrazení klíčových dějových zvratů), ale pokud jsme vás stále ještě nenalákali na vystoupení s názvem “13. jednání zastupitelstva”, mrkněte se na plánovaný program.

Zjistíte, že kromě nastartování změny územního plánu se má projednávat i odprodej pozemků… …abychom neprozradili příliš – hádejte komu?

Přijďte velevážené publikum!

Tedy neváhejte a doražte. Ani v cirkusových šapitó Letní Letné neuvidíte takovou ukázku akrobacie a artistickou zručnost! Disciplína “sezení na dvou židlích” je něco, co Libčicím může závidět celý umělecký svět!

radni-sobe

Závěr

Neumíme tu vydat rozhřešení. Neumíme říci, jak se pánové Jekyll a Hyde v hlavách našich “radních – majitelů” s celou věcí vypořádají. Myslet si můžeme, co chceme. Ale jistě víme, že z hlediska čestnosti a morálky je tohle střet zájmů, ve kterém se žádný zodpovědný a rozumně uvažující občan nikdy nechce ocitnout.

A nakonec? Svatba!

Pro milovníky happy-endů je tu na závěr sladká tečka. Pokud se chystáte vdávat nebo ženit, přijďte! Jedna z vedlejších dějových linek nadcházejícího zasedání zastupitelstva rozehraje motiv “volby oddávajících” – a to přeci vědět musíte, kdo a čemu se bude v Libčicích v nadcházejících letech oddávat.

Jeden komentář

  1. Martin Šimon napsal:

    V žádném volebním programu Liběhradu, umělého dvojníka TOP 09 a ani ANO 2011 jsem nečetl, že by dotčení zastupitelé řekli před volbami, že budou takto nakládat s obecním majetkem. Pochybuji, že by k tomu dostali od voličů mandát. Tedy kromě vlastního příbuzenstva v Libčicích, které z toho může taky sekundárně profitovat. Slušný člověk takové věci prostě nedělá.

    Situaci považuji za natolik závažnou pro stav obecních financí v Libčicích, že by o ní měli rozhodnout občané v obecním referendu. Místní politici si nemohou dělat cokoli, co se jim zlíbí. Pokud vládnoucí klika nebude chtít přizvat občany k rozhodování, rád podepíši petici, aby se mohlo konat referendum podle zákona na základě sebraného počtu podpisů. Počet hlasů pro opoziční strany ve volbách byl výrazně vyšší, než je příslušná kvóta pro referendum.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>