Potopa už je tu

Před dvěma roky jsem při slavnostním zasedání zastupitelstva gratuloval starostovi našeho města, že dostal čtyři další léta na to, aby pochopil, jak funguje demokracie. Polovina volebního období uplynula a já musím konstatovat, že tomu dosud neporozuměl. Posledním důkazem je jeho text s názvem Po nás potopa, který uveřejnil na webové stránce forumlibcice.cz. Kritizuje zde opoziční zastupitele za to, že mimo jiné mají bezohledný vztah k budoucnosti, což dokládá příklady nesouhlasného postoje a hlasování v protikladu k postojům většiny zastupitelstva. Cituje také doslovně slib zastupitele a klade řečnickou otázku, zda jej opoziční zastupitelé naplňují.

Opozice mluví také za voliče, ale ne za ty starostovy

Zastupitelé, stručně řečeno, slibují na svou čest a svědomí, že budou vykonávat svoji funkci v zájmu města a jeho občanů. Opoziční zastupitelé byli zvoleni lidmi, kteří nemají zcela shodný názor s většinou, ale i oni mají právo být v zastupitelstvu, jak vyplývá i z tohoto slova, zastupováni. Opoziční zastupitelé tedy nedělají jen to, co jim káže jejich vlastní svědomí, čest, ale i voliči daná povinnost hájit jejich protikladný názor. Vše jiné by bylo prohřeškem právě proti citovanému slibu. Náš současný starosta má tendenci vyjadřovat se k opozici kategoricky za všechny občany a voliče města.  Takto klamou demagogové. Historie se vysmála výroku francouzského krále „Stát jsem já“! Dodávám, že neplatí ani „Město jsem já“!

Jako tříleté děcko

Podstatou demokracie je právo na vlastní menšinový názor a možnost hájit jej bez nebezpečí, že za něj budu popotahován. Kdyby byl způsob, kterým starosta města dlouhodobě peskuje opoziční zastupitele, použit například v zaměstnání, mohl by být označen za mobbing, tedy šikanu. Podstatou demokracie je také svoboda a podstatou svobody je říkat v zákonném rámci cokoliv, co mám na srdci a vyjadřuje to mé přesvědčení. Je tíhou demokracie, že ostatní musejí takové postoje a názory tolerovat. Nic na tom nezmění vzteklé dupání nohou, eventuálně pláč a žalování. To pískoviště je nás všech. Starosta si nemůže jako dítě vynucovat, aby si s ním hráli i ti, kteří nechtějí. Pokud toto vše muž na radnici nechápe, potom ta potopa už je tu.

PhDr. Petr Schönfeld, LOS

Jeden komentář

  1. Martin Šimon napsal:

    Nechtěl bych být v pozici učitele na Libčické základní škole, když se ho žáci v hodině občanské nauky zeptají, jestli má pan starosta v článku “Po nás potopa” pravdu. Co by mohl odpovědět?

    Taky bych nechtěl být v pozici rodiče-zastupitele, když mu potomek doma u večeře poví, co odpověděl pan učitel. Proč tak píše o rodičích a sousedech svých spolužáků?

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>