Zametací výběrové řízení

Elektronická úřední deska městaS odkazem na náš článek o 13. veřejné zasedání zastupitelstva bychom rádi upozornili, že se v úterý 18. 10. 2016 na elektronické úřední desce města objevil dokument, kterým město vypisuje výběrové řízení na “Nákup zametacího stroje pro město Libčice nad Vltavou.” Pojďme se podívat na detaily.

Uklízet se musí

Ještě předtím, aby nám nebylo špatně rozuměno, rovnou dopředu hlásíme: Údržba chodníku, zvláště pak v zimě, je zcela neoddiskutovatelně dobrá a nutná věc. Město se má starat o silnice a chodníky ve svém katastru, je to služba, kterou od něj obyvatelé očekávají.

Nikdo se tu nestaví proti faktu, že se pořídí stroj, který takovou práci zvládne nebo usnadní. Ostatně sami víme o nešťastnících, kteří si na městských neudržovaných chodnících (konkrétně na velmi frekventované Zahradní ulici) v minulosti nohu zlámali. Ale i dobré věci se mají dělat dobře. Protože ani správné cíle nejsou ospravedlněním pro nekorektní postup.

Co se nám nelíbí

Jen v bodech:

  1. Na zpracování nabídky je celých 14 dní (Spěchá se. Proč? Plní se formální povinnost?).
  2. Spěchá se teď (a rovnou odkazujeme na 4. bod tohoto soupisu), v červnu by to asi bylo moc okaté, byť by pak na výběr bylo spousta času.
  3. Citujeme bod 2 zadání (celé jej najdete zde): “Rozsah dodávky je vymezen v přiložené specifikaci.” A dodáváme: takový dokument – specifikaci ovšem na elektronické desce nenajdete.
  4. Připomínáme městskou fotogalerii na rajce.cz s názvem “16.6.2016 – Nový zametací stroj fy Hako na chodníky – Foto: PB” a dovolíme se ptát: “jaký stroj nám asi v Libčicích výběrové řízení vyhraje?”
  5. A rovnou si odpovídáme: samozřejmě, že ten nejlepší, shodou okolností za 2,7 milionu korun.

Otázky na závěr

  1. Otázka občanská: Máte pocit, že takto se mají pořádat výběrová řízení (občanům našeho města připomínáme, že jde o útraty z městského, tedy i vašeho rozpočtu)?
  2. Otázka mluvnická (nepovinná): Až ten stroj budeme mít, budeme zametat “co”? A nebo zameteme “s čím” případně “s kým”?

Malý průzkum trhu

Zběžným pohledem do vyhledávače Google, bez dalšího zkoumání detailů a podrobností (to opravdu má dělat někdo jiný) snadno zjistíte, že podobné stroje jako je Hako vyrábí také firmy MATHIEU, KIOTI, Bucher-SchörlingJOHNSTON a další a další. Možná jsou horší, možná dražší. Ale jak to tak vypadá, to už v Libčicích nikdo zjišťovat nebude. Když se ale vrátíme k podstatě věci, je to přesně ten důvod, proč se na takové investice mají vypisovat výběrová řízení.

Jinde to zvládli z dotací

Zajímá vás, jak se stejný stroj pořizuje jinde? Pak pogratulujte Raspanevě, více zde. 

Připomínám, že v Libčicích dopředu opakovaně zazněla částka 2,7 milionu. To je jednak samo o sobě vyšší cena za stejný stroj, než ke které se hlásí Raspenava (v rámci objektivity je nutno přiznat, že neznáme přesnou specifikaci obou zařízení). A za druhé je to o víc než 2 milióny vyšší výdaj, než kolik ve finále Raspenava v roce 2013 zaplatila ze svého rozpočtu. Zbytek totiž pokryly dotace. Možná je dobré zmínit (a znovu – tohle jsme v tuhle chvíli neověřovali, zas tolik volného času nemáme – to by měla být práce placených zaměstnanců), že někteří dodavatelé zametacích strojů přímo na svých stránkách stále zmiňují možnost získat na pořízení této techniky dotaci. Byly opravdu prozkoumány všechny možnosti, jak ušetřit městské peníze?

Městská fotogalerie

Komentářů: 5

  1. Marek Coufal napsal:

    Na základě aktuálně zjištěných skutečností rovnou hlásím: tento článek bude mít pokračování. Zůstaňte naladěni.

  2. Petr Nehasil napsal:

    Jestlipak stroj Hako má funkci zametání pod koberec..

  3. Ilona Nováková napsal:

    Dobrý den,
    dotace v současné době opravdu jsou. Více na: http://www.opzp.cz/vyzvy/41-vyzva
    V rámci této výzvy lze pořídit stroj za 10% ceny, ale se svozovou nástavbou (například na svoz odpadkových košů, bio popelnic…), pak lze při pořízení univerzálního stroje dokoupit zametací nástavbu, případně další nástavby.

    • Pavel Tahal napsal:

      Opravdu by tato dotace byla využitelná? Nepořídil se z podobného důvodu (dotace) současný vůz Multicar?

  4. Pavel Tahal napsal:

    Zvláštní, že ve fotogalerii “16.6.2016 – Nový zametací stroj fy Hako na chodníky – Foto: PB” není jediná fotka jak ten stroj uklízí chodník…

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>