Snow Film Fest 2016 je za dveřmi!

SFF 2016 banner

Již tuto sobotu 26. listopadu se od 15:00 na Libčické plovárně koná třetí ročník zimní verze přehlídky outdoorových dokumentů Snow Film Fest. Hlavní téma letošního ročníku jsou laviny. Je jim věnován dechberoucí sloveneský film Bílé objetí, bude o nich mluvit horský vůdce a expert na toto téma Viktor Kořízek a s lavinami bude souviset i odpolední dětská venkovní hra. Večer zakončíme koncertem originálního písničkáře Xaviera Baumaxy.

Program:

15:00 Zahájení festivalu
15:15 Ledy a přílivy (Režie: Kt Miller, délka: 30 min, země: USA)
15:45 Tamara (Režie: Joachim Hellinger, Christian Schmidt, délka: 17 min, země: Německo)

16:15 Expedice Švédsko (Režie: Jimmy Sundin, délka: 61 min, země: Švédsko)
17:15 Whiskey Berber (Režie: Ondřej a Jiří Švihálkovi, délka: 34 min, země: České republika)

17:45 Vyhlášení výsledků dětské hry, losování vstupenek

18:00 Bílé objetí (Režie: Branislav Molnár, Peter Magnát, délka: 53 min, země: Slovensko)
19:00 Beseda se horským vůdcem Viktorem Kořízkem

20:15 Sibiřský Traverz (Režie: Sherpas Cinema, délka: 28 min, země: Kanada)

21:00 Koncert Xaviera Baumaxy

Odpolední veknovní program:

15:30 – 17:00 Tematická soutěž pro děti, ukázka výcviku lavinových psů

Losování vstupenek:

Po loňské odmlce, kdy jsme sponzorské ceny dávali odměnou za sportovní výkony, se vracíme k oblíbenému losování. Všichni držitelé platných vstupenek budou mít šanci vyhrát některou z následujících cen, které věnoval náš stálý partner Jesse Guthrie alias Vaude CZ.

ceny

O programu:

Viktor Kořízek

HV_viktor_korizek

Profesionální horský vůdce UIAGM, lavinový specialista a psovod lavinových psů, lektor kurzů – laviny, skialpinismus, skalní lezení, ledovce, Mountain Academy.

V zimě je doma v Krkonoších; pak postupně vyráží dál a dál: Vysoké Tatry, Rakousko, Švýcarsko, …. Na jaro a léto se stěhuje na čtyři měsíce do Švýcarska do údolí Saastal (Údolí víl) ve Walliských Alpách, odkud je to kousek i do jiných alpských destinací jako Zermatt, Saas Fee, Bernské Alpy, ale i Chamonix a Itálie. Každý rok se snaží také vyrazit kamsi za hranice snů – třeba do Cordillera Blanca v Peru za parádními výstupy: Alpamayo, Huascarán…

 

Několik dat z kariéry horského vůdce:

1997 – poprvé vede lidi do hor
1998 – byl přijat do Horské služby
1999 – začíná spolupracovat na Lavinové prevenci HS ČR
1999 – úspěšně absolvoval Trofeo Mezzalama, jeden z nejtěžších skialpinistických závodů na světě
2002 – se mu podařilo vyhrát celkový Český pohár ve skialpinismu
2002 – opravil a dal dohromady lavinovou metodiku v ČR
2005 – vytvořil lavinovou předpověď pro ČR
2006 – v Chamonix úspěšně absolvoval závěrečné zkoušky v rámci vzdělávacího kurzu pro Horské vůdce (UIAGM)

Ledy a přílivy

(Režie: Kt Miller, délka: 30 min, země: USA)

ledy-a-prilivy

V roce 2014 se šestice žen vydala na malé plachetnici z Islandu přes Dánsko až k západnímu pobřeží Grónska. Cestovatelky se bez větších zkušeností postupně seznámily s ovládáním lodě i pobytem na širém moři, kde po několik dní plavby nespatřily žádnou pevninu. V Grónsku pak prozkoumaly nové lyžařské cesty a sesbíraly data pro vědecké analýzy tohoto úžasně divokého kousku světa. Počasí i kvalita sněhu na mnoha místech předčily jejich očekávání. Naproti tomu se v jedné z vytipovaných oblastí nedostávalo sněhu. Tady si všechny uvědomily, jak velký dopad má pro tuto oblast globální oteplování. Tam, kde jindy bývalo moře pokryté ledem a domy skryté pod přívaly sněhu, je nyní poprašek a teploty jen mírně pod nulou. Prožijte dobrodružnou cestu po mořské hladině, strmých kopcích a za poznáním klimatických změn naši krásné planety.

Tamara

(Režie: Joachim Hellinger, Christian Schmidt, délka: 17 min, země: Německo)

V roce 2012 Tamara Lunger poprvé spatřila 8 611 metrů vysoký vrchol K2. Pohled na něj byl ohromující v neposlední řadě proto, že K2 je považována za nejnebezpečnější osmitisícovku. Již více než 80 horolezců zde přišlo o život. Přesto Tamara jako 28-letá zamířila opět do Pákistánu spolu s alpinistou Nikolausem Gruberem, aby čelila největší výzvě své horolezecké kariéry. Film je portrétem ženy, která miluje extrémy a žije pro ně. Film plný bolesti a strachu, ale i odhodlání a štěstí.

Expedice Švédsko

(Režie: Jimmy Sundin, délka: 61 min, země: Švédsko)

expedice_svedsko2

Jimmy je zkušený dobrodruh, který se narodil a vyrůstal v severním Švédsku. Jako mnoho Švédů během cest za dobrodružstvím procestoval kus světa. Nyní se konečně rozhodl podniknout něco pořádného ve své rodné zemi, aby ukázal přátelům, co Švédsko nabízí. Společně s Linusem a Jasonem se na lyžích vydávají po Švédské královské cestě (Kungsleden), která vede 450 km přes švédské hory. Jason je z Nového Zélandu, má za sebou také mnoho dobrodružných výprav, ale toto bude jeho první zkušenost na lyžích za polárním kruhem. Linus nikdy dříve nic podobného nepodnikal.

Možná dnes není zas tak neobvyklé, že lidé v touze po dobrodružství dávají v sázku svůj život. Důležité je soustředit se na nebezpečí a přijmout rizika. Ale je to skutečně to, o čem dobrodružství je?

Whiskey Berber

(Režie: Ondřej a Jiří Švihálkovi, délka: 34 min, země: České republika)

Bratři Švihálkové alias Kejda Ski Team se v zimní sezóně 2014-2015 zaměřili na odhalování skialpového potenciálu marockého Atlasu. S cílem najít co nejzajímavější sjezdové linie v nejvyšších částech Atlasu vyrazili do severní Afriky hned dvakrát. A důraz byl kladen také na dokumentaristickou stránku věci. Výsledkem jejich snažení je film Whiskey Berber, který představí tři hlavní oblasti tohoto horského pásma, Mgoun, Toubkal a Tazarhart a tamní skiextrémové linie, zavede nás do rušného Marrakéše a ukáže skromný život Berberů, obyvatelů horských vesnic.

Bílé objetí

(Režie: Branislav Molnár, Peter Magnát, délka: 53 min, země: Slovensko)

bile_objeti2Zima a sníh v horách láká velké množství sportovních nadšenců. I přes velký posun v předpovídání lavinového nebezpečí vzrůstají počty nehod s fatálními následky. Tvůrci filmu nechtějí moralizovat nebo kázat, ale spíš se snaží najít vysvětlení, co lidi žene vstříc adrenalinovému zážitku a riskování. Film je o lidech, kteří se dostali do smrtelného nebezpečí v zimních podmínkách. Proč jsou ochotni cestovat stovky kilometrů a riskovat své životy? Dokument nahlíží do světa freeriderů, snowboardistů, horolezců, ale také do světa lidí, kteří pracují pro Horskou záchrannou službu a v centrech lavinové prevence. Ve filmu se střídají rozhovory s lidmi a rekonstrukce nehod natáčené v místech, kde se opravdu staly.

Sibiřský Traverz

(Režie: Sherpas Cinema, délka: 28 min, země: Kanada)

Dokument mapuje 9 288 km dlouhou lyžařskou výpravu po nejdelší železnici světa – Transsibiřské magistrále. Zvládnout celou trasu z Vladivostoku až do Moskvy může být zdlouhavý a nudný zážitek, pokud si neuděláte pár zastávek. A pokud máte s sebou lyže, nudit se rozhodně nebudete. Tým špičkových lyžařů a filmařů z proslulých Sherpas Cinema se po této slavné trase vypravilo s cílem seznámit se s místní komunitou a prozkoumat sibiřský prašan. Čeká nás zastávka v odlehlé divočině na hoře Mamay poblíž Bajkalu, sněhové bouře v horském středisku Sheregesh i návštěva lovecké vesnice, kde si obyvatelé vyrábějí vlastní lyže.

Xavier Baumaxa – Originální písničkář podruhé v Libčicích!

Poděkování:

Festival se koná s podporou kulturního grantu města Libčice, spolku Libčice.netJesse Guthrieho alias Vaude CZ.

Zatím žádné komentáře.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>