První tři týdny v Kulíšku

DSC_0984

Pobočka kralupské lesní mateřské školky Kulíšek v Libčicích má za sebou první tři týdny provozu a je až s podivem, co všechno jsme s dětmi stihli zažít.

1. září proběhl zahajovací výlet pro děti a rodiče na Dol, kdy jsme za pomoci různých zvířátek hledali našemu plyšovému Kulíškovi kamarádku Kulišku.

Pravidelný provoz je zatím v Kulíšku dvoudenní (úterý a středa) a za těch šest dní se děti naučily nejen loučit se s rodiči bez pláče, ale také básničku o hrušce a o švestce, dvě písničky o jablíčkách, podívaly se do Chýnovského háje, na Kameníček, na louky kolem pískovny a také do sadu manželů Hánlových v Letkách. Panu Hánlovi vděčíme za svolení k exkurzi a paní Hánlové za krásnou procházku sadem, povídání o tom, jak se o ovocné stromy pečuje i za ochutnávku švestek a hroznového vína. Dětem se také moc líbilo stádo ovcí, které v sadu spásá trávu. K tomu všemu si na každé výpravě ještě stihly nějaké to ovoce namalovat, natiskat či si omotat papírové jablíčko různobarevnou vlnou.

Chcete vědět, jak den v Kulíšku probíhá?

Mezi 7:30 a 8:30 se sejdeme v naší základně v Lidické ulici. (Tady je na místě poděkování rodině Krčkových, která nám dvě místnosti ve svém domě poskytla zcela nezištně na dobu dvou let). Pak si rozcvičíme ruce i nohy, protáhneme se, zazpíváme si a v 9:00 se venku pozdravíme s Kulíškem, nandáme batůžky na záda a vyrazíme do přírody.

Když nám přeje počasí, sejdeme se rovnou u lesa v půl deváté, abychom v něm mohli strávit úplně celé dopoledne. Cestou si povídáme, ukazujeme si, co kde roste a snažíme se nekřičet, abychom mohli potkat také nějaká zvířátka. Když přijdeme na nějaké pěkné místo, roztáhneme na zem velkou plachtu a na tu si děti sednou a posvačí, co jim maminky na cestu nachystaly. Pak si zahrajeme pár her (např. ochutnávání ovoce se zavázanýma očima, hledání věcí, které v lese ztratila hračková víla…), věnujeme se také výtvarné činnosti a většinou čas letí tak, že je třeba pomýšlet na cestu zpět a na oběd.

Ten si Kulíšci snědí u krásného stolu, který pro ně vyrobil Václav Zavřel, a pak si jdou ustlat svoje pelíšky do vedlejší místnosti. Když si pěkně odpočinou, mají možnost podílet se na přípravě odpolední svačinky, kterou chystá každý týden jiná rodina. A tak si s pomocí paní učitelky můžou ukrojit okurku, štrůdl nebo si sami namazat chleba. Jen co je po svačince uklizeno, přijdou si pro některé děti rodiče a ostatní odejdou na hřiště, kde v 15:45 provoz končí.

Zatím k nám chodí pět libčických kluků a dvě holčičky – jednu z nich sem na kole vozí z Řeže tatínek, který pracuje v libčické ZUŠ.

A co nás čeká kromě pravidelného programu?

Pozvánka: Výlet s Kulíškem

Hned 1. října chystáme další společný výlet pro děti, rodiče a všechny další příznivce lesních školek. Podrobnosti budou na zvláštní pozvánce. Ještě se v říjnu připojíme ke Kulíškům v Kralupech na slavnosti podzimního listí, která proběhne v sobotu 18. 10. od 10:00 do 14:00 v Rusavkách. Můžete se přidat i vy, je to akce pro širokou veřejnost. V listopadu se zúčastníme libčického svatomartinského setkání u řeky a v prosinci – to se teprve uvidí….

Všechno se dočtete buď tady nebo na www.kulisek.netluk.cz.

Kateřina Judová

Katerina Judova

 

 

Zatím žádné komentáře.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>