Libčice změní tvář

Šroubárna bez kotelny

Ve vánoční anketě se Libčické křižovatky ptaly dětí, co by měl Ježíšek přinést pod stromeček celým Libčicím. Napadlo by vás ale, že krásným dárkem by mohlo celému městu být i to, že něco dočista zmizí? Třeba něco nevzhledného, VELKÉHO a (bohužel) nepřehlédnutelného?

O čem to bude? Ne ne. Příspěvek nebude o posledním jednání zastupitelstva a nejnovějších plánech radnice na vybudování komunitního domu a úpravách náměstí Svobody, nebude o ideovém záměru prezentovaném studiem Foglar architects.

Protože nejen radnice má plány, které mají zasáhnout do vzhledu našeho města. Pojďte s námi blíž k řece. U Libčické náplavky se budou dít věci, které nás zajímají. Za vším stojí architekt Patrik Hoffman.

Malý kvíz

Začněme obrázkem. Pořádně se podívejte. Je na něm něco zvláštního? Tik ťak, tik ťak… …vědí už modří?

Šroubárna bez kotelny

Kotelna (zmizela) zmizí

Gratulujeme těm, kteří uhádli. Retuš (která je v grafickém editoru výrazně snazší než v reálném životě) vymazala z libčického panoramatu obrovskou, červenou, nevyužívanou a nevzhlednou budovu tzv. nové kotelny v objektu šroubárny hned vedle libčické náplavky.

V tomto případě ale nejde jen o obrazové ztvárnění skryté touhy. Demolice kotelny je už naplánovaná a měla by proběhnout začátkem kalendářního roku 2017. Pokud vše půjde dobře, začne se s likvidací hned v lednu 2017  (bude-li to až v únoru, nekamenujte nás za dezinformaci), měla by trvat čtyři měsíce a z rozsáhlého areálu libčické šroubárny by tak měl být ukousnutý velký kus toho, co Libčicím nesluší.

A co komín?

Ke kotelně patří i nepřehlednutelný stometrový komín. O jeho odstranění se dle vyjádření Patrika Hoffmana prý zatím neuvažuje (což je dle mého osobního názoru škoda). Pokud se domníváte, že znáte důvod – zachování kvalitního signálu pro mobily, tak to prý není správné vysvětlení. Díky moderním technologiím je údajně zájem operátorů o komín menší než býval, Libčice dokáží pokrýt jinak. Architektovi komín zkrátka připadá zajímavý a hodlá jej využít.

A jak? Nás napadá lezecká stěna, nejdelší skluzavka ve Střední Evropě, nejvyšší poutač na Libčice (ve tvaru špendlíku “zde se nacházíte”), startovací silo Libčické vesmírné agentury, minaret, maják, podpůrná noha visutého mostu až rovnou do Máslovic… …ale nic z toho to nejspíš nebude. Takže se necháme překvapit: své vlastní originální nápady připojte do diskuse pod článkem.

Co dál?

Demolice kotelny je jen první krok, říční panorama města Libčice se bude určitě měnit dál. Ale detaily zatím neznáme, tedy se nemáme o co podělit.

V této chvíli však víme, že prostor, který po demolici kotelny vznikne – ať už tu vyroste cokoliv – by se měl vyčlenit z areálu šroubárny a připojit k městu, stát se jeho součástí přístupnou od řeky.

“S” a “bez”

Pokud si nejste jisti, co na obrázku ke článku chybělo, mrkněte do galerie, která obsahuje originální obrázek i ten retušovaný.

Zatím žádné komentáře.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>