Spolkový dům a přeměna náměstí

Zničehonic se nedávno v agendě města objevil plán na zbourání domů v zatáčce naproti městskému úřadu a jejich nahrazení “Spolkovým domem“. Ponechám teď úplně stranou otázku, je-li takový dům potřeba, co to bude znamenat pro městský rozpočet (a třeba i další financování takového Sokola – viz kauza sportovní hala) a pominu i nabízející se problém motivace k takovému zásahu. Nebudu se vyjadřovat ani k předložené vizualizaci a nijak nekritizuji ani samotnou snahu o takovou proměnu, ta je podle mě zcela legitimní.

Jelikož se ale jedná o podstatný zásah do samotného srdce města, není mi vůbec jasné, proč je prováděn tak rychle a skoro potají. Na základě kolika návrhů se například vedení města rozhodovalo? S kým se o tom bavilo? Zajímá je názor občanů? A především – proč proboha nevypíše architektonickou soutěž ve spolupráci s komorou architektů? Například na soutěž o projekt základní školy v Chýni (Praha-západ, 2 521 obyvatel) se sešlo 64 návrhů včetně zahraničních, z nichž porota vybrala vizi pařížského ateliéru CMJN (zhlédnout možno zde).

Chýně: staví se vysoutěžená škola

Proč se vedení Libčic rozhodlo ochudit svůj výběr o desítky názorů, které mohou přijít se zcela originálními nápady? Doufám jen, že důvod není ten, že by takovou soutěž mohlo dokončovat jiné zastupitelstvo… A raději nepochybuji o tom, že představitelé města se v otázkách spojených s podobnou soutěží dobře orientují.


Domnívám se, že přeměna centra by po důkladném zvážení potřeb města a rozsáhlé diskusi měla být řešena právě takovouto soutěží s porotou, v níž by vedle nezaujatých odborníků vybraných ve spolupráci s Českou komorou architektů měli místo zástupci všech stran a spolků zasedajících v zastupitelstvu. Tohle je totiž věc, která se týká všech.

Jaroslav Richter

 

Návrh náměstí je zde: https://libcickekrizovatky.cz/content/uploads/2017/02/Studie_Mestsky_dum.pdf

Zatím žádné komentáře.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>