Program sborového festivalu 2017 – druhá ochutnávka

Otevřená zahrada 2017

V minulé pozvánce na festival sborového zpěvu jsem se věnovala dopolední dílně, jejíž výsledek uslyšíte na zahájení celé hudební akce.

V mém dnešním příspěvku bych vám ráda krátce přiblížila program první poloviny festivalu.

Na festival vždy zveme alespoň jeden mladý sbor

Dětský pěvecký sbor Mládí

Dětský pěvecký sbor Mládí k nám přijede z Jablonce nad Jizerou a velká část jejich vystoupení bude i pro mě překvapením.

Po 10-25 letých slečnách jsem nevyžadovala, aby celé jejich vystoupení bylo vázáno tématem 9. ročníku festivalu.

Léo Delibes

Léo Delibes

A tak vím jen tolik, že k tématu mše si sbor připravil dvě části z Messe Breve, kterou složil francouzský skladatel Léo Delibes. Byl to současník Offenbachův, psal operety, opery i balety a jeho hudba měla vliv např. i na P. I. Čajkovského. Jeho Messe Breve zpívají sbory po celém světě. Zájemcům nabízím odkazy na různá provedení:

Do programu se zapojí domácí i hosté

Scandula

Jiří Teml

na festival přispěje mší současného a oblíbeného skladatele Jiřího Temla, rodáka ze Šumavy, autora mnoha desítek instrumentálních i vokálních děl.

“Missa Piccola” je skladbou pro smíšený sbor a sólové housle. Vznikla v roce 2004 a Scandula ji již úspěšně provedla na svém velikonočním koncertu. Můžete se těšit na folklórem inspirované svěží dílko, které na housle doprovodí Viktor Nusl.

Lumen Pacov

je sbor, který k nám z Vysočiny zavítá už podruhé. Naposled zpívali pacovští na našem festivalu v roce 2015 (kdo by si chtěl jejich vystoupení oživit, může se podívat zde).

Pro letošní ročník si připravili českou premiéru skladby mladého současného švédského skladatele

Anton Leanderson – Andréas

Antona Leanderson – Andréase (* 1985) “Missa Brevis a capella.” První část této skladby z roku 2013 za řízení samotného autora si můžete poslechnout zde. Protože je to skladba relativně krátká, doplní své vystoupení několika dalšími současnými duchovními písněmi.

Regnis

je komorní soubor z Liberce, přednese další skladbu současného autora. “Missa Sanctae Crucis” je dílem Marka Štryncla (* 1974), dirigenta, sbormistra, violoncellisty a skladatele a také uměleckého vedoucího souboru Musica Florea.

Poslechněte si, jak tato skladba zněla v roce 2013 na společném koncertě uskupení Regnis a Musica Florea.

Zdeněk Bednář

Zdeněk Bednář

K hudbě i trochu teorie, ale určitě ne suché

Po prvním poločasu bude čas prostřídat zpěv na chvíli mluveným slovem. Pro ty, které zajímá, jaké má hudební forma mše části, a proč se některé zpívají vždy a jiné jen někdy, chystá poutavé povídání o mši jako hudební formě Zdeněk Bednář, profesor dějin hudby na Konzervatoři Jaroslava Ježka v Praze. Pan Bednář náš festival navštívil už několikrát, na jeho prvním ročníku zazněla jeho přednáška o sborovém zpěvu, která rozhodně nebyla suchopárná…

Tolik tedy k první části programu. Brzy na shledanou v dalším pokračování festivalového zpravodajství!

 

Zatím žádné komentáře.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>