Karel Franta, libčický rodák

STAŘÍ MISTŘI: Karel Franta

* 1. května 1928, Libčice nad Vltavou
+ 19. července 2017, Praha

Zase jednou se v celostátních médiích zmiňují Libčice nad Vltavou. Zpráva je to ale smutná. Dnes se v pražských Strašnicích lidé rozloučili s libčickým rodákem, slavným grafikem Karlem Frantou, který zemřel 19. července v Praze ve svých 89 letech.

I Libčické křižovatky už o Karlovi Frantovi při různých příležitostech psaly, i když naše články bohužel nikdy nepřekročily stín “čtenářova výběru”.

Pokud jsou naše informace správné, Karel Franta strávil své dětství v libčické Kolonii. Jeho tatínek pracoval ve šroubárně. Hrál prý na trumpetu a v ilustracích se snad mohl tak trochu zrcadlit v čertech zobrazených s tímto hudebním nástrojem. Hudební tematiku má mnoho Frantových ilustrací a sám autor na mnoho hudebních nástrojů hrál.

Vzpomínky v celostátních médiích

Informaci o úmrtí přinesla prakticky všechna česká média.

Karel Franta: výstava v Lomnici nad Popelkou

Výstava v Lomnici nad Popelkou

A pokud vás náhodou během prázdninové toulky zavanou do Jizerských hor nebo Krkonoš, můžete si třeba cestou domů udělat malou zajížďku do Lonice nad Popelkou. Takřka až do konce prázdnin (do 27. srpna) probíhá ve zdejším muzeu výstavu “MALÍŘ A ILUSTRÁTOR KAREL FRANTA.

A pokud se do Lomnice nad Popelkou nedostanete, můžete si čerty Karla Franty prohlédnout aspoň na internetu.

Co najdete v libčické knihovně

A nebo zajděte do libčické městské knihovny, čekají tam na vás následující knížky:

Jeden komentář

  1. Julietta napsal:

    Díky za připomenutí. My zrovna před pár dny narazili na pana Frantu v Pohádkové kovárně v Selibově (kousek od Protivína). Bohužel jsme se i tam dozvěděli o jeho úmrtí. V rámci Dračích slavností jej tam zmínila pořadatelka s tím, že pan Franta má ve zmíněné kovárně stálou výstavu a navíc jim přenechal práva na (nevím zda všechny) své obrázky a oni kovárnu dál v jeho “duchu” upravují. Takže pokud se chcete za panem Frantou vydat a Lomnice je pro vás daleko a míříte o prázdninách spíš na jih, nakoukněte do Pohádkové kovárny (www.pohadkovakovarna.cz).

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>