Zelená bavlnka: k vánocům mejdanový vlak, a co už víme o 456ce

Tak to vypadá, že se nám od prosince rozroste počet železničních spojů o “mejdanový” speciál. A pokud to dopadne, dostaneme možnost užít si své víkendové kalby, pařby a mejdany v Kralupech i Praze opravdu do sytosti.

Další dobrou zprávou je, že se všechny dostupné zdroje stále tváří, že autobus č. 456 opravdu začne jezdit v září. Dobře, “září” je v předchozí větě kvůli rýmu, čistě fakticky by to mělo být dokonce o pár dní dříve.

Autobus č. 456

S platností od 26. 8. ’17 (tedy společně se zapojením Kladenska do systému Pražské integrované dopravy PID) vás trasa nového spoje za hodinu a jednu minutu dostane z Libčic až do Slaného. A protože primárním účelem linky je svoz lidí do práce do Prahy (a odlehčení stávajících přímých autobusových linek), zdobí všechny spoje “zkřížená kladívka.” Linka bude jezdit pouze v pracovní dny. Takže třeba na Svatováclavské slavnosti na Budeč (Zákolany) budeme i nadále muset vyrazit autem, vlakem nebo na kole.

autobus č. 456 autobus č. 456

Návaznost do/z Přílep a na Bořislavku

Těšíte se na nový autobus, jak vám usnadní cestu třeba do Velkých Přílep? S prázdninovým jízdním řádek linky 316 by to nebylo nic moc. Zvlášť cestou z Libčic by vám v Tursku přípoj prakticky pravidelně ujížděl o minutu. A 29 minut by byla čekací doba na další vůz, což při intervalu “316tky” 30 minut nepotěší.

Zpáteční cesta do Libčic se dá, díky četnosti spojů, naplánovat lépe, zbytečně dlouhému čekání v Tursku je možné se vyhnout.

Poprázdninový jízdní řád linky 316 jsem zatím nenašel. Ale to nevadí, stačilo chvíli si pohrát s online vyhledávači spojení (IDOS), a ten mi potvrdil, že problém při cestě směrem z Libčic zatím nezmizí. Mezi 9. ranní a 3. odpolední bude přestup v Tursku na Přílepy znamenat vždy 29 minut čekání (při intervalu 316tky 30 minut).

Ale nevěšte hlavy, veřejné zdroje říkají, že se o problému ví, a že je “návaznost” v jednání. Tak uvidíme, ale nejspíš až v nějakém dalším jízdním řádu.

Pro fajnšmekry: o “naší nové” lince 456 si můžete přečíst více zde (tram-bus.cz)zde (historie).

Víkendový “mejdanový” vlak

Dalšího zkvalitnění dopravní obslužnosti Libčic bychom se mohli dočkat v prosinci. Lehce “před” vánoční dárek by mohla dopravit železnice, a to v podobě přidaného pozdního spoje “S4 Superflamendr”.

Ten by měl jezdit jen o víkendu, vždy v noci z pátku na sobotu a ze soboty na neděli. Chvíli po půl druhé by vyrazil z Kralupy do Prahy, na Hlavní nádraží. Tam by si 10 minut odpočinul, aby zpáteční cestou chvíli po třetí hodině dorazil zpět do Kralup.

Otočka na Hlavním nádraží bude součástí rozsáhlejší akce “Noční rozjezd vlaků.” To samé, co naše S4ka, by měly ve stejnou chvíli podniknout i další příměstské linky S1, S22, S3, S5, S7, S8 a S9, což dodá víkendovým večerům nové, dosud netušené možnosti.  Najednou jsou v “mejdanovém” dosahu Kolín, Milovice, Mladá Boleslav, Kladno, Beroun i Benešov…

Více si můžete přečíst zde (E15.cz).

 

Zatím žádné komentáře.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>