Podzimní dílny a jarmark: Věnečky, perníčky, stánečky

Foto: Jiří Demel

Kalendář předvánočních kulturních i tvořivých aktivit se u nás v Libčicích každým rokem více a více naplňuje. Na svědomí to mají školy, školky (i ty komunitní či soukromé), divadelníci, muzikanti, farníci a dokonce i sportovci. Náš spolek spolu s dalšími spolčenými spolky k té nepřeberné nabídce pravidelně přispívá již tradičními tvořivými dílnami a od loňska také vánočním jarmarkem. Toto ohlédnutí za akcemi minulými přijměte jako pozvánku na akce, které se tak jako předvánoční čas kvapem blíží.

Tvoříme

Dílna na výrobu adventních věnců má své kořeny na Plovárně, a to v době, kdy ji spravovala firma Accon. Tvůrčí dílny rozhodně nebyly hlavní činností této poradenské firmy, Accon se však snažil vytvořit z koupaliště místo, které bude žít i mimo letní sezónu. Dílny pod vedením Karolíny Belyušové byly jednou z cest. Plovárna vyhořela a oheň vzal i Karolíninu dílničku, ale tradice společného vití věnců nám zůstala.

Hledali jsme pro dílnu nové místo, jednou jsme pletli dokonce i v bývalé restauraci Na Nádraží, pak jsme se vrátili do opravené budovy restaurace na koupališti, ale většinou nás strpěli na chodbě Kulturního domu. Tam budeme i letos. „Strpěli“ píši proto, že hlavní předností adventní dílny je to, že si domov nezanesete jehličím. Větvičky, jehličí, šištičky, odstřižky a jiné úlomky přírodnin zůstávají tam, kde se dílo tvoří. Společně chystáme, společně tvoříme, společně likvidujeme „škody“.

Letos se sejdeme ve čtvrtek 30. listopadu, před první adventní nedělí opět v Kulturním domě. Připravíme chvojí, korpusy, svíčky, stuhy, dráty, ozdoby přírodní i jen ty přírodu napodobující. Pro ty z vás, které budou pospíchat, nachystáme už hotové zelené věnce, které si jen dle vlastních představ dozdobíte. A možná přijde i Karolína a vykouzlí mašle.

Setkáváme se

Loni jsme poprvé ve spolupráci s evangelickou farností uspořádali jarmark na farní zahradě. Akce to byla příjemná, i když bylo chladno. Na zahradě jsme postavili několik stanů, hřáli jsme se kávou Longberry a horkou medovinou z Dolu, povídali si u přenosných ohňů, procházeli se po zahradě a vybírali krásné dárky od šikovných tvůrců. V kostele nám zazpívala Scandula a hosté z pražského gymnaziálního sboru Repetice. Atmosféru doladil hustý pichlavý smrček ze zahrady paní Boháčkové, který pro nás pokácel Filip Jarušek, stojan mu vyrobil Honza Ptáček a perníky z kartónu ozdobily Žabičky (děti z libčické školky). I pro ně to byl jistě zvláštní zážitek, když se mohly jedno předvánoční dopoledne jít s paní učitelkou podívat do kostela a samy stromek podle vlastních představ ozdobit.

Letošní jarmark spojíme s koncertem libereckého pěveckého sboru Fragium 16, který nastudoval cyklus barokních písní od Adama Michny z Otradovic „Loutna česká“. Jarmark tentokrát zahájíme dříve, už před obědem, a vydržíme do tmy. Už nyní máme přislíbenou účast asi patnácti výrobců a prodejců krásných věcí, které se mohou stát vašimi originálními vánočními dárky.

Co bude letos nového?

Na loňském jarmarku jsme potkali perníkářku Sváťu Podrazilovou z Roztok a domluvili se s ní, že nás naučí zdobit perníky. Perníková dílna je za dveřmi, hlaste se zde, abychom s předstihem napekli dost perníčků. Poprvé vyzkoušíme s laskavým svolením Andrey a Patrika Hoffmanových prostory Uhelného mlýna, které už samy o sobě stojí za návštěvu.

Na závěr výzva

Pokud by se mezi čtenáři našla spřízněná duše, která by ráda s dílnou nebo s jarmarkem pomohla, ozvěte se. Budeme sušit, sbírat, chystat větve, organizovat a stavět stany. Loni nás zásobou skvělého jedlového chvojí obdařila maminka paní Aleny Šíchové, čímžto jí ještě jednou velmi děkujeme. I letos je budeme shánět. A pokud byste věděli o jehličnanu, který musí být pokácen, dejte nám vědět. Může ještě naposledy dobře posloužit. Nejlepší je jedle, ale na věnce lze použít také douglasku a nepohrdneme ani smrkem, ze kterého můžeme vytvořit ozdobné girlandy.

Tereza Nehasilová a Jana Márová

Zatím žádné komentáře.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>