Přicházejí lidé z lidu

Libčické křižovatky č.1/2017

Vyšlo v tištěné podobě Libčických křižovatek číslo 1 / 2017.

Asi stále častěji se teď bude používat slovo lid – nebo „lidi“. Jak historie ukazuje, někdy jsou to všichni, jindy jen většina, která některým z menšiny pro výstrahu pověsí oprátky na krk. Je to zkrátka ošidné pojmenování, přitom jsme lid a lidi všichni, kteří máme tělo a mozek myslící. Pro výkon politické funkce by měla být hlavním předpokladem schopnost mozku uvědomit si zodpovědnost. A to zdaleka není podmíněno vzděláním, majetkem nebo sociálním postavením, jak ukazuje příklad z letošních nedávných voleb.

Za poslance ANO byl zvolen majitel textilky a současně senátor parlamentu Jiří Hlavatý. Z 18. místa kandidátky pomocí preferenčních hlasů. Podle zákona to znamená, že přestává být automaticky senátorem a musí být poslancem, nebo ničím. Komentoval to takto: “Nepovažuji to za demokratické a vracíme se zpátky do totality. Měl bych si svobodně zvolit, jestli budu v Poslanecké sněmovně, nebo zůstanu senátorem. Ti, kdo byli zvoleni, by měli mít možnost si vybrat. Nikoliv, aby jim zákon nařizoval, že zvolením jim mandát automaticky končí. Takhle jsem se stal obětí. Nikdo mě na to ani neupozornil. Pokud bych se rozhodl nebýt poslancem, tak dnes končím v politice.”

Toto je nezodpovědný politický hlupák, který se nechal napsat na kandidátku, aniž by se seznámil s pravidly pasivního volebního práva. Senátor, který se cítí být podveden. Budou-li mít takoví lidé z lidu vliv na politiku naší země, to se ukáže v nejbližších letech. V parlamentu, v krajích i v obcích. A bude-li  posílen princip přímé demokracie, budou dveře nezodpovědným i hlupákům otevřené ještě víc. U nás, v republice.

Martin Sekera

Zatím žádné komentáře.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>