Sobotní dvojboj – Snow film fest plus koncert

Na sobotní odpoledne a večer jsme pro vás připravili kulturně-sportovní, nebo chcete-li sportovně-kulturní dvojboj. Po roce je zde opět festival filmů o extrémním lyžování, zimním lezení, skialpinismu a dalších zimních radovánkách doplněný o večerní koncert.

Exkluzivním hostem bude hvězda letošní himálajské sezóny Zdeněk “Háček” Hák. Háček se zapsal do historie horolezectví, když letos spolu s Markem Holečkem vylezl novou cestu na osmitisícovový vrchol Gasherbrumu I. O tom, co znamená lézt v Himálaji alspkým stylem a proč je jejich výstup největší událostí českého horolezectví od dob Josky Rakoncaje, bude Háček povídat ve své přednášce.

Hudební tečku za festivalem nabídne skvělá slovenská písničkářka Katarzia. Autorský nu-folk-rap, nenásilný a přirozený mix žánrů, bude jistě intenzivním zážitkem pro ty, kdo vydrží až do konce. Pokud se chystáte jen na koncert, přijďte před osmou hodinou.

Festival se uskuteční v nedávno otevřené, unikátní historické Kotelně v areálu Šroubárny Libčice. Sesterská budova oceňovaného Uhelného mlýna, přímo pod historickým komínem, prošla přerodem na společenský prostor a Snow film fest plus Katarzia bude jednou z prvních akcí, které bude hostit.

Tešit se také můžete na skvělé občerstvení – grilované klobásky, vegetarianský salát, polévku, koláče od Lasíků, únětické pivo nebo výborné italské víno.

Program:

15:00 Zahájení festivalu
15:15 Dog Power (USA, délka: 25 min, režie: Jordan Schevene)
15:45 Ven(ca) (ČR, délka: 35 min, režie: Jiřina Levá, Filip Louma)
16:15 Obyčajní chlapci (Slovensko, délka: 31 min, režie: Rasťo Hatia)
16:45 Pocit viny (USA, délka: 37 min, režie: Anthony Bonello, Mike Douglas)

17:30 Výstup na Link Sar (USA, délka: 31 min, režie: Jonathan Griffith)
18:00 Slosování vstupenek, vyhlášení dětské soutěže
18:15 Satisfaction – prvovýstup na Gasherbrum – Beseda se Zdeňkem “Háčkem” Hákem
19:30 Pohádka Johna Shockleeho (USA, délka: 7 min, režie: Ryan Heffernan & Grayson Schaffer)

20:00 Katarzia

15:30 – 17:00 Tématická soutěž pro děti

Vstupné: 150 Kč, děti a mládež do 15-ti let zdarma.

 

O programu:

Dog Power

Země: USA, délka: 25 min, režie: Jordan Schevene, jazyk: anglický, české titulky

V jeden okamžik jen ty a tvůj čtyřnohý parťák. Žene vás touha být nejlepší. Ani jeden z vás nepoleví, dokud se nevydá ze všech sil. Jste tým, ty a tvůj pes. Film Dog power je ukázkou jedinečného pouta mezi člověkem a zvířetem. Každá osobnost ve filmu má jiný příběh a jinou motivaci závodit, ale všichni mají společné jedno. Všichni rádi sdílí zážitek ze sportu se svým čtyřnohým přítelem. Tažní psi jsou jedni z nejvýkonnějších sportovců na Zemi a v očích mají tu nejčistší radost z pohybu.
Sportovních disciplín pro člověka a psa je hned několik. Film vás seznámí s těmi nejčastějšími, jakými jsou canicross neboli běh se psem, scooterjoring, kdy má člověk za psa zapřaženou koloběžku, bikejoring je obdobný, ale s kolem, cart racing, při kterém psi táhnou kolečkové saně, při skijoringu táhne pes lyžaře na běžkách a samozřejmě tradiční sled racing, saně se psím spřežením.

Ven(ca)

Země: ČR, délka: 35 min, režie: Jiřina Levá, Filip Louma, jazyk: český

Třeskutý mráz. Sníh. Led. Tma. Vlci. Samota. Euforie. Krize. Naplnění. Jediná pravidla – pravidla divočiny.

Takový je jeden z nejdrsnějších závodů planety – Yukon Artic Ultra. Teploty mohou spadnout až na -60°C a průměrná teplota v únoru je – 20,1°C. Je to nonstop závod bez podpory vedoucí zimní divočinou Yukonu, kdy si každý účastník táhne za sebou saně a na nich vše potřebné k přežití. Trať lze absolvovat běžecky, na běžkách či na snow biku. Nejdelší trasa má téměř 700 km a časový limit pro dokončení je 13 dní. Film je sportovní reportáží z letošního ročníku a zároveň pohled do duše extrémního sportovce Honzy Franckeho.

Venca je jedinečnou osobností českého sportu, začínal u plavání a triatlonu, kterému se věnoval nejen v Čechách, ale například také v Coloradu, Austrálii, Tasmánii a Kanadě. Po celém světě vyzkoušel několik řemesel – trenér, stavbař, zahradník, moderátor v rádiu, atd. Nyní se věnuje hlavně dlouhým běhům, orientačním závodům a dalším extrémním disciplínám. Miluje svoji rodinu, přírodu, sport, hudbu. A život.

Obyčajní chlapci

Země: Slovensko, délka: 31 min, režie: Rasťo Hatiar, jazyk: slovenský

Dodnes není na Slovensku nikdo, kdo by se vyrovnal jejich sportovním výkonům, přesto jsou tito dva horalové dosud nedocenění. Film sleduje sportovní kariéru dvojice lyžařů působících v 90.letech, vítězů Evropského skialpinistického poháru, Dušana Trizny a Milana Madaje. Právě proto vznikl tento film, který se snaží podat nezkreslený obraz známé dvojice v nejslavnějším období slovenského skialpinismu a poukazuje na opravdové lidské hodnoty, které by měly zůstat vždy v popředí před sportovními výkony.

Pocit viny (Guilt Trip)

Země: USA, délka: 37 min, režie: Anthony Bonello, Mike Douglas, jazyk: anglický, české titulky

Mont Forel je se svou nadmořskou výškou 3 391 metrů druhým nejvyšším vrcholem Grónska. Pro skupinu lyžařů a zároveň hlavních protagonistů filmu je touha ho sjet na lyžích obrovská. Ale něco za něco. Velká je i uhlíková stopa, kterou vytvořili tím, že pod kopec doletěli. Právě proto pečlivě vybírají jídlo i materiál, proto nabíjejí veškeré přístroje pouze solární energií a právě proto přizvali na svou cestu profesora Aluna Hubbarda, který se věnuje problematice globálního oteplování a vzestupu mořské hladiny. Tenhle film není jen o sportu a přírodě, velkou roli hraje věda, ale i radost a zodpovědnost za lidské konání.

Výstup na Link Sar (Link Sar West)

Země: USA, délka: 31 min, režie: Jonathan Griffith, jazyk: anglický, české titulky

Na jedné straně výšková nemoc a hrozivé bouřky, na druhé straně milá stekání s místními a nedotčená, divoká a ohromující krása nejodlehlejších míst na světě. Člověk míní, příroda mění. Čtyři roky se pokoušel protagonista a zároveň režisér filmu Jonathan Griffith zdolat vrchol hory Link Sar v pohoří Karakoram bez úspěchu. Hory ale naučí člověka mimo jiné i trpělivosti. V roce 2015 s lezeckým parťákem Andrew Housemanem stojí před touto výzvou popáté, ale se stejným nadšením a odhodláním jako na začátku. Film zobrazuje realitu a drsné podmínky pobytu ve vysokých horách, jakými Himálaje jsou.

Pohádka Johna Shockleeho (John Shocklee: A Fairy Tale)

Země: USA, délka: 7 min, režie: Ryan Heffernan & Grayson Schaffer, jazyk: anglický, české titulky

I tahle pohádka je o Honzovi. Tenhle ale neleží na peci, ani neseká hlavy drakům, aby oslnil princeznu. John Shocklee žije svůj život přesně tak, jak ho to baví. Jeho pohádka je pozitivní, inspirativní, zábavná. Nechte se pozvat do lyžařského ráje Silverton v Coloradu, do jeho království, třeba na vajíčka na fazole.

 

Festival se koná s podporou města Libčice na Vltavou, Kotelny a firem Vaude a Meva.

Zatím žádné komentáře.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>