Expediční kamera 2018

Další ročník Expediční kamery v Libčicích je tu.  Mimo hlavní program – pásmo filmů s cestovatelskou a outdoorovou tématikou – jsme pro Vás připravili besedu, nebo spíše show s názvem “S Mitsubishi přes půl světa”. Dva dobrodruzi, Yak a Satya, přijedou ve svém expedičním voze vyprávět o loňské cestě do Mongolska a zpět. Večer nebude chybět koncert, byť pro tentokrát porušíme naši písničkářskou tradici a pozveme na pódium celou kapelu – Circus Ponorka. I když, s porušováním tradic to nebude tak horké. Přijďte se podívat!

Loňský podzimní Snow film fest jsme poprvé pořádali v unikátní historické Kotelně v areálu Šroubárny Libčice. Akce měla i díky skvělému místu velký úspěch a není proto překvapení, že i Expediční kamera bude opět v Kotelně.
O program pro děti se i letos postarají skauti z libčické Osmičky. Těšit se také můžete na něco dobrého k zakousnutí, únětické pivo, italské víno a skvělou kávu.

Program:

15:00 Zahájení festivalu
15:15 Oči Boha (Německo, 2017, délka: 31 minut, režie: Olaf Obsommer)
15:45 Teória šťastia (Slovensko, 2017 délka: 36 min, režie: Rasťo Hatiar)
16:15 Oddaný (Norway, 2017, délka: 8 min, režie: Shams & Alex Aimard)

16:45 Back to Heights (Česká republika, 2017, délka: 15 min, režie: Jan Zurek)
17:00 DugOut (Velká Británie, 2017, délka: 53 minut, režie: Benjamin Sadd)

18:00 Slosování vstupenek, vyhlášení dětské soutěže
18:30 S Mitsubishi přes půl svět (Beseda s cestovateli o výpravě do Mongolska a zpět)

20:00 Circus Ponorka

15:30 – 17:00 Tématická soutěž pro děti

O programu:

S Mitsubishi přes půl světa

V červenci 2017 vyjeli ve dvou na čtyřměsíční cestu do Mongolska. Tam přes Rusko, zpět přes Střední Asii a Kavkaz. Mitsubishi L300, za volantem Yakeen a vedle něj Satya. 120 dní, 33.600 km, 17 zemí. Rádi o této cestě říkají, že předčila všechna očekávání.

Chcete se dozvědět, jaké to je cestovat po Asii vlastním vozem? Co je třeba mít s sebou a čemu se určitě nevyhnete? Je cestování to samé co dovolená? Jaká je Sibiř a jak se dorozumět v Mongolsku? Kde jsou nejkrásnější místa Hedvábné stezky a kde jsou nejzářivější hvězdy?

O cestě do Mongolska přijedou vyprávět Yakeen a Satya Helusovi. Jak jinak než ve svém Mitsubishi.

Oči Boha

Německo, 2017, délka: 31 minut, režie: Olaf Obsommers, jazyk: anglický, české titulky

Na hranicích Číny a Kyrgyzstánu, ve stínu sedmitisícových vrcholů – tam, v krajině nikoho, se hlubokými kaňony valí řeka Saryjaz. Řeka, která láká ty nejlepší kajakáře už od 30.let minulého století. Dobrodruhy, sportovce a blázny, kteří mají odvahu vystavit se tak silnému proudu, tak blízko skal, aby se na konci své cesty podívali do očí boha. Tommas Marnics se rozhodl splnit si svůj sen a dal dohromady skupinu špičkových kajakářů z celého světa. Deset dní byli mimo civilizaci, deset dní v peřejích na hranici lidských možností. Deset dní štěstí.

Teória šťastia

Slovensko, 2017 délka: 36 min, režie: Rasťo Hatiar, jazyk: Slovenský

Poetický filmový příběh o kontrastu generací. Bývalý lezec a opravdový horal Ľubo Rybanský se po letech vrací pod mohutné vrcholy Vtáčniku. V 70. letech tu s kamarádem Rudou Pravdou trávili všechen svůj čas, vymýšleli nové linie a stavěli nové cesty. Přesto jejich jména na pamětní tabuli úplně chybí. Nedocenění může mrzet i na sklonku života, ale zklamání vyváží setkání s mladým lezcem Peterem Kuricem, který se zrovna chystá lézt ľubovu legendární cestu Dračí kout, první vylezenou cestu v oblasti.

Oddaný

Norway, 2017, délka: 8 min, režie: Shams & Alex Aimard

Více než 70% povrchu země je pokryto vodou. Není divu, že nás láká se podívat pod vodu. Někomu stačí obrázky, někomu plavecké brýle, ale někoho to táhne dál. Jacques de Vos je podmořským fotografem, který tráví většinu času freedivingem s kosatkami. Toto zvíře s přezdívkou zabiják je ve skutečnosti velmi sociálním tvorem, který není pro člověka nebezpečný. Jacques se stal odborníkem na vyhledávání kosatek a pár vteřin plavání mezi němi se pro něj stalo něčím, bez čeho nemůže být. Norská expedice pro něj byla dosud nejúspěšnějším výletem za těmito zpívajícími kráskami.

Back to Heights

Česká republika, 2017, délka: 15 min, režie: Jan Zurek

Někdy stačí jeden špatný krok, jedno špatné rozhodnutí. Jedná mylná úvaha. Anička si při skalním přeskoku poranila kolena a následovala nedobrovolná pauza v tréninku. Začínat znovu je těžké fyzicky i psychicky a první kroky na slackline po úrazu bolí. Proto vyráží do Maroka hledat zapomenutou odvahu a balanc. Mezi červenými skalami, v poušti na úpatí písečných dun, před nechápavými zraky místních – tam všude se i s celým týmem procházejí ve výškách na lajně tenké tak, že často není ani vidět. Film o hledání rovnováhy tam nahoře i v životě.

DugOut

Velká Británie, 2017, délka: 53 minut, režie: Benjamin Sadd

Na vodu radši na Vltavu nebo na Sázavu? A nebo třeba Amazonku? Dva dlouholetí kamarádi – Benjamin Sadd a James Trundle – se rozhodli pro tu třetí možnost. A to pěkně od základů. Vydali se do nitra ekvádorské džungle a s pomocí domorodých indiánů si vyrobili vlastní loď. Dug out je nejpůvodnějším druhem lodě. Je vytesaná z jediného kmene a první zmínky o takových plavidlech jsou staré více než 8 000 před n.l. Ve filmu uvidíte, jak se dva mladíci poperou s výrobou lodě, s nevyzpytatelnými podmínkami deštného pralesa a nebo s hrozbou ponorkové nemoci.

Circus ponorka


Efekty, dva mikrofony, kytara, hravost, improvizace, chytlavé melodie, dokonalá interakce s publikem. One-man show, která nemá na hudebním poli obdoby. Když půjdete na koncert projektu Circus Ponorka, asi budete na první pohled šokováni. Na podium příjde jediný člověk s akustickou kytarou a začnou se dít věci. Během chvilky za pomoci elektronických “mašinek” a dvou mikrofonů poskládá zvuk celé kapely. Honza Ponocný se tak stal jednou z nejzajímavějších hudebních událostí poslední doby. Je neuvěřitelné, jak může jednočlenná kapela znít.


Kudy do Kotelny?


Festival se koná s podporou města Libčice na Vltavou, spolku Libčice.net, Kotelny a firem Vaude a Meva.

Zatím žádné komentáře.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>