Je po volbách, hotovo ještě není

Těžko v Libčicích hledat člověka, kterému by se neulevilo, že už to letos máme za sebou. Skončila intenzivní předvolební kampaň, která na několik dlouhých týdnů zaplavila libčický veřejný prostor, včetně toho virtuálního. Dnes už voliči a občané mají “padla”. Ale cesta k novému zastupitelstvu města zavřením volebních místností zdaleka neskončila. Jak to tedy bude dál?

Výsledky jsou těsné

Ještě v sobotu se LOS a naši příznivci a podporovatelé sešli v restauraci Na Žíněnce. Společně jsme čekali, zda třeba hlasy získané v posledním, v tu chvíli stále nesečteném chýnovském volebním okrsku, nevylepší náš beztak historicky nejlepší volební výsledek. Ač se tak nestalo, musíme na tomto místě znovu poděkovat všem, kteří nás volili a podpořili. Vnímáme sílu šesti mandátů a zodpovědnost, která nám tímto byla svěřena do rukou. Libčice si v letošních volbách nevybraly jednoduchou cestu. Výsledek 7 – 1 – 1 – 6 nemohl být těsnější a my pevně doufáme, že i ostatní zvolené subjekty si uvědomují, co všechno to znamená pro budoucí prosazování cílů v zastupitelstvu.

Popřáli jsme vítězi voleb

Co se sluší, když na cílové čáře, byť s nejtěsnějším rozdílem, skončíte druzí? Pogratulovat vítězi. I my jsme tak učinili. Chvíli po zveřejnění výsledků vyrazili naši zástupci, volební lídr Petra Pelešková a jeden z prvozvolených Roman Šebl, navštívit hlavní stan Liběhradu rozložený v restauraci Saigon. Pogratulovali jsme protistraně k vítězství. Všem, včetně přítomných zástupců TOP09, jsme deklarovali připravenost a ochotu vyjednávat o povolebním uspořádání.

Náš první krok samozřejmě protistranu k ničemu nezavazuje. Chtěli jsme pouze vyjádřit náš postoj, že vnímáme jako správné přes všechny minulé i trvající rozpory o budoucím uspořádání věcí města jednat. Pevně doufáme, že na náš první tah protistrana naváže.

Do hry vstupují čtyři hráči

Všechny subjekty, které se zúčastnily letošních komunálních voleb, získaly mandáty v zastupitelstvu. I ty, které získaly jen po jednom, bereme vážně a jsme s nimi v povolebním čase v kontaktu, ať už je to ODS, kterou dlouhodobě vnímáme jako názorově velmi blízkou, nebo TOP09, která měla v minulém volebním období blíž k Liběhradu. Jsme připraveni a otevřeni férovému jednání se všemi. V některých jednáních nám víc iniciativy, než jsme dosud projevili, nepřísluší.

Máme zájem na nalezení shody

Každý, kdo četl volební programy libčických stran a spolků, musí jasně vnímat, že i přes rozpory existuje spousta shod a názorových průniků. Stejná témata, která si čtvermo přečteme v jednotlivých programech, ostatně popisuje i připravovaný strategický plán. Všichni také známe výzvy, které před Libčicemi v nejbližší době stojí.

Nemusíme mít na všechno stejné názory a určitě se ani v příštím volebním období na všem neshodneme. To je přirozené a je to tak dobře, jen ze střetu různých názorů mohou vzejít ty nejlepší nápady. Právě proto je tenhle okamžik tak důležitý – nezmění se to, že se v zastupitelstvu další čtyři roky budou střetávat různé názory. Dnešek ale může výrazně ovlivnit způsob a míru kultivovanosti a slušnosti, s jakou k tomu bude následující čtyři roky docházet a kolik energie všem zbyde pro rozvoj Libčic.

Zatím žádné komentáře.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>