Vykladači pravdy

Omlouvám se. Všem těm, kteří mě v uplynulých čtyřech letech přesvědčovali o tom, že nepravdám, polopravdám, pomluvám, úmyslným nepřesnostem a lžím je třeba se bránit. Vždy jsem jim odpovídal, že to, co vykladači pravdy píší na stránkách Libčických novin, na webových stránkách svého Liběhradu, i na svých osobních stránkách, je především obrazem jejich schopnosti či neschopnosti, jejich malosti či velkorysosti nebo odrazem jejich dobrých nebo špatných vlastností. Že je to vizitka, kterou přece soudný člověk musí umět přečíst a poznat, kdy odpovídá pravdě, kdy klame.
Mýlil jsem se. Proti chamtivosti, závisti, zlobě a zášti je třeba se postavit. Vykladačům pravdy se nesmí ustupovat. Ustoupíte jednou a liběhradští vykladači pravdy si to vysvětlí nikoliv jako vaši velkorysost, nadhled a ochotu hledat kompromisy. Stále vás budou označovat za nepřítele dobra a správnosti, protože jen oni jsou dobří a správní. K tomu, aby vykladači pravdy přežili, potřebují nepřítele. Boj s ním pomáhá zakrýt vše, co je na na jejich výkladu pravdy nepravdivé, co potřebují skrýt před ostatními, aby nebyli zranitelní. Nejvíc se bojí, že by lidé prohlédli jejich neschopnost, nedostatek odvahy či obyčejnou lenost.
Poslední půlrok je pro ně hodně těžký. Trapná a starosty nedůstojná role v kauze neuskutečněné Rybovy mše byla prvním kamínkem. Další brzo následovaly. Odchod z veřejných funkcí tragikomické postavičky Jiřího Zajíce, někdejšího liběhradského muže číslo 2 a jednoho z nejdemagogičtějších vykladačů pravdy. Lapálie s výběrem nového ředitele ZUŠ, kdy předchozí, Liběhradem vybraný a vykladači pravdy oslavovaný ředitel Michal Filek byl pro neschopnost liběhradskými radními odvolán. A z velkého přátelství se stalo nepřátelství až za hrob. Podle posledních informací se bývalý ředitel úspěšně s libčickou ZUŠ soudí a konkurz na nového ředitele ustrnul na mrtvém bodě. Rekonstrukce koupaliště, která patrně měla být výkladní skříní a vhodným tématem pro vykladače pravdy, se poněkud zkomplikovala. Po více než pětinovém nárůstu nákladů oproti původnímu odhadu, postaveném na více než rok „pečlivě a odborně na výši“ připravovaném projektu, došla řádně vybranému nájemci trpělivost s amatérismem panujícím na liběhradské radnici. Od provozování koupaliště odstoupil. Uvidíme, kolik to bude město v budoucnu stát. Jen na okraj, někdejší minulý nájemce vyinkasoval díky liběhradským zastupitelům přes dva miliony korun za to, že včas z koupaliště zmizel.
Zkreslených nebo utajených liběhradských průšvihů je daleko víc. Nedá mi to, abych nezmínil ještě jeden. Chybějící místa v mateřské škole. Je trapné a nedůstojné, že liběhradští vykladači pravdy v čele se starostou nejsou schopni připustit jeden zásadní fakt. Děti, jejichž rodiče nyní zoufale bojují o získání místa v mateřské škole, nespadly přece z nebe! Narodily se přesně v okamžiku, kdy se Liběhrad 2010, „plný odborníků,“ ujal vlády nad městem. To, že za tři čtyři roky tyto děti půjdou do naší školky, liběhradské odborníky na správu města nenapadlo. Radní pro školství a starosta měli tento sociální ukazatel sledovat a liběhradská rada měla včas zareagovat. To by ovšem starosta zabývající se rolí vykladače pravdy více než racionální diagnostikou a řízením problémů města nesměl být plně zaměstnán „bojem se svými nepřáteli“ a masivní prezentací své údajně permanentní přepracovanosti.
Vše, o čem píšu v předchozím odstavci, vám liběhradští vykladači pravdy sami neřeknou. Tak to musíme říct my, máme také svoji pravdu. I za cenu, že budeme opět označeni za nepřátele pravdy, té jejich. Za necelého půl roku jsou komunální volby. Noviny, které držíte v rukou, jsou zatím jen letákem na zkoušku. Myslíte, že vám pomohou v rozhodování, komu dáte svůj hlas? Mají vycházet pravidelně? Chcete, abychom vás obtěžovali se svou „pravdou“? To ukážou následující měsíce. Možnost vyjádřit se máte na našich internetových stránkách. Křižovatky jsou prostor svobodné volby, s níž si obránci radničního hrádku nevědí rady.
Matěj Štětka, opoziční zastupitel a bývalý místostarosta ve volebním období 2006 až 2010

Zatím žádné komentáře.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>