Proč jsme se zdrželi při hlasování o dotaci?

bioodpad_vuz

Na ustavujícím zasedání zastupitelstva konaném 6. listopadu byl do programu jednání kromě formalit doplněn i bod týkající se schválení smlouvy o poskytnutí dotace na pořízení techniky na separaci a svoz biologického rozložitelného komunálního odpadu, tedy víceúčelového vozu se štěpkovačem. Na první pohled by se mohlo zdát, že není o čem přemýšlet, o to méně pak diskutovat, jedná se přeci o zajímavou možnost, jak získat cca 3,2 mil. Kč od Evropské Unie při cca 600 tis. povinné spoluúčasti města. Je třeba zdůraznit, že nikdo ze zastupitelů spolku LOS skutečně proti dotaci nic nemá, v zásadě je snaha o rozšíření finančních prostředků města prostřednictvím dotací vždy vítána.

Proč jsme se tedy bránili způsobu, jakým byla smlouva se Státním fondem životního prostředí (SFŽP) předkládána ke schválení a nakonec se při hlasování zdrželi a nehlasovali „pro“? Odpověď je jasná. Protože jsme neobdrželi dostatek informací o připravovaném projektu a smlouvu určenou ke schválení jsme dostali pouhý 1 den před zasedáním zastupitelstva.

V podkladech, které zástupci města ke smlouvě zaslali, nebyla kromě samotné smlouvy žádná další příloha, která by vysvětlovala, co je podstatou projektu. Nebyl dodržen ani postup stanovený jednacím řádem zastupitelstva města, a to že návrh předkládaný zastupitelstvu k projednání obsahuje rovněž důvodovou zprávu, která navrhovaný bod vysvětluje. Nově zvolení zastupitelé vůbec nevěděli, o jaký projekt se jedná! Doplňující, nikoli však úplné, podklady byly zaslány až na žádost v den konání ZM.

Smlouva byla zastupitelstvu překládána v „režimu časové tísně“, podstatu vzniklé časové tísně však nikdo z přítomných zástupců města nedokázal vysvětlit, kromě toho že podklady od SFŽP byly doručeny na úřad 5. 11. Zástupcům města se zřejmě zdá, že zastupitel je nemyslící individuum, které buď automaticky zvedá ruku podle toho, jak mu velí koaliční kázeň, anebo opozičně „prudí“. Z této logiky jim pak vychází, že není potřeba se zabývat podrobnostmi a rovnocenně komunikovat se všemi zastupiteli, vždyť většina hlasů je jistá. A opozice… ať se vzteká, stejně nic nezmůže. Tímto způsobem jednání se ale zároveň vysmívají základním principům transparentní správy města a poskytování informací o projektech hrazených z veřejných prostředků. Místo, aby otazníky kolem dotace odstraňovali, spíše je vyvolávají. Tajemník úřadu ani starosta nedokázali na námi vznesené dotazy týkající se např. důvodu zkrácení termínu realizace projektu odpovědět, a podotýkali, že přijetí dotace je již schváleno a že už o nic nejde, je to další dílčí a formální krok v řadě jiných…… Přitom jde právě o podmínky, za kterých je dotace poskytnuta a jejichž nedodržení může zapříčinit krácení nebo v krajním případě až vrácení dotace. O vysvětlení těchto otazníků nám tedy šlo.

Není mi příliš jasné, proč na jednání zastupitelstva nebyl pozván zástupce firmy, která pro město dotaci spravuje. Ten by jistě dokázal fundovaně odpovědět na naše dotazy a vyvrátit případné pochybnosti. Pravděpodobně by nám řekl, že se peníze poskytnuté podle textu příslušné výzvy (52. výzva OPŽP) musí proinvestovat a vyfakturovat do konce roku 2014, že si asi město nešikovně nastavilo termíny do smlouvy s dodavatelem, a ten teď musí dodat vysoutěženou zakázku, ale město dosud nemá dokončené náležitosti spojené s uzavřením smlouvy na dotaci a nemůže faktury za dodávky rovnou zaslat Fondu k proplacení. Vedení města se samozřejmě nechce platit celou zakázku nejprve ze svého rozpočtu a pak čekat na proplacení faktur Fondem. Tak proč nemohlo vysvětlení proběhnout jasně, bez vytáček a drobných slovních útoků. Většina zastupitelů by takové vysvětlení přijala, každý, kdo se kdy s dotacemi potkal, ví, že administrativa s nimi spojená je mnohdy dost náročná.

Způsob, jakým byla smlouva zastupitelům předložena ke schválení, je projevem arogance, kterou není možné ani v tomto rozložení sil v tichosti přecházet. I proto jsme kladli otázky. Naše vůle je a nadále bude rozhodnout se na základě předložených faktů, nikoliv pouze na základě koaliční dohody.

Zatím žádné komentáře.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>