Lesní mateřská školka – alternativa ke školkám kamenným

Autosave-File vom d-lab2/3 der AgfaPhoto GmbH

Pojem lesní mateřská škola se objevil v roce 1954 v Dánsku. V Německu se lesní školky zakládají  od roku 1993, dnes jich jsou tisíce. Lesní mateřské školky existují také ve Švýcarsku, Rakousku, Velké Británii, USA nebo v Japonsku. U nás zatím stále nelze kvůli vyhlášce ministerstva zdravotnictví provozovat lesní školku pod MŠMT, ale dětských klubů hlásících se k myšlenkám lesních školek existuje v České republice zhruba sedmdesát.  O výměnu zkušeností a neustálé vzdělávání se stará Asociace lesních mateřských škol (ALMŠ). V okolí našeho města je v provozu Dětský klub V lese (www.esedra.cz), který působí v Roztokách – Žalově a v Řeži a Kulíšek (www.kulisek.netluk.cz) v Kralupech nad Vltavou.

A jaká je myšlenka lesní školky?

Les je jako jedno velké hřiště a příroda jako moudrá učitelka – trpělivá, přívětivá i nesmlouvavá. Děti ve věku tří až šesti let, které jsou nejčastějšími návštěvníky lesních MŠ, najdou v přírodě to, co právě potřebují.  Dítě zažívá existenci v prostředí, které ho přesahuje. Není to prostor uzavřených čtyř stěn, které lze po nějaké době poznat a ovládnout. Tím v něm vzrůstá i úcta k prostředí, ve kterém žije. Poznává, že přírodě nevládne a není středem světa, ale že je jeho přirozenou a důležitou součástí.
Pedagogové připravují program, který přirozeně navazuje na roční období a místo, které se pro daný den stává učebnou pod širým nebem. Pomůckami jsou často přírodniny – klacík jako tužka na kreslení v písku, kamínky jako hudební nástroj nebo počitadlo. Děti mohou poznávat všemi smysly – jak voní letní louka, jak zní různé druhy dřeva. A společně s učiteli přemýšlí a pozorují, pro koho má luční kvítí a plody lesa význam, poznávají vlastní hranice a rozvíjejí přátelství ve hrách, které mají v lese nekonečně mnoho podob. Neznamená to však, že děti z lesní MŠ nepoznají “výdobytky civilizace,” naopak. V zimě si děti uvědomí krásu teplého domova, po celý rok cestují veřejnou dopravou za různými návštěvami a účastní se kulturních a jiných společenských událostí ve svém okolí. Lesní mateřská škola také vytváří různé slavnosti a jarmarky pro veřejnost.
Zásadou v lesních MŠ je menší počet dětí na pedagoga než je tomu v klasických MŠ.

Kulíšek v Libčicích

Libčice jsou pro dětský lesní klub téměř ideální lokalita. Městem neprochází žádný silniční tah. Na výlety a výpravy je tu dostupné nepřeberné množství různých prostředí. V dosahu je klidný Chýnovský les, vzrušující skály na Moráni nebo Kameníčku, malebné břehy Vltavy i dobrodružství skrývající „džungle“ zarostlých pozemků za koupalištěm.
Právě v areálu koupaliště je malý městský parčík, jenž by byl ideální základnou a výchozím bodem. S vedením města jsme zahájili jednání, ale zatím se nezdá, že bychom do spuštění provozu v září stihli domluvit podmínky pro využívání těchto prostor. A proto jako základnu využijeme dvě místnosti v přízemí rodinného domu v Lidické ulici. V jedné místnosti položíme nový koberec a poslouží nám jako ložnice a případně herna v nejkrutějším počasí, v druhé pak budeme obědvat a tvořit. Budeme si tedy na rozjezd moci dopřát komfortu vody z vodovodu a splachovacího záchodu.
Jedinečná příležitost prohlédnout si prostory klubu se naskytne při společné brigádě, jelikož místnosti bude potřeba trochu zvelebit (vymalovat, položit nový koberec, natřít lavičku, atd..). Potkáte se zde pochopitelně i s týmem pedagogů a ujistíte se, že vaše děti budou v dobrých rukách. Termín brigády ještě musíme domluvit, ale včas vás o něm informujeme.

Kontakt: www.kulisek.netluk.cz, kachna.j@centrum.cz

Zatím žádné komentáře.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>