Komise a výbory

Vedení města se po podzimních volbách postupně formuje, Libčice mají novou městskou radu, zastupitelstvo ustanovilo své kontrolní orgány, nyní začátkem ledna byly obsazeny komise. Na posledním zastupitelstvu při předložení návrhu na transformaci grantové komise na výbor jsme zjistili, že nejen veřejnost, ale i noví členové zastupitelstva nemají zcela jasno v tom, jaký je mezi těmito formami rozdíl. Dovolte, prosím, toto vysvětlení, které je pro pochopení fungování města podstatné.

Zastupitelstvo, volené přímo občany, si na základě dohod a povolebních vyjednávání zvolí starostu a radu obce, která je výkonným orgánem města. Po podzimních volbách bylo touto cestou formováno také vedení města v Libčicích. K vyjednávání byly subjektem s nejvíce mandáty, tedy Liběhradem, přizvány další 3 (ODS, TOP 09 a ANO 2011), se dvěma z nich se dohodl na spolupráci ve vedení města a dnes tvoří radu města v čele se starostou. Zastupitelé za Libčický občanský spolek LOS k vyjednávání osloveni nebyli a zároveň neuspěli v navázání kontaktu s ostatními ve volbách úspěšnými subjekty (TOP09 a ANO 2011), zůstáváme tedy v roli opozice.

A nyní zpět k výborům a komisím.

Výbory

Výbory jsou iniciativní a kontrolní orgány zastupitelstva, předkládají podněty a plní úkoly, které jim zastupitelstvo svěřilo, a jsou mu zároveň zodpovědny. Finanční výbor kontroluje hospodaření obce, za jehož zabezpečení je zodpovědná rada města. Kontrolní výbor kontroluje plnění usnesení zastupitelstva a rady obce. Tyto dva výbory jsou zřizovány vždy, další mohou být zřízeny na základě rozhodnutí zastupitelstva. Důležitá poznámka je, že členové výborů jsou zastupitelstvem voleni a nemusí to být přímo zastupitelé. Podstatné je i to, že závěrečné zprávy výborů jsou projednávány veřejně na zasedání ZM.

Na prvním jednání ZM jsme deklarovali svůj zájem pracovat pro zastupitelstvo v těchto orgánech a navrhli jsme své zástupce. Stejně postupovali i zastupitelé za ODS. Námi navržení kandidáti přijati nebyli a většinou hlasů byli zvoleni zástupci 3 subjektů, které zároveň fungují v radě města.

Současné složení výborů zastupitelstva je tedy následující:

Kontrolní výbor

J. Lužová – předseda (Liběhrad), Z. Pecková (ANO 2011), V. Douša (TOP09)

Finanční výbor

E. Hromada – předseda (Liběhrad), V. Urbánek (Liběhrad), D. Jahodová (Liběhrad), M. Zaviačičová (ANO 2011), P. Kosík (TOP09)


Komise

Komise jsou poradním a iniciativním orgánem rady města, nejsou zodpovědné zastupitelstvu města. Členové komisí jsou radou jmenováni, nikoliv voleni. Komise zřízeny být můžou a nemusí, záleží na rozhodnutí rady.

Rada města se rozhodla zřídit tyto komise:

školskou, kulturní a sportovní

A. Králová (ODS), J. Slanina (TOP09), M. Novák (ANO2011), T. Hykeš (Liběhrad)

investiční a dotační

F. Lisý (ODS), F. Hudek (TOP09), K. Havlák (ANO 2011), J. Lain (Liběhrad)

komisi životního prostředí

L. Pacek (ODS), B. Loučímová (TOP09), V. Penížek (ANO 2011), J. Čermák (Liběhrad)

grantovou

J. Semián (ODS), V. Penížek (ANO 2011), E. Hromada (Liběhrad)

výběrovou

I. Chrtová (ODS), P. Kosík (TOP09), K. Havlák (ANO 2011), V. Urbánek (Liběhrad)

komisi pro otevírání obálek

J. Čermák (Liběhrad), R. Dědič (tajemník MěÚ), J. Nováček (Liběhrad)

Správně jste si všimli, že zástupci za LOS členy komisí nejsou. Rada města vyzvala všechny volební subjekty k zaslání návrhů na obsazení komisí. Rozhodli jsme se, že nemůžeme být členy poradních orgánů rady města, když nejsme její součástí a radě jsme zaslali toto sdělení.

Zároveň jsme přišli s návrhem na přeměnu jedné z komisí (grantové) na výbor zastupitelstva. Princip je jasný – přenesení zodpovědnosti za rozdělení příspěvků zájmovým organizacím (letos se jedná o poměrně vysokou částku – 400tis. Kč) z rady města na celé zastupitelstvo. Schválení příspěvků na základě doporučení výboru, který by tvořili zástupci všech volebních subjektů, by proběhlo na veřejném zasedání ZM. Jde tedy o krok, který by zvýšil transparentnost celého přerozdělení veřejných peněz. Náš návrh byl, jak už jste se mohli dočíst ve zprávě z 2. jednání zastupitelstva města, zamítnut.

Zatím žádné komentáře.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>