Otevřený dopis ředitelce ZŠ Libčice

Tento týden probíhá v libčické základní škole volba zástupců rodičů dětí navštěvujících školu do školské rady. Po třech letech skončil mandát dvěma dosavadním členům a vedení školy na rychlo a bez předchozí širší diskuze o možných kandidátech vyhlásilo volby. Tento postup považuji za pouhou snahu dostát zákonným povinnostem, a proto jsem na situaci zareagovala zasláním otevřeného dopisu ředitelce školy a zřizovateli.

Vážená paní ředitelko,

vzhledem k závažnosti sdělení považuji tento dopis za otevřený a zasílám jej v kopii zřizovateli školy.

Dne 26.2. jste nám, rodičům dětí ZŠ, oznámili, že skončil tříletý mandát zástupců z řad rodičů ve školské radě. Rodičům byla předložena jména nových kandidátů z řad rodičů a byl vyhlášen termín hlasování 2 dny po předání této informace.

Školská rada je potenciálně velmi důležitým orgánem, který může zásadním způsobem ovlivňovat chod školy. Tento postup proto považuji za zcela nevhodný, hraničící s nerespektováním práv rodičů.

Za nevhodné považuji způsob sdělení této informace, termíny vyhlášení voleb i způsob výběru kandidátů.

Informace byla rodičům sdělena jediným kanálem – na papírovém vzkazu předaném dětmi. Škola nevyužila jinou možnost, například oznámení v obecních novinách nebo na webu školy.

Rodiče dostali pouhý víkend na výběr kandidátů, kteří je budou příští 3 roky ve školské radě zastupovat. Pro mnohé to ale mohou být jména neznámá. Kandidáti nebyli rodičům představeni, netušíme proč a s jakou představou chtějí ve školské radě fungovat, nedostali jsme možnost se jich na to zeptat.

Za zcela nevhodný považuji způsob výběru kandidátů do školské rady. Tito zástupci mají v příštích letech zastupovat rodiče, jejich výběr by měl být tedy zejména na nich. Jakým způsobem byla předložená kandidátní listina stvořena? Jakou měli rodiče možnost doporučit svého kandidáta, příp. se jím přímo stát? Vedení školy oznámilo jména čtyř kandidátů, z nichž jeden je zaměstnancem školy. Škola ale dle zákona své zástupce ve školské radě má, ty není potřeba volit.

Pokud chce škola nejen splnit své zákonné povinnosti, ale i respektovat práva rodičů, jejichž děti školu navštěvují, zruší tyto ukvapeně vyhlášené volby a vyhlásí nové, lépe připravené. Heslo “Rodiče vítáni” pak možná bude mít smysl.

Děkuji,

Tereza Nehasilová

Školská rada

Školská rada je orgán školy, který umožňuje zákonným zástupcům žáků, pedagogickým pracovníkům školy, zřizovateli, příp. dalším osobám podílet se na správě školy. Je zřizována v souladu se školským zákonem a při naší ZŠ ji tvoří 2 osoby jmenované zřizovatelem, tedy městem, 2 zaměstnanci školy a 2 zástupci rodičů vzešlí z voleb.
Školská rada se mimo jiné vyjadřuje k návrhům školního vzdělávácího programu a k jeho uskutečňování, podílí se na zpracování koncepčních záměrů rozvoje školy, projednává návrh rozpočtu školy na další rok, dává podněty a oznámení řediteli školy, zřizovateli, orgánům vykonávajícím správu ve školství nebo podává návrh na odvolání ředitele či vyhlášení konkursu na ředitele školy.

Komentářů: 9

  1. Marek Coufal napsal:

    Dnes ráno jsem do školy s naším prázdným hlasovacím lístkem zanesl naše společné následující vyjádření. Fakt nevím, jak tyhle “volby” byly myšleny.

    Vážené vedení školy,
    rádi bychom touto cestou vyjádřili výhrady ke způsobu, jakým nám byla předložena možnost „volby” nových členů ŠR. Zvolený postup dle našeho názoru zcela zásadně odporuje demokratickým principům, přičemž předpokládáme, že volba demokratická být měla.

    Pokud se má jednat o demokratickou volbu, musí být garantováno nejen aktivní volební právo (právo volit), ale i pasivní volební právo (právo být volen). Stejně tak by demokratická volba měla vycházet z rovnosti hlasů (každý by měl mít právě jeden hlas, což v našem případě není zcela jisté – viz. níže) a mechanismus volby by měl být veřejně známý a jednoznačný.

    Nedostatky, které na celé věci shledáváme:

    1. Pokud se jedná o volby, měli rodiče dostat možnost do voleb kandidovat. Ač jsme rodiči žákyně libčické základní školy, nejsme si takové možnosti vědomi. Škola nevyužila žádnou z cest, jak s námi o připravovaných volbách komunikovat, možnost kandidovat rodičům nenabídla.
    2. Nemáme nejmenší tušení kdo, kdy a na jakém základě předvybral 4 jména nabídnutá k volbě.
    3. Volba tak, jak je nám prezentována, nesplňuje základní princip rovnosti hlasů – dostali jsme 1 hlasovací lístek na dítě. Většina dětí má 2 rodiče, ti se na volbě nemusí shodnout. Navíc způsob distribuce lístků vyvolává otázku, zda rodič s více dětmi nezískal k volbě víc hlasů. Váže se hlas k dítěti nebo k rodiči? To není zcela jasné. Možná je to tak v pořádku (nemyslíme si to), ale i v tom případě je třeba volební mechanismus popsat a definovat pravidla. V každém jiném případě je na libovůli školy, jak volby vyhodnotí. Jsme přesvědčeni, že je zbytečné se vystavovat podezření z manipulace výsledku.
    4. Nechtěli bychom zcela pominout i velmi jednoduchou technickou možnost, jak celou volbu zmanipulovat z pozice hlasujícího. Co přesně by se stalo, kdyby se ve schránce hospodářky sešlo třeba 10 000 řádně vyplněných lístků? Číslo je záměrně nadnesené, k dosažení chtěného výsledku by určitě stačilo odevzdat daleko méně nakopírovaných hlasovacích lístků.
    5. K volbě nám byla nabídnuta 4 jména. Jména bez jakékoliv doplňující informace (kterou jsme se snažili dohledat např. na webu školy). Podle čeho se máme rozhodnout o kvalitách kandidátů, které neznáme, když nám nebyli nijak prezentováni? Takto pojatá „nabídka” spoléhá na to, že pár rodičů někoho zakroužkuje a formální stránce bude učiněno zadost. K čemu pak jsou v ŠR zástupci rodičů s tak slabým mandátem?
    6. Pokud máme správné informace, minimálně u jednoho jména dochází ke střetu zájmů – paní Orvanové si velmi vážíme jako aktivní a dětmi oblíbené „družinářky”, ale v pozici zaměstnance školy je velmi omezena ve svých možnostech vystupovat za rodiče. Vždy bude ovlivněna především náhledem instituce, která ji zaměstnává. Určitě uvítáme, bude-li do ŠR nominována za stranu školy, ale nikoli rodičů. A s odkazem na předchozí bod si musíme klást otázky: „Vědí i ostatní rodiče o složitosti postavení daného kandidáta?”, „Nemůže být podobně problematická kandidatura zbylých navržených členů, o kterých nemáme žádné dostupné informace?”

    Z výše uvedených důvodů v určeném termínu odevzdáváme prázdný lístek. Chceme tím prokázat svůj zájem o dění na škole a zároveň svůj nesouhlas se zvolenou formou volby našich zástupců v ŠR. Pevně doufáme, že k našim připomínkám přístoupíte objektivně a věcně – i my jsme se tak snažili postupovat. Předkládáme vám tímto ke zvážení svůj názor, že zvolený postup nemůže vést k správnému výsledku a je třeba aktuální volbu zrušit a provést ji znovu a korektně.

    Předem děkujeme za odpověď na tento náš podnět (například na e-mailovou adresu: marek.coufal@gmail.com)

    S úctou
    rodiče a přátelé školy Lenka a Marek Coufalovi

    • Káča K. napsal:

      Je videt, ze zpusob volby “zaujal” vice rodicu a tesi mne, ze ve schrance, kam se hazely tyto volebni obalky, se seslo vice nevyplnenych obalek s dovetkem a pozadavkem objasneni. Jenom bych chtela upresnit, ze na volbu z predlozenych navrhu rodice nemeli 2 dny, jak stoji vyse, ale tyden, nebot alespon na “nasem” listecku, ktere dite doneslo na konci unora ze skoly, byl uveden konecny termin 6. 3. Tim se, samozrejme, nezastavam zpusobu a zverejneni informaci o techto volbach, skutecne to je jen pro presnost, abychom byli spravedlivi. Samozrejme souhlasim s tim, ze by volby mely probehnout znovu, verejneji a s moznosti zapojeni kandidatury schopnych rodicu.

  2. Petra Pelešková napsal:

    Marku,
    počet hlasů je určen počtem žáků školy, nikoliv počtem jejich rodičů. Obráceně by pak byli diskriminováni rodiče samoživitelé, rozvedení žijící v jiném městě, apod.. Počet odevzdaných hlasovacích lístku tedy nesmí překročit počet dětí ve škole.

  3. Marek Coufal napsal:

    Děkuji za vysvětlení, nicméně bych ho čekal od školy v průvodním dopise k volbám. Ostatně to jsem v tom textu psal, že možná to tak má být, ale že mi chybí právě to vysvětlení.
    Tak už zbývá jen dovysvětlit jak je to s tím právem být volen. A kde se vzaly ty 4 jména. A jak si z nich měl člověk vybrat, aby to nebyla fraška.

  4. Štrosovi napsal:

    I my jsme vyjádřili náš nesouhlas s organizací voleb e-mailem paní ředitelce. Myslíme si, že takto vedené volby by neměly vůbec proběhnout.

  5. Marek Pokorný napsal:

    ono to je trvale tristní, koukám. Pamatuji, když jsem byl do rady zvolen před devíti lety. Oznámili nám to, že máme za třídu někoho vybrat, na konci rodičáku. Nic jsem nevěděli předem. Protože jsem při rodičáku krátce předtím vyrušoval svými dotazy, tak navrhli mě (on je nějakej aktivní, tak ho zvolíme). Za pár dní schůzku vybraných u ředitelky, tehdy “ctěné” Kuzníkové. “Tady máte papírky, tak si někoho z vás zvolte”. Vyděšené pohledy přítomných.
    Já: “ale vždyť se navzájem skoro neznáme, mohli bysme si o sobě aspoň něco říct,”
    OK, nastalo představování, všichni ale jen řekli jméno a případně že maj díte v tý a tý třídě.
    Já “Já myslel že se představíme co děláme a třeba i jestli do tý rady chceme a proč,”.
    Druhé kolečko, skoro stejně stručné. Výsledek: Dostal jsem všecky hlasy, stejně tak jako pan Bohuňovský, který byl kromě mě jediný, kdo řekl o trochu víc než svoje jméno a jediný se taky na něco zeptal.

  6. Marek Pokorný napsal:

    Mimochodem, překvapilo mě tehdy, jaký byl nezájem ze stran rodičů něco se školou a školskou radou řešit, obrátit se na ní. Několikrát jsem napsal článek do LN, že rada je, schází se tehdy a tehdy a rodiče se na ní mohou obracet a že to uvítáme. Dokonce jsem bláhově dojednal na jednání rady salonek v kulturáku, ale jediný, kdo projevil zájem, byla Lenka Černá. Až poslední rok, poté co jedna učitelka “napadla” právě syna Lenky Černé za to, že napsala o škole a o ní kritický článek do LN, se rodiče aktivizovali. TOŽ TAK

  7. Marek Coufal napsal:

    No, já vím, že proti letošní volbě se ozvalo minimálně patero rodin (což k předpokládané volební účasti je podstatná část). A dodávám: ač jsem o to požádal, do dnešního dne se mi nikdo neuráčil k “volbám” vyjádřit. TOŽ POŘÁD TAK.

  8. Marek Coufal napsal:

    Oprava! Právě dorazila informace od paní ředitelky, že nové volby budou 15. 4., a že se víc dozvíme na webu školy.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>