Minulost překvapivě současná I.

HlavičkaLL-thmb

V letech 1931-33 vycházely Libčické listy (LL). Byl to měsíčník, který přinášel zprávy nejen z naší obce, ale i širšího okolí.  Dnes se LL nejvíce podobá periodikum Náš region, které čas od času přistane ve zdejších poštovních schránkách. Ovšem zpráv z naší obce bývalo v LL daleko více, ani dnešní radniční Libčické noviny by LL nemohly konkurovat. Protože LL  se o život v obci zajímaly ze všech stran.

 

Zmíněné období bylo vrcholem hospodářské krize. To se v obsahu LL projevuje překvapivě málo. Jen pár zmínek.

Například zpráva z cihelny bratří Fischerů s titulkem Bez práce: „Následkem dlouhotrvající krise zastavila továrna Bří Fischerové v Letkách většinu provozu a práci při kopání hlíny, čímž ocitlo se mnoho dělníků v této krušné době bez zaměstnání a výdělku. Doufáme však, že během příštího měsíce se situace opět zlepší.“ To se skutečně stalo, ale trvalo to déle, než redakce doufala…

Ozvěnou té doby byla také častá rozhodnutí místních radních o přidělování podpory zdejším nezaměstnaným. Mimochodem, podle tehdejšího zákona musel být publikován seznam těch, kteří řečenou podporu obdrželi. Co by tomu asi dnes řekl Úřad pro ochranu osobních údajů?

Jinak ovšem je obsah LL  překvapivě podobný dnešní všednodennosti. Práce, obchod, občas černá kronika. Hodně místa pro hasiče. Sousedé se dohadují, občas urážejí a žalují, posléze se na stránkách LL vzájemně omlouvají. Občas se řeší rádoby vysoká politika…

redaktor Libčických listů  Jaroslav Javůrek

redaktor Libčických listů Jaroslav Javůrek

V dubnu 1931 pod titulkem Proč? Otiskl redaktor Javůrek tento příspěvek, který cituji v  úplnosti, beze změn, v původní podobě  a bez komentáře:

„ Docházejí nás  stále dotazy, proč prý neuveřejňujeme obecní zprávy, vyhlášky a usnesení zastupitelstva, které naše čtenáře velmi zajímají. Dále upozorňují, že máme v obci svého tajemníka, který by zajisté rád věnoval tu půlhodinku v měsíci k sepsání vhodného referátu do našich Libčických Listů, tak jako se to děje u všech místních časopisů, kdybychom jej požádali.

K vůli informaci podotýkáme, že jsme v tom smyslu dopsali na obecní úřad přímo již 16. března a dosud čekáme na vyřízení, které do uzávěrky listu ještě nedošlo. Inu není úřad jako úřad a proto čekejte trpělivě s námi, takže snad až v příštím čísle Vám budeme moci vyhověti.

Zdlouhavé jednání divně kontrastuje s úředním nařízením, kde výhradně stojí, že úřady (a tedy také i náš obecní úřad) mají býti vždy plně k disposici novinářům. V demokracii jsou noviny a hlavně nezávislé, důležitým faktorem kontroly, bez níž není demokracie.

Petr Schonfeld

Petr Schönfeld

 

 

 

 

 

 

 

 

Zatím žádné komentáře.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>