Bleskově: podklady ke KD

Město dnes na svém webu oficiálně zveřejnilo podklady k plánované diskusi o koupi Kulturního domu Libčice.  Pokud se nechcete složitě proklikávat dle textových instrukcí z titulky městského webu, podklady jsou k dispozici pod tímto odkazem(který vede přímo na příslušnou stránku na webu libcice.cz).

Pokud se o dané záležitosti chcete dozvědět víc, pak:

Komentářů: 21

  1. Martin napsal:

    Milá paní učitelko,
    zde jsem jako domácí úkol spočítal kalkulaci provozu KDL – “http://www.libcice.cz/dokumenty/605-kalkulace-provozu-kdl.pdf”. Kontrolovala mi to babička, takže je to určitě dobře.
    přeji Vám pěkný čtvrtek,
    Pavlík B., žák 8.C.

  2. Marek Coufal napsal:

    Drobnost, ale zajímavá:
    Liběhrad v Libčických novinách (viz PDF odkaz v článku) ve svém oficiálním orámečkovaném názoru chybně argumentuje: …”Z toho vyplývá, že by částka 180 tis. Kč coby roční pronájem KDL, kterou město již 10 let platí, mohla být při provozu vlastního KDL ušetřena.”…

    (To musí vyloudit hořký úsměv na tváři každého, kdo přemýšlí)

    A stejný argument je použit v dokumentu “605-kalkulace-provozu-kdl.pdf”, který – jak bych předpokládal – dodal aktuální vlastník. Úplně na konci je poznámka: v případě koupě KDL ušetří Město Libčice ročně 180.000 Kč, které v současnosti platí za jeho pronájem dnešním majitelům.

    Tzn., že vyčíslení nákladů nedělal majitel, ale Liběhrad? Takhle hloupou logickou chybu přeci nemohou udělat 2 osoby najednou. A to už vůbec nemluvím o tom, že bych předpokládal, že zveřejněný názor Liběhradu bude kolektivní. Když se na to podívá 5 lidí, tak se přeci musí najít jeden, který začne křičet “dámy a pánové, máme v tom chybu!”.

  3. Lucie Richterová napsal:

    Já jsem z obou předložených kalkulací pochopila, že město má v úmyslu v KD topit méně, než to činili současní majitelé. Asi počítají s globálním oteplením?

  4. Martin napsal:

    Tím druhým zájemcem o kulturák, který tam chce postavit Polyfunkční domy Čtyřlístek (libcice.cz/dokumenty/608-projekt-zajemce-o-koupi.pdf), je firma NATLAND (natlandgroup.com/cz/our-projects-re/polyfunkcni-domy-ctyrlistek-a-kopretina-19/ ; natlandgroup.com/cz/nasi-lide/). Fanoušci Slávie si jistě vybaví jistého Aleše Řebíčka (cs.wikipedia.org/wiki/Aleš_Řebíček), ostatní si vybaví zkorumpovaného ministra ODS z Topolánkovy vlády (zpravy.idnes.cz/politik-ktery-je-poradne-za-vodou-ales-rebicek-f4r-/zpr_archiv.aspx?c=A100720_125133_kavarna_chu). Celkem mne zajímá, jaký částku nabídla tato kvítka kapitalismu po česku za libčický kulturák. Zveřejní město či majitelé tu druhou nabídku?

    • Marek Coufal napsal:

      škoda, že Slavii prodal. Moh` ji k nám přestěhovat. Derby Slavia – Sparta v KDL Aréna Libčice?

    • Michal Nehasil napsal:

      Natland opravdu nema nejlepší pověst, byť přímá majetková provázanost s vykukem Řebíčkem neexistuje (nebo není zřejmá). Otázka je jaké z toho plyne pro Libčice riziko? Asi bude třeba pozorně sledovat společný postup radnice a Natlandu, tak aby celá věc nebyla jednostraně výhodná (veřím, že podnikaté tohoto typu vědí jak “pracovat” s komunálními politiky). Avšak pokud jde o to aby někde investovali volné peníze (kterých je dnes kolem opravdu hodně), a priori proti bych nebyl.

      • Martin napsal:

        V takovém případě jde o to, jestli si město umí dobře nastavit smlouvu s developerem o výstavbě městského mobiliáře(!) jako součásti developerského projektu. Na čí straně je větší “kompetentnost” a “zkušenosti” je jasné. V Libčicích je (zatím bez aktivity) předchozí (obří) projekt firmy CTR nebo CRT Libčice ke svahu za garážemi za bytovkou za kulturákem a tam k ničemu podobnému ze strany města nedošlo. Proto se velmi obávám, abychom na tom jako občané nebyli biti. Je velké riziko, že se tam utopí obecní finance a zisk půjde k developerovi.

  5. Pavel napsal:

    Prostudoval jsem detailněji Znalecký posudek (podklad 607) důchodce p. Bubeníčka z Kralup a nevycházím z údivu. Někdo z města Libčice objednal něco, co už nedávno zručně předkládali současní vlastníci KDL (podnikatelé). Vypadá to dokonce, jakoby jmenovaný znalec pouze aktualizoval datum posudku. Bylo by dobré zeptat se důchodce p. Bubeníčka, zda má způsobilost, či certifikaci k vyhotovování Odhadů ceny obvyklé nemovitostí. Pozornému čtenáři neunikne fakt, že znalec vychází pouze z nabídkových cen z internetu – objektů po celé České republice. Nabídková cena k prodeji je vždy vyšponovaná a jedině TRH určuje, za jakou kupní cenu a zda vůbec se nabízený objekt vůbec prodá. Každý rozumný investor – kupující si propočítá návratnost investice a zejména funční využití ohromných prostoŕ, které bude muset vytápět a udržovat. To dokáží posoudit pouze zkušení realitní makléři s certifikací. Takže opět vyhozené peníze za posudek, který není určující pro tržní ocenění KDL.
    Rád bych se zeptal pana Bubeníčka, zda může jako odhadce garantovat likviditu KDL v ceně 15 miliónů Kč ?!.. To přece nedává žádnou logiku.
    Řekl bych, že z občanů Libčic si doslova a do písmene někteří komunální politici dělají legraci a pravděpodobně zkouší co občané, kteří bohužel ke komunálním volbám nedorazili v hojném počtu, vydrží….

  6. Lucie napsal:

    OK, jenom bych Pavle vypustila to osočení důchodců, nebo se ti to za pár let vrátí 🙂

  7. Pavel napsal:

    OK, s důchodem počítám. V celé diskusi o zvažované nevýhodné koupi KDL jde o šetření finančních prostředků města na úkor všech občanů. Tržní odhad makléře středních let a (pardon) znalce v důchodovém věku, se může bohužel lišit o miliónové částky. Já se domnívám, že KDL může za 12 mil. Kč koupit pouze blázen. Doufám, že se mi opět něco nevrátí … 🙂

  8. PeS napsal:

    To vite nam důchodcům na nejake koruně nezáleží …..

  9. PeS napsal:

    Mnohokrát se teď opakuje, že je treba znat co lide chteji ohledně KD. Rad bych připomněl, ze pokud takova akce “nevychází” ekonomicky mohou si lide prát cokoliv a radnice jim musi s politováním vysvetlit nerealnost takových přání. Ne vzdy vse je možné. To prece kazdy vi z domova.

  10. pavel napsal:

    Ejhle… náhle se nám tu objevil nový podklad – Tržní ocenění Kulturáku (podklad 9/015 http://www.libcice.cz/kultura/kulturni-dum.html ) od renomované a certifikované realitní kanceláře RAK Praha na aktuálně vyčíslenou tržní cenu KDL mezi 2,6 – 2,8 mil.Kč.
    Že by došlo na má předchozí varování před nesmyslností zvažované koupě ?
    Vypadá to skutečně, že rafinovaně nastražená past ze strany nejmenovaných podnikatelů ve spolupráci s některými zastupitely klapla na prázdno – nevyšla. KDL se bude muset pravděpodobně časem opravdu zdemolovat, aby se uvolnilo výborné místo pro stavbu startovacích bytů – jak pro mladé, tak i pro důchodce 🙂

  11. Máme řešení! Družstvo Liběhrad!

    Pod vedením řadových členů SNK Liběhradu by mělo být zřízeno družstvo za účelem koupě KDL. Tím se zajistí, že KDL bude opravdu vlastněn občany (nikoli obcí), kteří ho chtějí využívat (nikoli všemi). Občané Libčice podle svého zájmu a přesvědčení mohou ale nemusí vstoupit do družstva jako podílníci. Podle starosty (Libčické Noviny, duben 2015) je to většina členů Liběhradu (50-100 členů) pro koupi KDL za 12,5 milionu korun, tj. to vychází na vklad v rozmezi 125 000 a 250 000 Kč na jednoho člena Družstva Liběhrad. Další občané města mohou samozřejmě do družstva také vstoupit (především TOP09, ANO2011, ale i Nezávislí a ODS či někteří z LOSu) a podílet se finančně na znovukoupení KDL občany. Bude-li KDL opravdu vlastněn Družstvem Liběhrad, tj. občané budou vlastníky nemovitosti do které investovali počáteční kapitál, tak to zajistí podle mého názoru péči řádného hospodáře a světlé zítřky v budoucnosti. Každý se přeci nejlépe staráme o to, co sami vlastníme. Občané, kteří si nepřejí využívat KDL, jednoduše členy družstva nebudou, a případné pořízení KDL nebudou platit ze svých daní prostřednictvím městského rozpočtu.

    Téma koupě KDL pak přestane rozdělovat názorové proudy v Libčicích, protože se z tématu politického stane téma občanské, každý občan se bude moci rozhodnout o svém vstupu či nevstupu do Družstva Liběhrad. Stejně tak se každý občan bude moci rozhodnout o výši finanční investice, kterou bude chtít dát na koupi a provoz KDL ze svého, včetně případných zisků či ztrát v budoucnu. Navržené řešení omezí možnosti hazardování s městským rozpočtem a umožní realizovat vhodné investice založené na kvalitně zpracovaném strategickém plánu města.

    Navíc by združstevněním KDL došlo i k obnově historického významu KDL, jako stavby postavené občany Libčic ve svém volném čase v akci Z v 60. letech. V té době nebyl objekt vlastněn městem, ale státním podnikem Šroubárny, takže se družstevní forma vlastnictví také jeví jako vhodnější, protože zohledňuje historickou kontinuitu a formu vzniku stavby.

    Svůj zájem o členství v Družstvu Liběhrad sdělte prosím starostovi města (kontakt níže) a uveďte prosím konkrétní částku, či rozmezí, které byste případně chtěli vložit do nově vzniknuvšího družstva. Takto navržený způsob řešení dokáže finančně i věcně reálně posoudit situaci ohledně prodeje KDL současnými vlastníky nemovitosti. Na veřejném setkání ke zvažované koupi KDL dne 6.5.2015 nám pak Rada města může odprezentovat takto změřený finanční zájem o koupi KDL ze strany občanů jako materiál pro věcně podloženou veřejnou debatu.
    Ing. Pavel Bartoš MBA
    starosta
    2 331 016 52
    starosta@libcice.cz

  12. Pavel napsal:

    Výborně zpracovaný elaborát : )
    Možná by se vyplatilo jej zastupitelům rozdat v nakopírované podobě 6. května na schůzi ROH, konané v Kulturáku (který přece občané Libčic tak velmi potřebují ke své kultivaci a aby začli konečně kulturně žít…) a přidat k němu symbolicky červený karafiát, jako za dobrých časů Gusty Husáka … obrovským a předimenzovaným sálem pro 300 lidí se ozývá Internacionála, kterou pouští jeden ze sedících občanů ze svého iPodu v mp3 formátu.
    Možná i dorazí reálný kupec z masa a kostí, aby se zvýšeným adrenalinem v krvi, sledoval jak mu jeho životní kšeft vyfouknou ekonomové a finanční analitici z řad pokrokově smýšlejícího zastupitelstva …
    Možná ještě někoho napadne pozvat Televizní zpravodajství (název reportáže by mohl nazvat např. Dozadu levá),
    a také pozvat šéfredaktora časopisu Českých drah – jelikož by se pravděpodobně naplnila rubrika: Takoví jsme byli (… a možná ještě někteří z nás jsme)

    Takže občané, Dozadu levá – směr MěNV . Dojít pro limitované informace, týkající se jistě limitovaných přihlášek, nově vznikajícího a jistě perspektivního právního uskupení – Družstva, či Akciovky / KDL Culture company a.s.

  13. Helena napsal:

    Vážení, sleduji se zájmem debatu o koupi KD. Sama nevím, jak bych se v této věci rozhodla,, zda koupit nebo ne, protože nějaké kulturní zařízení je potřeba zároven souhlasím s tím, že investovat do takovéto stavby, jakým KD dnes je, je asi nerozumné. Možná by otázka měla znít spíš ne koupit – nekoupit KD, ale “potřebujeme KD” (a to město opravdu potřebuje), který objekt tomu vyhovuje, kolik to bude stát a podobně. Kdyby existovalo jednoduché řešení, pak by nebyly příspěvky na této stránce tak rozjitřené a bylo by vše vyřešeno velmi brzy. Bohužel jsem v příspěvcích čekala (jako už častokrát) smysluplnou debatu, rozumné argumenty, věcné připomínky. Ale opět jsem se zkalamala, příznivci (nebo členové?, ono to asi ale vyjde na stejno) LOSu stejně jako v minulosti reagují na každý problém, který se vyskytne agresivně, s ironii a sarkasmem a to si myslím do takovéto debaty nepatří stejně jako to nepatří do politiky vůbec. Nenávist ke členům Liběhradu (a asi nejen jim, prostě ke komukoliv, kdo asi není LOS) je z příspěvku pana Pavla a i z jiných příspěvků na těchto stránkách patrná. Evokuje to ve mě pocit, že buď jsi LOS nebo jsi hlupák… S tím družstvem Liběhrad to pan Martin asi také nemyslí vážně… Škoda, že jste tak agresivní a zlí, možná kdybyste dokázali debatovat věcně bez napadání a ironických poznámek, tak byste měli příznivců více. Každý asi od svého zastupitele čeká něco jiného, já třeba respekt ke svému stanovisku, vždyť vy se chováte tak, že když bych souhlasila s koupí KD, pak abych se bála chodit po Libčicích, jestli náhodou nepotkám pana Pavla a jim podobné, kterí mi dají co proto….

    • Tereza Nehasilová napsal:

      Vážená Heleno,
      diskusní prostor na Libčických křižovatkách je otevřený všem, kdo diskutovat chtějí, nikoliv jen členům nebo příznivcům LOSu. Souhlasím s vámi, že agrese, sarkasmus, snad i ironie nepatří do politiky, kde je naopak potřeba smysluplná debata. Podívejte se proto prosím na Deník zastupitele, konkrétně 19.2., kdy jsme zaslali připomínky a doporučení Radě města k dalšímu rozhodování o koupi KD. Možná Vás překvapí, jak jsme se s podněty a dotazy shodli. S pozdravem, Tereza Nehasilová, zastupitelka za LOS.

  14. Martin napsal:

    Milá Heleno,
    návrh s družstvem myslím naprosto vážně. Družstevní vlastnictví je naprosto korektní forma vlastnictví, která zaručuje, že členové družsva mají společný zájem na jeho dobrém fungování, protože jsou spoluvlastníky. Na stejném principu funguje například místní Sokol či fotbalový klub, které fungují dobře. Ty vám také přijdou “nevážné”? To, že vám to přijde absurdní řešení v případě koupení KDL, pouze ukazuje, že i tu samotnou koupi považujete za absurdní.

    Vezměte prosím na vědomí, že diskusní prostor na tomto webu poskytuje místo pro vyjádření svobodného názoru jednotlivců (na webu města takový prostor není). Nikde není napsáno, že se jedná o názor Libčického občanského spolku. Seznam lidí, kteří jsou členy LOS je uveden zde na webu, můžete se podívat. Můj názor je například pouze můj názor, jako občanovi města mi jde o řádnou a korektně prováděnou správu města.

    Pokud dobře čtu, tak z názoru pana Pavla vyplývá pouze občanské rozhořčení nad možným plýtváním obecními finančními prostředky v oblasti realit, která je jeho odbornou specializací, a které je naprosto legitimní a pochopitelné. Takto rozhořčen by měl být každý občan, nejen ten, který platí daně.

    Pokud by vám mělo něco z minulého roku komunální politiky v Libčících přijít jako nenávistné, tak to jsou hanlivé fotografie pořízené starostou města, který fotil domy svých politických oponentů a zveřejnil je ve veřejně dostupné galerii stylem “Juden sind hier unerwünscht”. To mi přišlo naprosto nechutné a nenávistné, takto přistupovat ke svým sousedům. Sice po nějakém čase tu galerii stahl, ale občanskou zodpovědnost z toho nevyvodil.

    Nutno podotknout, že vedení města nezveřejnilo žádné informace pro veřejnost pro předchozí plánované mimořádné zasedání města. Zveřejnilo pouze částečné, někde evidentně nekompletní či účelově interpretované podklady ke KDL až poté, co se zvedla vlna odporu ze strany občanů a střízlivě uvažujících zastupitelů. Slíbené další dva cenové posudky na webu města stále chybí. Velmi těžko se věcně debatuje, když nedochází ke zveřejňování zásadních podkladových informací, které by takovou na datech založenou debatu umožnily.

    Řadu lidí, kteří se aktivně zajímají o dění ve své obci, od věcné debaty také odrazuje fakt, že znají komunikační strategii vedení města. V soukromém či veřejném rozhovoru odkývat a naslibovat vše možné, ale pak se reálně řídit naprosto jinými názory. Buduje-li vedení města takto cíleně nedůvěru ve společný dialog a konsenzuální řešení, tak přichází o možnost dělat opravdu optimální a veřejností sdílená rozhodnutí. Je zřejmé, že tento přístup vede ke konfliktům a “blbé náladě” v obci.

    Přijďte prosím na setkání ke KDL příští týden, tam možná uvidíte věcnou debatu, možná uvidíte manipulativní show.

    Mějte pěkný den!

  15. PeS napsal:

    Milá Heleno. Moje zkušenost je ze lidi ironii a sarkasmus nechápou, vtip považuji za urážku a netradiční názor za rušení klidu na práci. Pokud dáváte přednost kondelikovskemu režimu současného vedeni nelze vam bránit. Ale vy prosim mi nebrante abych si z takového postoje utahoval…

  16. Pavel napsal:

    Vážená Heleno,
    po přečtení vašeho příspěvku jsem nabyl dojmu, že současná vládní koalice může být doslova a do písmene pyšná na to, jakým způsobem se jí podařilo během své dekády polarizovat libčické občany
    Rád bych Vás, vážená Heleno seznámil s holou skutečností, že jsem nikdy nebyl (a ani nyní nejsem) členem žádné politické partaje v naší obci. Taktéž si nejsem vědom, že bych někoho nenáviděl, mám jiné starosti a snažím se žít normální život. Bez strašáků, nenávistí a hrůz z toho někoho potkat.
    Využil jsem pouze seriózní diskusní prostor, jako řádný občan, kterému není lhostejné, zda bude žít v prosperující obci. Ne v Kocourkově, kde hodlají komunální politici rezervní finanční prostředky oknem, kde se za nesmyslné a nereálné částky doslova sanují nepodařené podnikatelské aktivity, či záměry – to vše v době celospolečenského šetření, bohužel i všeobecného kulturního útlumu. Pokud mi doporučíte diskusní fórum „lepší“ kvality, rád jej také využiji…
    Řídím se v životě převážně selským rozumem a vyvažuji vše souladem s přírodou. Dále v kombinaci s jistými organizačními schopnostmi, které jsem během profesního života nabyl, se zkrátka nemohu zbavit dojmů, že se zde od měsíce února 2015 nehraje s občany férová hra (s občany, kteří na rozdíl od komunálních politiků musí řádně hlídat svůj rodinný, či firemní rozpočet, aby mohli fungovat a prosperovat i na další období, protože může přijít i krach!) dokonce, že jsou systematicky ohlupováni ze strany současného vedení obce. Vidím však, že vy to vše vidíte jinak a já se to snažím nyní s pokorou pochopit a respektovat. Přál bych vám, abyste toto učinila také, jistě se vám také uleví.
    Pokud však neprojíždíte obcí pouze automobilem, a patříte k chodcům právě jako já, vás v Libčicích rád potkám. Velmi slušně a zdvořile vás pozdravím bez sarkasmu, či projevů agrese, o kterých píšete. Dokonce Vám bez problémů a bez nenávisti popřeji šťastný den.
    S přáním příjemného dne
    Pavel

  17. Lucie napsal:

    Vážená paní Heleno, já uznávám, že příspěvky na tomto fóru jsou poněkud jednostranné. Je škoda, že se zde neozvou žádní zastánci koupě kulturního domu, případně přímo ti, kteří koupi přímo na městě prosazují. Nic jim v tom nebrání!
    Já za sebe můžu říci, a vím, že v LOSu nejsem jediná, že proti koupi nijak zásadně nejsem. A to i když na plesy nechodím a veškeré školní akce mi tam přišly hrozné, protože jakékoliv vystoupení bylo zničeno špatnou akustikou sálu. Od zastánců koupě mi ale stále chybí jasné argumenty – proč to chceme, co si s tím v budoucnu počneme, za kolik bychom postavili nebo opravili něco lepšího? Navíc ani nevíme, kdo vlastně jsou ti zastánci koupě, tedy kromě majitelů – nikdo se k tomu osobně otevřeně nepřihlásil. Někdo z vládnoucí koalice to ale být musí, jinak by se o tom asi nemluvilo.
    Prostudovala jsem si posudky, které visí na webu města, a když vidím, že v jednom se říká, že stav budovy je vlastně OK, opravíme to až přijde čas, provoz skoro nic nestojí, a v druhém se stav budovy popíše jako víceméně katastrofální, tak vážně nevím, co si o tom mám myslet.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>