Kulturní dům: 3. posudek – 4,25 milionu

Aktualizováno: Na webu města přistála 12. 5. opravená verze dalšího – v pořadí již třetího – odhadu hodnoty Kulturního domu (posudek najdete zde). A jeho závěr? Pokud hovoříme o tržní ceně Kulturního domu, je reálné uvažovat o cca 4,25 milionech korun. Pokud máte problém dokument na webu města najít, je možné si ho prohlédnout zde: PDF dokument627-znalecky-posudek-ing-motycka.pdf. A jaký je rozdíl mezi verzemi 625 a 627? Podle našeho názoru pouze oprava v kapitole 6 – nyní je uveden správný vlastník.

Je to druhý posudek, který s použitím věcných argumentů a výpočtů říká: “objekt nemá hodnotu, za kterou je městu nabízen”. V posudku se vyčísluje i “nákladová cena” objektu. Ta vychází  na cca 8,75 milionu korun. Tenhle výpočet je ale v závěru označen za nepoužitelný a chybný (hodnota se prostě nerovná ceně cihel).

V závěru posudku lze najít například tyto výroky (které stojí za zmínku):

  • …Objekt původního Kulturního domu jehož dispozice, konstrukce, vnitřní uspořádání funkcí, zejména pak technický stav již neodpovídají současným potřebám moderní obce.
  • …Metoda způsobu nákladového je uvažována pouze orientačně, protože při variantě investičního záměru spojeného s odstraněním stávající stavby a uvažovanou výstavbou zcela nového objektu není hodnota stavby relevantní (pouze jako nákladová položka při jejím odstraňování).
  • …neboť stavba není v odpovídajícím technickém stavu (vyšší zanedbanost).

A tady najdete dokument, který na webu visel 11. 5. ’15 PDF dokument625-znalecky-posudek-ing-motycka.pdf

Komentářů: 8

  1. Petr Nehasil napsal:

    Ještě dva tři zaručeně “ty pravé” posudky a může si každý vybrat ten či onen k podložení svého názoru.. Mě přijde i 4,25 milionu korun hodně za něco s čím nevíme jak naložit.. Je to asi jako koupit si za slušnou cenu kamion v ne moc dobrém stavu a potřebovat denně vozit děti do školy a k tomu dvakrát do roka odvézt něco většího na chalupu dodávkou. To že vůbec netuším jak se kamion řídí je jen třešnička na dortu..

  2. Martin napsal:

    Momentálně ten posudek z webu města zmizel!

  3. Petr Nehasil napsal:

    Doufám, že odstavec 6. nenese proroctví.. Snad je to jen chyba a zároveň důvod dočasného stažení.. Nicméně na adrese http://www.libcice.cz/dokumenty/625-znalecky-posudek-ing-motycka.pdf je stále k vidění..

  4. Martin napsal:

    Tak už je na webu opravený posudek. Viz http://www.libcice.cz/dokumenty/627-znalecky-posudek-ing-motycka.pdf Opravený je ten 6. odstavec. V té předchozí verzi asi zapracoval Freud a myšlenku vnuknutou zadavatelem dal zpracovatel do textu černou na bílém. Asi náhoda. Jako obvykle v Libčicích.

  5. Rada města se “rozhodla jednat” a dva měsíce po prvním posudku oceňující reálnou cenu kulturáku nikoli za 14, ale za 3 miliony korun vydala stanovisko. Tedy, žádné stanovisko nevydala, zveřejnila stručnou zprávu na svém PR webu. Na webu města se zatím žádná zpráva o dalším postupu v kauze kulturáku neobjevila. Občané města mohou být tedy na chvíli v klidu, z obecního rozpočtu se “nezprivatizuje” 10 milionů korun, ani se nepřevede zbytná infrastrukturní zátěž do vlastnictví města. O výši ročního nájmu placeného paušálem na vybrané akce města, který byl doposun 180 tisíc korun ročně, není v PR zprávě ani zmínka.

    Cituji:

    Město Kulturní dům v Libčicích nezíská.

    Prodej kulturního domu v Libčicích se neúměrně protahuje a vzniká tím prostor pro nepodložené dohady. Proto se Rada města rozhodla jednat.

    Koaliční zastupitelé za Liběhrad 2014, TOP 09 a hnutí ANO vědomi si tohoto nepříznivého stavu zahájili jednání o akceptovatelných alternativách pro město. Výsledkem jednání je, že koaliace podpoří většinou osmi hlasů koupi KDL, a to za cenu, která i s přihlédnutím ke znaleckým posudkům byla kompromisem souhlasu koaličních zastupitelů.

    Následně proběhlo jednání s majiteli nemovitosti o nabídce města s tím, že v dané časové lhůtě se majitelé rozhodnou, zda tuto finanční nabídku jsou ochotni přijmout. Jednání o ceně se účastnili koaliční zastupitelé Bartoš, Urbánek, Penížek, Hudek a Lain.

    Ve čtvrtek 4. června majitelé KDL telefonicky sdělili radnímu Ing. Vladimíru Urbánkovi, že za cenu navrhovanou městem objekt neprodají.

    Rada města projednala tuto skutečnost na svém jednání dne 8.6. 2015. Další kapitola snahy o získání kulturního domu se tímto uzavírá, ke škodě města.

    Rada města

  6. Kateřina Judová napsal:

    To se mi ulevilo… Možná teď konečně bude čas i na to, aby se vedení města zamyslelo nad tím, jak si to v našem městě s kulturou vlastně představuje. Už předloni jsem se po koncepci kultury ptala, ale zatím jsem žádnou uspokojivou odpověď nedostala. Pouze pan Urbánek se nechal slyšet, že by město kulturu nemělo vytvářet, nýbrž ji jen podporovat… A když je neopakovatelná nabídka koupě KD mimo hru, dojde třeba i na to, v klidu a bez časové tísně řešit, jak smysluplně pokrýt potřebu mít v Libčicích nějaký ten sál. (No a možná taky tělocvičnu…)

  7. Pavel napsal:

    Až to v zastupitelstvu někomu zapálí, tak se prosadí dlouho očekávané změny – přestane se platit pronájem KD 180 tis. Kč ročně !!!, lékař dr. J. Blecha se třeba pozvolna přestěhuje do objektu Ludvík případně do současného sídla Policie ČR a kulturní dění v ospalé obci Libčice se bude odvíjet dál svým zajetým tempem ….
    Po dovolených si na trapnou – ke všemu uměle vyvolanou causu: Neopakovatelné možnosti koupě nepotřebného Dělnického domu za symbolických 12 MG, možná vzpomene už jen pár zaangažovaných příznivců : ))

  8. Tereza Nehasilová napsal:

    Je fajn, že nám Rada města dává vědět, jak se rozhodla. Přeci jen bych (nejen) jako zastupitel uvítala formálnější cestu sdělení takovéto informace – zápis z jednání Rady nebo alespoň městský web…

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>