Forum libčice – pohledem radniční koalice

FL-logo-color-300x54

K webům které se zabývají politikou a veřejnými věcmi v Libčicích přibyl koncem dubna jeden nový – Fórum Libčice. Jak je uvedeno v tiráži, jde o názorovou a informační platformu současné radniční koalice Liběhrad, TOP09 a ANO.

Soudě podle dostupných článků, web dává prostor informacím spojeným se správou a rozvojem města (článek o nové zástavbě v Letkách), některým vyloženě provozním věcem (umístění kontejnerů), názorům koaličních politiků (radou města podepsaný text o obsazení výborů zastupitelstva) nebo i kulturně společenským tématům (pozvánka na starostovo povídání o Číně). S notnou dávkou škodolibosti (přece jen je web částečně konkurencí Libčickým křižovatkám) by se dalo říct, že spojovacím prvkem jsou rozmazané fotografie.

V článcích na webu se dá vysledovat, že se inspiruje tématy uveřejněnými na LK. Radniční koalice zjevně dospěla k názoru, že náš hlas je slyšet, a že místo řady nefunkčních webů (libehrad.cz, www.top09-libcice.cz) je třeba pořídit stejnou platformu pro sdělování názorů svých. A to je dobře. Ten, kdo chce, si tak může udělat ucelený obrázek a seznámit se se všemi argumenty k daným tématům. A tak tu najdete vyjádření ke koupi Kulturního domu, k vyloučení opozice z kooperace na fungování města i zprávu, že se Libčice konečně v méně důležité kauze dopravních zrcadel odhodlaly poradit s odborníky (sláva a hurá). Dle mého názoru velká část zveřejněných příspěvků patří na městský web a jen dokládá, že autoři úplně nevědí, kdy mluví za sebe a kdy za město.

Web, stejně jako Libčické křižovatky, dokáže i pobavit, byť to zjevně nemusí být záměr autora. Komicky působí například článek, v němž si pan starosta, schovaný za podpisem “Rada města”, sám sobě vyslovuje důvěru a opět si přepočítává hlasy získané ve volbách. To, že chválí sám sebe, na něj bohužel prozradí redakční systém webu, který opravdového autora, stejně jako u nás, uvádí v záhlaví článku.

Myslím si, že nový web je správným krokem současné koalice, zejména pokud se tvůrcům podaří udržet tempo zveřejňovaní skutečných informací ze správy města. Minulé starostovy weby (libehrad.czpavel-bartos.eu) byly směsí výkladu pravdy z pohledu autora a banálních fotografií z města a okolí. Fórum Libčice vypadá po prvním měsíci fungování poněkud slibněji.

 

Komentářů: 4

  1. Marek Coufal napsal:

    Hlavně, že na titulce městského webu najdete úplně dole takové perly jako:
    4.12. 2013: Ohlédnutí za rokem 2013 [Ing. Pavel Bartoš, MBA]
    nebo
    1/2013: Máme radost, že se to lidem líbí
    Tyhle rubriky umřely před dvěma lety. Ale městský web přece není důležitý.

    A některé jmenované weby se aktuálně jeví jako mrtvé. http://www.top09-libcice.cz/ – stránka není dostupná, http://pavel-bartos.eu/ – webhosting pozastaven…

  2. @Marek Coufal: To mi nevadí, že neumí používat internet, ale měli by být natolik soudní, aby požádali svoje děti či vnoučata, aby jim s tím poradili.

    Mě tam teď zaujalo něco jiného. A to konkrétně článek od místostarosty Laina o investicích ve městě, který vypadá, že se investuje náramně. Tak jsem si dal tu práci a díval se na rozpočty obcí stejně velikosti, jako jsou Libčice, abychom měli srovnání. Libčice mají na 3 tisíce obyvatel rozpočet cca 50 milionů. Našel jsem ale i jiné obce, které mají také 3 tisíce obyvatel, ale rozpočet mají 120 milionů korun. Víte, jak to dělají? Z rozpočtového určení daní mají stejně jako Libčice 50 milionů, ale pak mají dalších 70 milionů z dotací EU fondů, kraje, či jiných. Jak to je možné? Zeptejte se vašeho zastupitele! To se to pak asi investuje lépe, když si umíte rozpočet navýšit i o sto procent. V Libčících si na vše “ušetříme ze svého” a budeme čekat na potřebné investice o 10 let déle.

    Jak obce nakládají z rozpočty je možné se přehledně podívat na http://www.rozpocetobce.cz

  3. Petr Nehasil napsal:

    Bohužel radniční koalice není schopna rozlišit co je informace oficiální a patří na městský web, co je názor koaličních zastupitelů a patří na soukromý web.
    Bohužel tohoto rolišení není schopen ani nejvyšší úředník městského úřadu pan Dědič a směle informuje o dění na úřadu a v městem zřízených organizacích pouze na webu koalice místo na webu městském..

  4. To je nehoráznost. Tak toho pitomce vyhoďte, když nepozná, co je jeho povinnost jako úředníka, a co je vměšování se do komunální politiky, což mu z definice jeho funkce nepřísluší. To je pěkný příklad odborné nekompetentnosti.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>