Zastupitelstvo: prodej pozemku “Seřadiště” společnosti RHG

Blíží se letošní páté veřejné zasedání zastupitelstva města. Na pořadu má několik zajímavých bodů. Vyhláška o hazardu (a jeho zákaz k 1. lednu 2016) či projednání projektu oživení Náplavky pravděpodobně žádné velké překvapení nepřinesou. Žádná ze zastoupených stran dopředu nevyhlašuje odlišné stanovisko či zásadní nesouhlas.

Zajímavé téma může nabídnout na první pohled nenápadný bod 7:Žádost RHG, spol. s r. o. o odprodej pozemku. Pojďme si tedy shrnout a připomenout, co k celé věci aktuálně víme.

1. Souvislosti

Ačkoliv si tu souvislost může každý libčický občan dohledat a domyslet sám, den před pozvánkou na zastupitelstvo se na elektronické úřední desce města objevil jiný dokument – byla vyvěšena informace, že město bylo požádáno o prodej pozemku č. p. 1153 (nebo z našich stránek záloha zde). Bod 7 s touto vývěskou nepochybně souvisí, a tak víme, že společnost RHG, spol. s r.o. žádá o prodej 3 998 m2 velkého pozemku hned vedle Libčické plovárny, který je obecně známý jako „Seřadiště”.

Seřadiště: Pozemek č. p. 1153

Seřadiště: Pozemek č. p. 1153
zdroj: ČÚZK – Nahlížení do katastru nemovitostí

2. Co víme o tomto pozemku?

Je to pravděpodobně jeden z nejaktraktivnějších pozemků, které aktuálně město vlastní. Klidné místo, přímo v srdci Libčic, všude blízko, přitom stranou hlavních městských ulic, okolo domečková zástavba a plovárna.

3. Co víme dál?

Pozemek “Seřadiště” byl v územním plánu obce označen jako “sportovní a rekreační plocha” a pro účely, které sleduje RHG, tedy stavbu zdravotnického zařízení, byl až do začátku roku 2014 nepoužitelný. Tehdy však město dokončilo v pořadí pátou změnu územního plánu. Na stránkách města byla vyvěšena 3. února 2014 a najdete ji zde pod číslem 5 (zdroj: městský web).  Ale pozor, pikantní na tom je, že primárně byla tato změna územního plánu navržena kvůli pozemku č. p. 75, katastr Letky (Kolonka) v ten samý den, kdy koalice v zastupitelstvu odhlasovala nabídku prodeje původně poptávaných pozemků (viz. zápis č. 17 / 2013 ze zasedání zastupitelstva, o kterém ještě bude řeč – je to povinná četba pro všechny, kdo se chtějí v problému orientovat).

Změna Územního rozhodnutí

Z původní definice „sportovní a rekreační plocha” se „Seřadiště” změnilo na plochu pro „občanské (veřejné) vybavení”.

4. Co víme o RHG?

Podle výsledků za rok 2012 a 2013 je to finančně úspěšná a zisková společnost (viz. justice.cz – obchodní rejstřík). Je to slušný úspěch, protože vždy vstupovala do zařízení, která jejich vlastní město neumělo spravovat bez dosypávání peněz z obecní kasy.

Každý, kdo o prodeji rozhoduje, by tyhle veřejně dostupné dokumenty měl znát – dávají projektu finanční měřítko, s jakým společnost RHG pracuje a v jakých sumách se jejich podnikání pohybuje.

Aktuálně společnost provozuje dvě zařízení. Nemocnici v Roztokách u Prahy (od srpna 1996), u které je podstatné především to, že disponuje 77 lůžky dlouhodobé ošetřovatelské péče (LDN). Druhým zařízením je nemocnice s poliklinikou v Kralupech nad Vltavou (od dubna 2000). Kralupskou nemocnici a širokou nabídku specialistů dost pravděpobně využila velká část libčických občanů. Nicméně i tady je k dispozici 132 lůžek dlouhodobé ošetřovatelské péče (LDN).

Asi bychom si hned tady měli říci, že možné zařízení v Libčicích nebude mít ambice nabídnout kralupskou šíři služeb. Nemocnice Na kraji Libčic se nekoná, doktora Blažeje, ani sestřičku Inu nečekejte.

5. RHG a Libčice

O získání pozemku ke stavbě dalšího zařízení se společnost uchází už delší dobu. V Libčických novinách se vášnivě psávalo o nemocnici, společnost RHG hovořila o vybudování “lůžkového zařízení se zdravotnickým, případně sociálním zaměřením”, což není to samé. Je otázka, jestli byl přesný (a pokud možno závazný) účel zařízení městu vůbec předložen. Dokumenty, které jsou k celé věci dostupné, rozhodně nejdou do hloubky a detailu a nechávají tím prostor k volnému výkladu účelu zařízení.

Poprvé společnost RHG oslovila město v květnu 2012 a zajímala se o pozemky v „Kolonii”, viz obrázek. Město ji hlasy Liběhradu (v té době to nebyla koalice) tyto pozemky opravdu v březnu 2013 nabídlo. Opozice se nepřipojila. Ne proto, že by namítala něco proti samotnému prodeji, pouze chtěla nastavit podmínky, které by pro město byly dostatečnou zárukou úspěšné realizace (dostaneme se k nim níže). Proč RHG svůj zájem přesunula k „Seřadišti”, jistě nevíme. S odkazem na změnu územního plánu a náš oblíbený zápis č. 17/2013 můžeme jen spekulovat, že se tak stalo v součinnosti se zástupci města již v roce 2013.

Kolonka - pozemky č. p. 74 a 75

Kolonka – pozemky č. p. 74 a 75
zdroj: ČÚZK – Nahlížení do katastru nemovitostí

Nechci tu citovat celý zápis, ale tohle vynechat nelze – zápis pokračuje bodem 2:

Nezbývá než konstatovat: pane Sochore, to byl trefný příspěvek do diskuse. Předpokládám, že dnes už je ta souvislost mezi body víc než jasná, že?

6. Jednání? Nejspíš dlouhá, ale tajná

Před loňskými volbami vše utichlo. Nicméně z materiálů, které jsou k dispozici, se jeví, jak je v Libčicích často zvykem, že „rádiový klid” byl nastolen především směrem k veřejnosti a občanům.  Co se dělo na lince město – RHG, o tom můžeme jen spekulovat.

Pro nás, obyčejné občany, zastupitele a tak, se celá záležitost nad hladinu vynořuje znovu až nyní. V květnu – krátce po 4. zasedání zastupitelstva – byla radnice požádána o prodej pozemku “Seřadiště”. Oznámení na webu a zařazení do programu zastupitelstva se objevily až takřka po dvou měsících – shodou okolností v období, kdy začaly prázdniny a Libčice se výrazně vylidnily. Projednání prodeje spadne na zastupitelstvo č. 5 – do poloviny prázdnin.

7. Přínos pro město?

Ve městě aktuálně ordinace praktického a dětského lékaře jsou. Například naše rodina obou využívá a jsme za to rádi a spokojeni.

A co slibuje RHG? To vlastně nevíme, ale pokud by slibovali cokoliv jiného, byl by to podezřelý nesmysl. I kdybychom se všichni maximálně snažili a byli neustále nemocní, nic dalšího sami neuživíme. Z tohoto pohledu tedy přínos ke zkvalitnění našeho žití v Libčicích daný projekt nepřináší. Pokud by se do objektu chtěl stěhovat někdo ze stávajících lékařů, musel by se na běžných komerčních podmínkách se společností dohodnout. Otázka je, proč by to dělal, jestliže mu jeho současné podmínky vyhovují.

Pokud si společnost přivede své lékaře, dá se úspěšně předpokládat, že to bude především proto, aby zajistila chod zařízení a části, o kterou jde v projektu především – LDN.

Shrnutí? Je to zkrátka komerční projekt úspěšného podnikatele (čest a sláva každému takovému).

8. Co z toho pro nás plyne?

Případná výstavba by se měla chápat jako běžný komerční projekt, který městu nenabídne nic zásadního navíc. Nepotřebuje tedy od města nadstandardní ohledy. Nikdo doufám nečeká, že provozovatel nastaví pravidla pro přijetí pacientů obdobně, jak si to může dovolit městská mateřská školka (posuzování žádosti striktně dle trvalého bydliště…). Možná můžeme jako o výhodě pro město hovořit o pracovních místech, ale to se týká poměrně úzké specializace.

S takovým vědomím by město mělo přistupovat i k veškerým jednáním o případném prodeji pozemků. Jestliže se pozemky rozhodne prodat, mělo by je prodat za tržní cenu. Důvod k jinému postupu není.

A stejně jako v případě jiného rozbíhajícího se libčického projektu – výstavbě na Leteckém náměstí – by měla projekt zasadit do širších souvislostí města a případný prodej podmínit tak, aby harmonicky zapadl a nezatížil město a jeho rozpočet.

A pokud prodávám něco tak cenného, určitě není u podobných záměrů neobvyklé vyžádat si záruky naplnění záměru.

V této souvislosti určitě stojí za připomenutí, jaké podmínky prodeje navrhovali naši zastupitelé vedeni Matějem Štětkou v předchozím volebním období. Připadnou mi velmi rozumné a skýtající městu maximální záruky, že vše proběhne, jak bude domluveno před prodejem pozemku. Současné koalici nic nebrání je v jednání s RHG využít.

9. Závěr?

Není nic špatného na tom prodat nejaktraktivnější městský pozemek zájemci pro uskutečnění komerčního projektu, pokud neexistuje žádný jiný záměr. Je třeba jen požadovat adekvátní cenu, která zohlední polohu ve městě, a k ceně také dostatečné záruky a celý prodej provést maximálně transparentně. Kdo by mohl mít připomínky, proběhne-li všechno, jak má?

No, možná by se jedna připomínka našla: všem by se o takové žádosti o koupi pozemku rozhodovalo výrazně líp, kdyby město mělo kvalitně zpracovaný Strategický plán. Dobře připravený plán by třeba mohl dát jednoznačnou odpověď, zda je vybudování zařízení pro seniory ve městě žádoucí (předpokládám, že obecné demografické studie dávají kladnou odpověď), kde je vhodné místo (není umístění na kopci omezující pro případné klienty?), jaký typ zařízení by to měl být (aby byla vůbec šance, že bude pro libčické občany cenově dostupné) a jaký typ služeb od něj očekáváme (abychom je mohli požadovat).

PS: a ještě si můžete přečíst 2 roky starý článek k tématice v Krajských listech.

Komentářů: 5

  1. Díky za rozbor, mám k tomu pouze pár doplnění.

    LDNka je zařízení, které je v Libčicích celkem k ničemu, žádoucí tedy rozhodně není. Zaměstnanost to zvýší pramálo, půjde pravděpodobně hlavně o malý počet nízko-kvalifikovaných profesí, doktoři si to lehce dojedou z Kralup. Tj. to bude spíš pouze ubikace pro dlouhodobě nemocné osoby. Jediný důvod, proč to chtějí v centru Libčic, je to, že se to bude dobře vyjímat na reklamních plakátech a pro příbuzné klientů z Prahy to bude dostatečně daleko. V Roztokách to mají u penicilinky, ale tam ti pacienti s Alzheimerem stejně zapomenou, že jim to tam smrdí a je to hned vedle hlavní silnice na Prahu.

    V centru obce mají být takové služby, které slouží široké veřejnosti, což LDNka rozhodně není. Sokolovna, hriště, potraviny, to jsou všechno vhodné funkce, ale stavět barák místo zeleně do centra jen proto, že z toho kápnou nějaké doslova drobné, to je holý nesmysl. Spíš to ukazuje na neschopnost vedení města něco s tím prostorom provést v minulých letech. LDNka klidně v Libčicích může být, ale na místě, které tomu bude odpovídat. Mimochodem, pro velmi staré osoby nejsou Libčice vůbec vhodné prostředí, všechno je daleko od sebe, kopce jsou strmé, rozptylové podmínky a kvalita ovzduší nízká, o špatné dopravní dostupnosti ani nemluvím.

    Jinak přístup města je stejně hloupý a těžko ospravedlnitelný, jako to bylo v případě zpackané koupě kulturáku. Nikde na webu města nevidím potřebné podklady, žádná diskuze o smlouvě s developerem apod., pouze suchá zpráva “prodáme”. Jako by – stejně jako u kulturáku – šlo hlavně o to veřejnosti zatajit, co se děje s majetkem města. A každý si domyslí, co se děje s veřejným majetkem, který si nikdo nehlídá. Není k tomu potřeba dvanáctihodinový projev ani zkušenost s reálným socialismem.

    Místo toho nám starosta píše žvásty na blogísek (http://forumlibcice.cz/cesta-do-rise-chetitu/), které jsou stejně opsané z wiki či učebnice dějepisu pro ZŠ. Zjevně chtěl vždycky vládnout nějaké velké říši, jakou měli Chetité, zůstali mu však pouze Libčice/Bartošov n. Vltavou.

  2. Petr Nehasil napsal:

    Dostal jsem od městského úřadu informaci, že společnost RHG nabízí za pozemek 1 050 000 Kč. Což je 263 Kč/m2. Za pozemek v centru města. V ÚP sice označený jako občanská vybavenost, ale jak je vidět v Libčicích není problém udělat změnu ÚP každý rok.
    Můj názor je, že není důvod prodávat městský majetek pod cenou. Sice zatím nikdo kompetentní veřejně neřekl jaké zdravotní/sociální zařízení by se mělo stavět, ale nedá se očekávat, že se bude jednat o charitativní provoz. Proto není důvod, aby se město chovalo charitativně v poskytování svých pozemků.

  3. Kateřina Judová napsal:

    Kromě otázky zda má město prodávat lukrativní pozemek pod cenou a na kterou Markův příspěvek dost jasně odpovídá, vede tento článek ještě k zamyšlení nad tím, co v Libčicích naši starší spoluobčané a ostatně i my, kteří tu (doufejme 🙂 ) zestárneme, vlastně potřebujeme. Já bych třeba v LDN opravdu dožívat nechtěla… Pan Martin tvrdí, že pro velmi staré osoby nejsou Libčice vůbec vhodné prostředí. Ale přesto tu staří lidé žijí. A co v Libčicích máme? Klub důchodců pro aktivní a soběstačné seniory a pečovatelskou službu, o které jsem se marně snažila něco zjistit na městském webu. Předpokládám, že se její působení omezuje na dovoz obědů ze školní jídelny, dovoz nákupů a nějakou pedikůru či tak něco. A co když bude chtít v Libčicích chtít dožít svůj život někdo nevyléčitelně nemocný? Našla jsem jediný dostupný hospic na Kladně http://www.hospicknizetevaclava.cz/, který je schopen obsluhovat zatím zhruba třetinu regionu středních Čech západně od Prahy. Možná se dočkáme i otevření lůžkového oddělení tohoto hospice v nedalekých Veltrusech, ale od položení základního kamene 10.5. 2015 k tomu nejspíš nepovede úplně krátká cesta… Nebylo by tedy na místě přemýšlet i tímto směrem?
    p.s. upřesnění pro pana Martina – LDNka firmy RHG v Roztokách stojí v Tichém údolí, kdežto domov pro lidi s Alzheimerovou chorobou je na té hlavní silnici kousek od nádraží…

  4. Marek Coufal napsal:

    Tak Rada města opravdu doporučila pozemek prodat hluboko pod jeho cenou. Prakticky za cenu, kterou si vymyslel kupující. A prakticky bez záruk. Teď je to na zastupitelích.

  5. Libčická klasika!
    Nedáme drobný příspěvek rodičům, kteří kvůli naší neschopnosti nemohou využít standardního školkového vzdělání pro své děti a mají kvůli tomu komplikace.
    A v tentýž moment lehkovážně rozprodáme městské pozemky pod cennou, popřípadě se snažíme koupit zbytečné infrastrukturní zátěže za draho.
    http://www.libcice.cz/dokumenty/644-rm-c-20-2015.%2020-2015.pdf

    Teď už jen čekám, kdy PS PČR obdrží tu žádost o změnu názvu obce.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>