Podklady k jednání zastupitelstva č.5 29.7.2015

ZIP Icon small

Horký červenec přináší horká témata na páté jednání zastupitelstva města. O některých jsme Vás podrobně informovali v jiných článcích (bod “seřadiště-RHG” viz zde, bod “Náplavka” viz zde, nebo ve starším článku zde).

Myslíme si, že vzhledem k veřejné povaze jednání zastupitelstva má veřejnost právo být seznámena se všemi podklady, stejně jako zastupitelé. Přinášíme je proto v úplné formě ke stažení.

ZIP Icon Podklady k jednání zastupitelstva města č.5 ke stažení (25MB)

 

Jeden komentář

  1. Kdo na základě takovýchto podkladů rozhodne o prodeji obecních pozemků soukromé firmě tak je nezodpovědný. Z dokumentů není vůbec jasné, jestli je pro město výhodné pozemek prodat. Nikde tam není zdůvodněno, proč by ho mělo prodávat. Třeba by na tom místě mohlo být školní hřiště (pro šach není třeba, že).
    Marketingový název říká “zdravotně sociální dům”, což zní hezky, ale jestli to bude obyčejná LDNka, tak by se to tak mělo i pojmenovávat.
    Nikde není napsáno, jestli služby toho domu budou moci využívat občané Libčic, popřípadě za jakých podmínek. Tj. to může být velmi lehce “zdravotně sociální dům”, ale pro zcela cizí komerční klientelu a občané Libčic z toho nebudou mít zcela nic. Pouze přijdou o pozemek v centrální části obce.
    V popisu od firmy RHG jsou naznačeny pouze “možné služby”, tj. žádná služba tam není uvedena závazně (poukazuje na to i znalecký posudek), tj. to vůbec nemusí být Občanská vybavenost, tak jak ji definuje územní plán města. Trik spočívá v tom, že se do projektu napíší jedna či dvě drobné funkce “navíc” (třeba kadeřinice, aby ta již zavedená zkrachovala), které splňují zařazení do kategorie Občanská vybavenost, ale pak se realizuje úplně něco jiného, popřípadě tam ty funkce jsou vedeny pouze papírově (někdo si na IČO udělá papírově živnost) a kategorie v ÚP s tím už nic neudělá, protože čistě komerční projekt už bude stát v betonu.
    Jak z těchto nejistot ven? Jednoduše. Buď neprodávat pro město strategické pozemky bez rozvahy, nebo se zamyslet nad jinou formou spolupráce. Například: Proč si město pozemek nenechá, a nepronajme ho té firmě na X let? Proč město nezkusí jednat o spoluprácí formou PPP (public-private-partnership) projektu? Tj. že by se třeba pozemek pronajmul na dlouhou dobu levněji, ale bylo by garantováno X míst pro seniory z Libčic za cenu místně obvyklou či by byla garance určitých služeb pro veřejnost, nikoli pouze pro klienty soukromé LDNky.
    Jaké je stanovisko místních poskytovatelů sociálních a zdravotních služeb? Ptal se jich vůbec někdo? Bude to mít reálný dopad na rozsah služeb, které jsou v Libčicích poskytovány? Z dokumentů to není zřejmé. Budou-li “možné služby” v nějakém rozsahu realizovány, jak to ovlivní nabídku a poptávku po nich v Libčicích? Rozšíří služby od firmy RHG nabídku služeb, nebo nahradí/zlikvidují stávající služby? Nestanou se z místních živnostníků jen zaměstnanci cizí firmy za menší platy? To by bylo městu škodlivé. Každá služba potřebuje určitý mezní práh na to, aby se uživila.

    Tímto přeji zastupitelům chladnou hlavu v jejich nelehkém rozhodování. Prodejem pozemku de facto rozhodují i o řadě dalších důsledků pro obyvatele Libčic a pro místní poskytovatele služeb. Budu se opakovat, ale opět se negativně projevuje absence dlouhodobého a participativního plánování ze strany vedení města a nedostatečné informování o rozvoji Libčic jak vůči veřejnosti, tak vůči zastupitelům samotným, koaličním i opozičním. Je to škoda, naše.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>