Na Hannah se Sekerou – část 3. – Politika

Rozhovor: politika

Poslední porce rozhovoru bude o politice. Zákusek? Digestiv?

  1. díl: Noviny
  2. díl: Kultura
  3. díl: Politika

Politika

Martin Sekera: Můžeme začít třetí blok? Co je to být zastupitelkou?

Hannah Bartíková: Být přítomna věcí veřejných, zajímat se o ně a nést zodpovědnost za spolurozhodování o nich. Beru to vážně, protože si myslím, že to zodpovědné je.

Martin Sekera: Pro mě ze zodpovědnosti vyplývá připravenost. Zastupitelé by, volím podmiňovací způsob, měli znát minimálně několik zákonů. Je tady Zákon o obcích, o Veřejných zakázkách… Kolik si myslíte, že lidí ze zastupitelstva zná „Zákon o veřejných zakázkách“?

Hannah Bartíková: To netuším, ale nedala bych za všechny ruku do ohně. (smích)

Martin Sekera: A vy?

Hannah Bartíková: Ani za sebe. Nemyslím si, že jako začínající zastupitelka bych zrovna tento zákon musela mít v malíčku. Důvěřuji těm, kteří jsou v komisi, že to mají nastudované a vědí, co dělají.

Martin Sekera: A myslíte si, že si v zastupitelstvu najdete nějakou svou parketu? Specializaci? V diskusích často mluví stále stejní lidé, často se obracejí na pana tajemníka. Nebo je tam paní Majtenyiová k tématu financí. Hodně se zapojují třeba „naše ženy“… (smích).

Hannah Bartíková: Ono to hodně vyplývá z jejich profesí. Například pokud vím, tak paní Pelešková roky pracuje na stavebním odboru, takže její argumentace je vždycky zasvěcená a stavební zákon jistě ovládá, to můžu jedině ocenit. Paní Nehasilová je zase odborník přes…

Martin Sekera: …architekturu, přírodní…

Hannah Bartíková: …přírodní architekturu, takže se vyjadřuje k záležitostem tohoto druhu, jako když se například řešilo městské stromořadí. Je dobře, že je zastupitelstvo složeno z tak pestrých profesí. Za sebe nemůžu kromě novin a výtvarničiny nabídnout žádný obor, který by zastupitelstvo obohatil, ale snažím se v rámci svých možností být na každé jednání dopředu připravena, abych tam jen tak bez rozmyslu nemávala rukama.

Martin Sekera: Jak se vám jako zastupitelce zamlouvá to, že jste během jednání sledováni? Myslím, záznamy.

Hannah Bartíková: Mně to vůbec nevadí. Ani to nevnímám.

Martin Sekera: Proč se tomu dřívější reprezentace tak strašně bránila?
Marek Coufal: Stávající reprezentace.
Martin Sekera: I stávající.

Hannah Bartíková: Dřívější i stávající? Já nevím, musíte se asi zeptat těch, kterým to vadí.

Martin Sekera: Jsou to veřejné osoby.

Hannah Bartíková: Ano, jednání zastupitelstva je veřejné, zastupitelé jsou veřejné osoby a jejich výroky jsou vždy nahrávány na diktafon. Jestli tam ještě někde visí vaše kamera, je mně osobně úplně jedno. Já si hlavně dávám pozor, abych se nehrbila. (smích)

Marek Coufal: Dobře, tak já se taky narovnám. (smích)
Martin Sekera: O zastupitelstvu, podobně jako třeba o parlamentu, lze asi uvažovat jako o divadle. U jednotlivých aktérů se hodně hledí na rétorickou zdatnost.

Hannah Bartíková: To je pro každého politika na všech úrovních jistě nezbytná dovednost.

Martin Sekera: Kdo je, podle vás, ze zastupitelů dobrý řečník / řečnice? Řeknu-li to lidově, kdo „neplká“, ale opravdu dokáže popsat téma a spektrum názorů?

Hannah Bartíková: Nemyslím si, že by ve stávajícím zastupitelstvu někdo plkal nebo tam byl někdo, kdo se neumí vyjádřit nebo bojí říct svůj názor. Mně určitě vyhovuje pragmatický projev pana Urbánka, který coby ekonom vždy přesně ví, o čem mluví. Je stručný a jasný, což je pro mě styl zcela přijatelný. Dále naprosto respektuji a uznávám zkušenou zastupitelku JUDr. Lužovou, jejíž znalosti a názory jsou pro mne vždy poučné. A když bych měla sáhnout do vašich řad, tak určitě je to paní Pelešková, které naprosto rozumím. Není důležité, zda se v názoru vždy shodujeme, ale hlavně, že si rozumíme, že?

Marek Coufal: To je v tom případě pro Libčice dobře.
Martin Sekera: Mám další otázku. Proč si myslíte, že je koalice tak urputně proti etickému kodexu? Když v jiných městech etický kodex mají, aniž by k tomu měli speciální důvod.

Hannah Bartíková: Já se budu držet posledního zastupitelstva (poznámka: předprázdninového). Kodex nebyl nijak záměrně smeten ze stolu, ale omylem byla zastupitelstvu předložena jeho stará verze. Klidně může být předložit znovu.

Martin Sekera: Ale není to poprvé, co byl předložen.

Hannah Bartíková: To je pravda. Ale ta správná verze bylo doplňována. Já nevidím důvod, proč by etický kodex zastupitele nemohl existovat, ale pro mě osobně být nemusí. Já mám svůj vlastní, který vždy a všude dodržuji a nepotřebuji k  tomu mít žádný speciální předpis.

Martin Sekera: (obrací se na MC) Máš slovo.
Marek Coufal: Já se chtěl – a nevím, jak to správně vyjádřit – existuje během zastupitelstva něco jako „holčičí solidarita“?

Hannah Bartíková: (smích)

Marek Coufal: Vnímáte něco takového, ačkoliv je to opozice?
Martin Sekera: Bavíme se tu o plnoletých dámách, použil bych spíš obrat „ženská solidarita“. Nebo „genderová“.
Marek Coufal: Pardon, genderová solidarita bude asi nejlepší. Jestli tam něco takového vnímáte?

Hannah Bartíková: Já vám rozumím.

Martin Sekera: Je tam prostě méně žen a ono se to leckdy projeví na charakteru té debaty. Muži mohou být takoví siloví.
Marek Coufal: (otáčí se na MS) Promiň, Martine (smích), já se neptám tebe.

Hannah Bartíková: Ptáte-li se mě, tak nic takového tam nevnímám. Vnímám však velmi silné propasti mezi koalicí a opozicí. Bohužel. To tam fakt cítím a moc mě to mrzí. Asi nejsem ideální politik (smích), ale já bych byla velmi ráda, kdybychom po zastupitelstvu šli všichni společně do jedné hospody, k jednomu stolu a bavili se spolu. Ale to se asi nestane.

Martin Sekera: Tak hypotetická otázka. Myslíte si, že kdyby tam bylo více žen na obou stranách, že by k tomu došlo?

Hannah Bartíková: Je to možné. Já ale nejsem úplně ta pravá osoba, která může na takovou otázku odpovědět, protože já to nijak zásadně nerozlišuji. Podívejte se na akce, které pořádá LOS a Křižovatky. Kdo se tam z koalice přijde podívat? Bartíková.

Marek Coufal: To je pravda.
Martin Sekera: Žena.
Marek Coufal: Ale nutno zmínit, že zároveň tak trochu „kulturní referentka“. (smích)

Hannah Bartíková: Ano, ale já se tam jdu bavit. Nejsem za to placená, že tam přijdu. A mrzí mě, že téměř nikdo další z naší strany za vámi nepřijde. Je pravda, že už jsem z toho tak vyděšená, že když jsem šla na Hašlerku, tak jsem měla strach… (smích)

Marek Coufal: Z čeho?

Hannah Bartíková: …no, že mě třeba vyhodíte, že tam nemám co dělat… (smích). Chci tím říci, že vnímám, jak se město rozděluje a je mi to líto. Ale přesto, nebo možná právě proto, abych to zvrátila, statečně vyrazím na další Hašlerku nebo na Ženitbu.

Marek Coufal: Ale pozor, to vás musím opravit Ženitba, tedy LOĎ, nemá s LOSem nic společného.

Hannah Bartíková: Ale LOĎ je přece…

Marek Coufal: NE.

Hannah Bartíková: Ne? Ale to je zajímavé. To je tedy nějaké mysterium, že LOĎ je v LOSu?

Marek Coufal: Já na to narážím poměrně často. Ano, já jsem členem LOSu i ochotníků. Ale LOĎ – ochotníci třeba sdružuje daleko víc dobrovolných hasičů. Máme mezi sebou zástupce MC Malina, Sokola… A ty jejich organizace nemají nic společného s LOĎí, ani s LOSem. Je tam průnik čistě na lidské bázi.

Hannah Bartíková: Vidíte, a já jsem zrovna také takovým průnikem, který ochotně publikuje a podporuje všechno dobré všem (smích).

Martin Sekera: Já mám ještě jednu otázku k tomu zastupitelství. Budu vycházet z naší praxe, my z LOSu se před zastupitelstvem setkáme – a nejenom zastupitelé – a dopředu probíráme všechny záležitosti. Děláte něco podobného v Liběhradu?
Marek Coufal: Jakým způsobem se vlastně v Liběhradu rozhodujete o tom, co je pro vás důležité?

Hannah Bartíková: Před každým zastupitelstvem máme pracovní schůzku, někdy i několik, posíláme si materiály, diskutujeme. V tom to bude asi stejné. Já osobně jsem poměrně dobře informovaná i díky novinám.

Martin Sekera: Podle vašich stránek máte 50 aktivních členů a 150 sympatizantů. Mně se jedná spíš o to, jestli mezi členy spolku a zastupiteli za Liběhrad je nějaká vazba?

Hannah Bartíková: Určitě se čas od času sejdeme, ale ne před každým zastupitelstvem. Takové debatní večery o věcech veřejných města Libčice se čas od času konají na koupališti. Ale nejspíše to není tak pravidelné, jak to máte vy.

Martin Sekera: Děkujeme. Já už žádnou otázku nemám.

Hannah Bartíková: Já mám.

Martin Sekera: No?
Marek Coufal: No?

Hannah Bartíková: Co myslíte, že by se mělo stát, abychom se mohli sejít všichni, napříč politickým spektrem?

Marek Coufal: (smích) To je pokus vytvořit širokou Národní frontu…

Hannah Bartíková: Ano, ano. Měla jsem za to, že ji tady právě zakládáme. Myslíte, že k tomu někdy dojde?

Martin Sekera: Možná k tomu dojde, ale myslím, že v tuhle chvíli tomu brání lidé, kteří na sobě mají zátěž z minulosti.
Marek Coufal: Děkujeme. A já už to tedy vypnu.

 A to je konec.

Zatím žádné komentáře.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>