Hašlerky sbližují generace

IMG_3075

V neděli dvacátého září se v prostoru libčické Sokolovny konal druhý festival k poctě hvězdy prvorepublikové české pop-music – Karla Hašlera. Pro ty, kteří by snad nevěděli, připomínám, že Karel Hašler měl v ulici, která dnes nese po něm jméno a spojuje Libčice s Dolany, letní sídlo, na němž prožila konec svého života Hašlerova manželka Zdena. Bílá vila stojí mezi tratí a lesem dodnes a komu by se líbila, může si ji koupit.

Podruhé jsme se v Libčicích setkali s panem Ivo Zelenkou, který nás coby předseda o.s. Písničkář provedl celým festivalem, a ještě na závěr vystoupil se svojí skupinou Fiakr, která se Hašlerově tvorbě věnuje. Ale vraťme se na začátek: jako první zahrál dechový orchestr Kralupanka, složený především ze žáků kralupské Základní umělecké školy. Soubor přítomným dokázal, že pokud si dechovka i v tomto století udrží své posluchače, bude jim ji mít kdo zahrát. Pěkně od podlahy navázala poberounská hudební skupina Třehusk, v jejímž nástrojovém obsazení nechyběla například valcha, pánové si ovšem přivezli i loď a letadlo. Pro libčické posluchače již také známý KralupSwing pokračoval v tanečním stylu. Na druhou část představení si na pódium pozval Scandulu a společně posluchačům předvedli pásmo sestavené z několika nejznámějších Hašlerových písniček. Sbor si pro tuto příležitost obstaral z babiččiných skříní (a zejména ze skříně paní Boháčkové) slušivé kostýmy, které sklidily velký úspěch. Festival pak uzavřel již zmíněný Fiakr, nefalšovaná staropražská šou.

Musím se přiznat, že nácvik “hašlerek” jsem zprvu brala trochu jako recesi; i když se sborem zpíváme skladby i o mnoho (stovek) let starší, nedá se říci, že by to byly zrovna “šlágry”. Jenomže – když jsem pak viděla nasazení, se kterým si “Tu naši písničku českou” zazpívalo přítomné publikum, tu jsem se za svůj prvotní postoj až zastyděla. K naší velké radosti totiž dorazilo na festival mnoho těch, kteří na dechovce očividně vyrostli a nedají si ji jen tak vzít. Tak proč bychom si ji u nás nemohli alespoň jednou za rok dát společně? Díky Hašlerovu odkazu se v neděli v Libčicích sešly společně generace, které toho jinak spojuje poměrně málo.

Na závěr ještě velký dík všem sponzorům: ÚJV Řež, a.s., Köver, Josef RousScrews and Wire Libčice a. s.,  Marel a spol. s.r.o., VÚVč Dol Devoto a  TREES,.


Foto: Hannah Bartíková, Lucie Richterová, Ilona Ptáčková, Vojtěch Juda

Zatím žádné komentáře.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>