Únor vítězný?! /postřehy ze zastupitelstva/

Zprávy ze zastupitelstva

Ač jsem původně chtěla vybrat jen pár momentů z posledního, únorového jednání zastupitelstva města, sešlo se jich tolik, že pouhý komentář pod videozáznamem by byl nepřehledný. Nejde o poznámky k celému průběhu jednání, ale jen o zcela jistě subjektivní náhled zastupitelky na téma: “Jak koaliční zastupitelé a radní vnímají otevřenost radnice k občanům a transparentnost při řízení obce.”

Bod 2 – Zpráva kontrolního výboru

čas 1:20 videozáznamu – Na dotaz, proč závěry zprávy kontrolního výboru uvádí pouze strohá nic neříkající čísla nesplněných usnesení a neuvádí, k čemu se usnesení vztahují, předsedkyně kontrolního výboru JUDr. Lužová odpovídá, že o tom s tajemníkem pokaždé diskutují, leč zatím vždy dospějí k tomuto řešení. Nu, nám zastupitelům trvalo cca 30 minut se ve zprávě zorientovat a dohledat, co to vlastně kontrolní výbor řešil. Občanům mimo zastupitelstvo, a to se nechci nikoho dotknout, to bude trvat rozhodně déle a pochybuji, že bude více těch, kteří budou mít trpělivost a u prohledávání zápisů z jednání zastupitelstva města vydrží.

čas 3:00 videozáznamu – Komise rady města od počátku svého fungování nezveřejnily jediný zápis ze svých jednání na webu města, některé se dokonce ani neschází, přestože obě tyto skutečnosti vyžaduje jejich jednací řád. Nedozvíme se tedy, co komise řeší a jaká doporučení radě města dávají.

 

Bod 9 – Pozvání ředitelek škol na jednání zastupitelstva

Tento návrh jsme přednesli už v prosinci loňského roku (viz deník zastupitele), do programu ale zařazen nebyl. Ačkoliv nám připadal jednoduchý, koaliční zastupitelé jej chtěli nejprve projednat v radě města. Dobrá tedy. Navrhli jsme jej opakovaně po Novém roce s dostatečným časovým předstihem a s přesvědčením, že školám by se zastupitelé měli pravidelně věnovat.

Tentokrát koaliční zastupitelé překvapili ještě více, když pozvání bez jakéhokoliv zdůvodnění zamítli. Včetně předsedy školské komise pana Hykeše, včetně nově jmenovaného člena školské rady pana Penížka, včetně starosty Bartoše, který svůj zájem o školy deklaroval v aktuálním vydání Libčických novin. Ani názor, ani otázka, ani špetka zájmu o téma, které měly všechny volební subjekty ve svých programech. Netečné mlčení si můžete poslechnout v čase 2:00 videozáznamu.

 

Bod 10 – Etický kodex zastupitele

Evergreen posledních dvou volebních období, který po zastupitelích žádá o něco víc než základní právní předpisy – veřejné deklarování, že neupřednostní svůj soukromý zájem nad zájmem veřejným; že pokud dojde na rozhodování o věcech, které se zastupitele nebo jeho rodiny dotýkají, tak se tohoto rozhodování nezúčastní; že nebude vědomě lhát; bude si vědom, že za svou práci je zodpovědný všem občanům města, nikoliv jen těm, kteří jej volili, a každý rok zpracuje čestné prohlášení o příjmech, darech a majetku nabytém v průběhu zastupitelské funkce.

Koaliční zastupitelé tentokrát nepřekvapili a kodex odmítli. Diskuze k bodu začíná v čase 3:15.

 

Bod 12 – Různé – Použití dataprojektoru na jednáních zastupitelstva

Město si loni pořídilo dataprojektor, dalo by se říct hurá, konečně se budou občané lépe orientovat v tom, o čem jednáme. Bohužel, ani tato drobnost se po více než půl roce neposunula. Chybí městskému úřadu správce s vrtačkou, nebo dobrá vůle? Posuďte sami.

 

Bod 12 – Dotaz na neprodloužení mandátu Pavlu Štrosovi ve školské radě

I tuto záležitost chápu jako ukazatel otevřenosti radnice k občanům. Vedení města může spočítat na prstech jedné, možná obou rukou ty, kteří jsou ochotni věnovat se práci ve veřejném zájmu na úkor svého volného času. Pokud se jim ale tito lidé vymknou z kontroly tím, že např. svědomitě a korektně vedou jednání jim svěřeného orgánu, nebo nedej bože vysloví vlastní názor (i když může být překvapivě shodný s názorem vedení města), lépe se jich zbavit.

Důvod se vždy najde, pan starosta uvedl tyto:

  • nízký počet jednání. Pan starosta však špatně počítá, školská rada se od posledních voleb v květnu loňského roku sešla 2x do konce roku 2015 a 1x v lednu 2016, což není špatné číslo, srovnáme-li to se stavem předchozím, kdy se rada pod vedením zastupitele za Liběhrad pana Hromady nebyla schopna sejít dobrý třičtvrtě rok. Přesný údaj dohledat nelze, starší zápisy na webu školy chybí.
  • nekontrolovaná diskuze neodborné veřejnosti a rodičů dětí na webu Libčických křižovatek a na Facebooku nad stavem učebnic.

Vítejte zpět v desetiletích minulého století za tzv. normalizace, doufejme, že jen na videozáznamu v čase 1:50

Jeden komentář

  1. Tereza Nehasilová napsal:

    Posun k lepšímu! Na městském webu se objevily první zápisy z jednání komisí. Bez 1 měsíce to budou čtyři roky od schválení jednacího řádu, ve kterém je tato povinnost uvedena.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>