Přijďte ve středu na zastupitelstvo, dostanete slovo!

Odvolávám, co jsem slíbil a slibuju, co jsem odvolal

Ve středu se opět sejde zastupitelstvo města. Kdo by čekal nabité jednání, bude zklamán. Rada města předložila do programu jediný bod, a to: “revokaci usnesení 11/8- 2016.”

Jinými slovy, rada města dala na program řádného jednání pouze zrušení usnesení z posledního lednového zasedání zastupitelstva města, které se týkalo ročního harmonogramu schůzí.

A teď pěkně od začátku

Zastupitelstvo si na podzim roku 2014 na návrh LOS odsouhlasilo, že vždy před koncem kalendářního roku zveřejní termíny jednání pro následující rok. Po loňské zkušenosti, kdy se některé schůze protáhly do pozdních nočních hodin a běžně se projednávalo okolo patnácti a více bodů, jsme (my – zastupitelé za LOS) v říjnu 2015 radě města doporučili, aby jednání svolávala častěji, např. v pravidelném dvouměsíčním intervalu.

Přílišná délka jednání není praktická ani příjemná, a to jak pro veřejnost, tak i pro samotné zastupitele. Pro občany, kteří během zasedání chtějí přednést své podněty, to například znamená, že se ke slovu dle jednacího řádu dostanou až v bodě “Různé”. Ten je ale zařazen vždy až na konec jednání. Je celkem logické, že málokdo má chuť takto trávit svůj volný čas.

Navrhli jsme tedy nový harmonogram a přidali do něj dvě schůze ZM. Pauza mezi zasedáními by se tak zkrátila na dva měsíce. Počet bodů by bylo možné rozložit a snížit; schůze ZM by mohly končit i před devátou hodinou večerní.

Na prosincovém zastupitelstvu rada města předložila stejnou minimalistickou variantu jako v předchozích letech (méně jednání často už zákon ani neumožňuje), kterou zastupitelstvo nakonec také schválilo. Náš protinávrh neprošel. Koalice odmítnutí odůvodnila tím, že návrh termínů nebyl znám s dostatečným předstihem. Vyhlášena byla tedy data: 27. leden, 23. březen, 22. červen, 21. září a 14. prosinec 2016.

Nenechali jsme se odradit a na letošním prvním jednání jsme harmonogram rozšířený o dvě jednání předložili znovu. Zastupitelé jej znali již od prosince, nijak jej nerozporovali a návrh byl přijat počtem osmi hlasů.  První jednání dle nového harmonogramu vychází na tuto středu.

Ve středu 2. března máme usnesení zase revokovat

Rada města k jedinému bodu programu zastupitelstva vysvětluje, že:

“…z důvodu již naplánovaného osobního programu doporučuje zastupitelstvu města revokovat toto usnesení a ponechat původní termíny ZM.”

Člověk si tedy říká:

  • Má to být prostá demonstrace koaliční síly, že se nejprve opoziční návrh přijme s podporou dvou koaličních zastupitelů a měsíc poté se na zadání radních tentýž návrh disciplinovaným hlasováním jednotné vládnoucí fronty opět zruší?
  • Anebo je to jen příznak systematičnosti, se kterou koalice přistupuje ke správě města? Inu, komu by nebyl sympatický popletený král z pyšné princezny: “Odvolávám co jsem slíbil a slibuji, co jsem odvolal.”

Má smysl na takové zastupitelstvo chodit?

Ano, má.

A to proto, že veřejnost bude mít poprvé po dlouhé době příležitost se dostat ke slovu hned po osmnácté hodině.

Komentářů: 10

  1. Vzhledem k tomu, že si radní neváží času ostatních zastupitelů, tak navrhuji do agendy další body, které považuji za vhodné probrat.

    1) Nastavení mechanismů prevence šikany v Libčické základní škole (jak neopakovat případ SŠ Na Třebešíně)

    2) Sabotování tvorby Strategického plánu rozvoje Libčic ze strany vedení města (žáby na pramení)

    3) Zavedení principů plánování a tvorby rozhodnutí na základě dat ve veřejné správě (úroveň začátečník)

    4) “Zavřená radnice” – aneb co se můžeme naučit od Turkmenistánu (díl 2 – bičování opozice)

    5) Vrácení odměn členů nefunkčních komisí města (ANO, bez práce nebereme?)

    6) “Otevřená radnice” – aneb co se můžeme naučit od Švédska (díl 1 – transparentnost)

    7) Tvorba seznamu prasat házících vajgly do kolejiště (realizace – Bartíková)

    8) Časté omyly I: o původu slova tajemník, o významu slova úředník

  2. Tereza Nehasilová napsal:

    Jednání bylo krátké, na jiné téma než “kdy se budou zastupitelé letos scházet” nedošlo. Podcenili jsme formální stránku – v navrženém programu chyběl standardní bod “Různé”. Různé tedy až příště…

  3. Ne, nepodcenili jste formální stránku věci. Jednali jste v dobré víře tak, jak to slušní lidé dělají. Vždy je na programu zasedání zastupitelstva bod “různé”. To je běžná praxe. Podcenili jste lidskou stránku věci. Podcenili jste vedoucí osobu zastupitelstva – Pavla Bartoše, který se zachoval jako bezskurpulózní šmejd a připravil si další z jeho podpásovek. Ano, jednácí řád nezakazuje chovat se k ostatním jako hulvát, ale slušní lidé se ke svým sousedům jako hulváti nechovají. Je mi líto, že ostatní členové Liběhradského spolku v sobě nemají trochu kuráže, aby se zachovali slušně.

  4. Martin napsal:

    Myslím, že způsob vyjadřování Martina aus Bartošov mluví za vše. Překvapuje mě, že člověk s doktorátem může mít takovou primitivní formu komunikace. Asi na Sociologickém ústavu AV ČR mají jiná měřítka.

    • Zaprvé prosím argumenty k věci, nikoli ad hominem. Zadruhé děkuji za reklamu. 🙂

      • Radka napsal:

        Nejdůležitější byla předposlední věta (relevantní k zastupitelstvu). Racionálně argumentovat mohu, až ze mne vyvanou emoce. 🙂

    • Alena Kovářová napsal:

      Já si vždy ráda přečtu komentáře od pana Martina aus Bartošov. Nebojí se napsat svůj názor. A primitivní mi to nepřijde. Je to jasný a srozumitelný, tohle pochopí i člověk s doktorátem i kopáč z ulice 🙂

  5. Radka napsal:

    „Demagogie (z řeckého δημος, démos = „lid“ + αγωγος agógos = „vůdce“) je v moderní době působivé a klamné řečnické vystupování, využívané k získání vlivu, politické podpory a moci. Místo věcného zdůvodňování působí hlavně na předsudky a emoce posluchačů, k čemuž slouží polopravdy, překroucené argumenty, logické klamy, falešné sliby, vyvolávání strachu a podobně.“
    Tahle ne zrovna nápaditá citace z wiki vyjadřuje po dnešním přečtení Libčických novin můj hlavní dojem z článků pana starosty, který je (jak vyplývá z kontextu příspěvků) zjevně personifikovanou radou města. Na včerejším zastupitelstvu jsem přítomna být nemohla, ač si občas (vlastně zřídka) tuhle tragikomedii masochisticky dopřeji. Držím palce Všem zastupitelům, kteří se snaží udržet si racionalitu ve prospěch města.
    PS: V ostřejších slovech mi (bohužel) brání vychování nikoli doktoráty.

  6. Lucie napsal:

    Při tom všem bych ale Martine souhlasila s tím, že vaše “ostřejší” slova jsou zbytečná – nikomu totiž nepomůžou, ani nic nevyřeší, jenom vyvolají další negativní emoce.

  7. Petr Musil napsal:

    Na ZM jsem nemohl přijít. V pondělí tento týden jsem se ale zúčastnil jednání školské rady. Později jsem si měl tu čest přečíst v Libčických novinách Slovo starosty i celý žlutý rámeček. Na jedné straně je tu problém učebnic a jejich nákupu (nechci to bagatelizovat), dále je tu kritika zástupkyň rodičů ve školské radě, za to, že si dovolily něco nezávisle kritizovat. Zcela pochopitelně se pak ozve hlas na jejich ochranu. Ten pak vyvolá věty jako “komu aféra prospívá” apod. (viz pravá část žlutého rámečku vLN). Na jednání školské rady se ale probíraly skutečnosti, proti nimž jsou zastaralé učebnice pouhou banalitou. Nabízí se myšlenka, zda útoky na členky školské rady, Vyjádření rady města a některé další kroky, nejsou jen součástí snahy skutečné problémy v ZŠ Libčice skrýt. Otázkou je, zda si to nechají občané města líbit. O co by nám mělo jít především, když ne o naše děti?

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>