8. ročník festivalu Otevřená zahrada

Otevřená zahrada 2016

V sobotu 14. května se v Libčicích již po osmé uskuteční sborový festival. Na jaře se festival koná vždy, ovšem poprvé ve své historii je jaro tématem celého dne.

Dopoledne se budou moci jarně naladit účastníci pěvecké dílny Pavly Fendrichové. Kapacita dílny je omezena na 25 osob, proto se co nejdříve přihlaste na adrese festival.libcice@centrum.cz!

Scandula slaví čtvrt století od založení

Letošní ročník ozvláštní významné jubileum pořadatelského sboru: Scandula slaví neuvěřitelných 25 let od svého založení. Zahájení bude proto patřit Scandule, která stejně jako na velikonočním koncertě zazpívá Fibichovu Missu Brevis. Ti z vás, kteří ji už slyšeli, budou moci porovnat, jak provedení od Velikonoc uzrálo.

Vlastní „jarní“ program otevřou libčické děti – jednak ty předškolní z kroužku Malí muzikanti mateřského centra Malina a z přípravné taneční výchovy ZUŠ. Protože ale chystají jeden obtížnější kus, budou mít jako posilu své starší kamarády ze ZUŠ. Těšit se můžete na písně Petra Ebena, Jiřího Pavlici a Pavla Jurkoviče. Ve stejném bloku vystoupí také Zpěváčci – sbor první třídy základní školy v Pardubicích. Hned nato bude pro děti na zahradě připravená odměna ve formě Storytellingu, tedy živě odvyprávěná pohádka, při které vypravěč nepoužívá rekvizity, kostým či připravenou scénu, ale spoléhá výhradně na fantazii a obrazotvornost diváka a posluchače. Poslouchat příběh a představovat si ho je prý něco jako nechat si zahrát film ve vlastní hlavě. Uvidíme – vlastně uslyšíme!

Trochu “staré” hudby

V dalším hudebním bloku uslyšíte, jak se s tématem jara vypořádávali skladatelé období renesance. Ensemble Guillaume je soubor věnující se staré hudbě již šestnáct let. Pod vedením přední evropské odbornice na hudbu tohoto období Rebeccy Stewart a jejích žáků pravidelně pořádá interpretační dílny zaměřené na polyfonii 15. století. Můžeme se tedy těšit na poučenou interpretaci staré hudby.

K jaru patří samozřejmě i Velikonoce, které v křesťanské tradici trvají déle než většina lidí tuší – až do Hodu Božího svatodušního, jenž letos připadá na neděli 15. května. V sobotu na samém konci doby velikonoční se tedy budeme moci zaposlouchat do barokní velikonoční hudby v podání roztockého sboru Local Vocal.

Zvolání Morany

– to je název koncertního programu mladého sboru Subito – není tedy divu, že jsem tento sbor při pátrání po vhodných tělesech do letošní dramaturgie oslovila. Na jejich průřez jarní tématikou jsem sama velmi zvědavá. Po jejich vystoupení bude na čase, aby zpěv vystřídalo mluvené slovo venku na zahradě – příběh pro větší než nejmenší, to bude další překvapení našich hostů – vypravěčů.

HlaskontraBas

Ridina Ahmedová na loňském festivalu vedla pěveckou dopolední dílnu a nešlo rozhodně o statické intonování z notového zápisu. Ridina vyšla z jazzu, ale i toto relativně svobodné území jí bylo těsné, a tak se vydala probádat hlasové končiny zcela neznámé. Vedlo jí to jednak k založení Hlasohledu a také k vlastní svébytné tvorbě. Na našem festivalu představí Ridina projekt HlaskontraBas – tedy lidský hlas + kontrabas v rukou Petra Tichého. Tento projekt letos uzrál natolik, že zrovna v těchto dnech probíhá natáčení CD. Jeden jarní kus dokonce HlaskontraBas chystá speciálně pro náš festival.

Bohemiachor – sbor ze všech koutů republiky

Bohemiachor je sbor, který funguje dost specificky. Sdružuje totiž zpěváky i sbormistry z celé republiky a zkouší pouze formou víkendových soustředění. To letošní bude probíhat u nás v Libčicích, a tak budeme mít možnost toto těleso čítající 50 – 60 zpěváků a zpěvaček slyšet i my.

Jaro z Vysočiny

Nakonec pochopitelně to nejlepší. Co jiného vybrat na závěr festivalu, než jarní kantáty Bohuslava Martinů? Tím spíš, že hudba tohoto jedinečného skladatele na našem festivalu dosud nezazněla, i když jsme o to usilovali. Mikrochor, který u nás není poprvé, přidá k již dříve plánovanému provedení kantáty Mikeš z hor na mou žádost ještě Otvírání studánek. Radost mám o to větší, že k této kantátě vzniká pod vedením Lucie Charouzové taneční choreografie. Tančit v ní budou jak děti ze 4.ročníku tanečního oddělení ZUŠ, tak profesionální tanečnice.
Kdo Otvírání studánek ještě nikdy neslyšel, může si ho poslechnout třeba zde:

Na zahradě bude veselo

Program festivalu má sice těžiště v naší „koncertní hale“, tedy evangelickém kostele, ale atmosféru mu dotváří rozkvetlá farní zahrada. Vězte tedy všichni, že koláčů od Lasíků na ní bude dost a zábavy pro děti také. Výtvarné dílny se letos ujala Kateřina Tetivová a mohu prozradit, že dílna bude tak trochu i hudební…Kdo má chuť, může festival prožít i venku.

Jeden komentář

  1. Kateřina Judová napsal:

    Hlásím novinku pro seniory – předprodej vstupenek za zvýhodněnou cenu v městské knihovně.
    Od 2. do 13.5. si seniorské vstupenky můžete zakoupit u Šárky Sekerové během otevírací doby knihovny.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>