Cena hejtmanky 2022 – hlasujte v rámci Ceny veřejnosti

Cena hejtmanky Středočeského kraje je oceněním, které Středočeský kraj každoročně uděluje vybraným osobnostem spjatým s tímto krajem (buď tím, že se ve Středočeském kraji narodily, žijí zde nebo je s krajem spjato jejich působení, život, dílo nebo činnost). Lze jej udělit i in memoriam.

Cena hejtmanky je udělována v těchto kategoriích:

  • Hrdinský čin a společenská odpovědnost
  • Kultura
  • Sport
  • Vzdělávání
  • Věda a výzkum
  • Pracovník veřejného sektoru
  • Podnikatel / podnikatelka
  • Cena veřejnosti

Zatímco v případě prvních sedmi kategorií o výběru oceněného rozhoduje na základě nominací hodnoticí komise, o vítězi v kategorii Cena veřejnosti se rozhoduje prostřednictvím hlasování veřejnosti, které již začalo a probíhá na základě zpracovaných medailonků ze všech řádně zaslaných nominací na Cenu hejtmanky v ostatních kategoriích.

Zúčastněte se hlasování i Vy a nechte se inspirovat příběhy nominovaných osob.

Hlasovat můžete zde.


Některé medailonky nominovaných:

Pan Jiří Beneš zasvětil celý svůj život lidem s handicapem. Před 47 lety utpěl těžký úraz dolních končetin jako spolujezdec při autonehodě. Úraz ho na nějaký čas úplně upoutal na lůžko a pomalu se učil chodit s oporou. Pral se se svým handicapem a začal se prát i za ty, kteří na svůj zápas neměli dost sil. Nejprve za Svaz invalidů Nymburk. Časem se propracoval na pozici předsedy Svazu invalidů ČR, následně se stal předsedou SPCCH ČR. Po revoluci se zapojil do práce v obci a od roku 1994 byl tři volební období starostou Přerova nad Labem. Dodnes pracuje pro lidi s postižením, pomáhá jim překonávat překážky, organizuje výlety, přednášky. Byl spoluorganizátorem “táborů” pro děti s těžkým zdravotním postižením. Snaží se také upozorňovat například na nedostatky bezpečnosti nových staveb pro nevidomé a tělesně postižené.

Barbora Müllerová, patnáctiletá studentka Gymnázia Kladno, ve formě komiksu zprostředkovala příběh Anny Čalounové Letenské, významné herečky, která byla dne 24. října 1942 zavražděna v Koncentračním táboře Mauthausen spolu s ostatními vlastenci československého odboje, oběťmi heydrichiády. U příležitosti připomínky 80. výročí zavraždění spolupracovníků odbojové skupiny Anthropoid se zúčastnila společně s dalšími studenty Gymnázia Kladno na základě pozvání od Spolku pro zachování odkazu českého odboje pietní vzpomínky v Koncentračním táboře Mauthausen, kde tento svůj výtvarný počin v brožovaném vydání předala přítomnému velvyslanci ČR v Rakousku Jiřímu Šitlerovi a hejtmance Středočeského kraje Petře Peckové.

Paní Lenka Procházková z Veltrus je od prosince 2014 zařazena v evidenci osob Krajského úřadu Středočeského kraje, které mohou vykonávat pěstounskou péči na přechodnou dobu. Od zařazení do současné doby pečovala celkem o 17 dětí převážně ze Středočeského kraje. Jako jediná v evidenci se specializuje na péči o děti s vážným zdravotním handicapem, extrémně nedonošené, děti s perinatální zátěží a děti s infaustní prognózou. Jejím benefitem je schopnost zajistit péči současně až o tři děti. Pěstounka se zároveň aktivně podílí na odborných přípravách nových zájemců o náhradní rodinnou péči zajišťovaných Krajským úřadem Středočeského kraje. Také aktivně lektoruje svůj kurz “Pěstounská péče na přechodnou dobu v praxi” akreditovaný ze strany MV a MPSV. Paní Lenka Procházková byla nominována více osobami.

Další medailonky a samotné hlasování po zadání emailové adresy zde.

Jeden komentář

  1. Roman Šebl napsal:

    Vítěz CENY VEŘEJNOSTI – Michal Tasch

    Pan Michal Tasch je ředitelem Oblastního spolku Českého červeného kříže Kolín. Svou práci bere jako poslání. Intenzivně se zapojil do pomoci během covidu a následně při přílivu ukrajinských uprchlíků, kteří přicházeli do země často bez potřebných věcí. Kromě toho spolupracuje při pořádání akcí pro děti a vzdělává žáky v oblasti první pomoci. Kolínský Oblastní spolek Českého červeného kříže pod jeho vedením organizuje akce pro děti, dospělé i pro seniory. Má obrovský přehled o tom, kde je zrovna pomoc potřeba, a umí ji rychle zorganizovat.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>