Šatnička jede!

Do Libčické šatničky si našli cestu místní i lidé z blízkého okolí. Přijdou darovat, ale také si brát či se jen tak podívat. A z toho máme velkou radost. Libčická šatnička vznikla ze spontánní pomoci uprchlíkům na jaře 2022, svou činnost ale v průběhu dalších měsíců rozšířila. Nejprve přirozeně pro všechny potřebné. Od září 2022 se transformovala v komunitní šatník a slouží všem, kteří vyznávají udržitelný přístup k životu. Stojí na práci dobrovolníků z Libčic, ochotě místních lidí a města, které ji poskytuje prostor.

Novinky z Libčické šatničky

Od ledna 2023 je otevřena každou středu od 18. do 19. hodiny. V zimních měsících i každou druhou sobotu v měsíci od 9 do 11 hodin – takže bude otevřena ještě březnovou sobotu 11. 3. 2023. Poté se opět přesuneme na farmářské trhy.

Šatnička je na Facebooku. Na stránce s názvem Libčická šatnička najdete aktuální informace o otevírací době i výzvy pro dárce.

Novinkou jsou pravidla. Od ledna 2023 platí, že každý si může vzít zdarma maximálně 5 kusů na osobu. Pokud si někdo chce odnést více jak 5 kusů, vybírá se příspěvek 20,- Kč za kus. Anebo si lze odnést tolik kusů, kolik jste jich přinesli (darovali). Věříme, že nastavená pravidla umožní, aby oblečení vyšlo na všechny zájemce (nejen na jednotlivce s velkou taškou).

I nadále Šatnička nabízí a přijímá sezónní (takže v zimě zimní a v létě letní) čisté oblečení a obuv pro dospělé a děti (od cca 4 let).
Šatničku najdete v Libčicích nad Vltavou, v Hřbitovní ulici. Nemá číslo popisné, ale sídlí v budově areálu u Ludvíka, za policií. Vstup do šatničky je ze strany od ramp.

Udržitelný komunitní šatník

Co to je ten komunitní šatník nebo snad ten udržitelný přístup k životu, ke kterému se hlásíme? Určitě to znáte – někdo jen obměňuje šatník, jiný zhubnul a vyřazuje, jinde vyrostlo děcko jako z vody. A všichni doma stojí nad vytříděným hezkým oblečením a řeší “Kam s ním? Vždyť by ještě mohlo sloužit!”.

Tak přesně to je jádro toho “udržitelného přístupu”. Místo chůze ke kontejnerům tu tašku přineste do Šatničky. Budou z ní mít radost ti, kteří si nechtějí kupovat “fast fashion” z řetězců, která se po jednom vyprání srazí, vybledne nebo rovnou roztrhá. A třeba si i vy na oplátku odnesete něco neokoukaného z darů dalších sousedů. No a to potom je už “cirkulární ekonomika”- Libčická. A to vůbec nezní špatně!

Zatím žádné komentáře.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>