Školka: vítání jara, vynášení zimy

Jaro je tu!

Dobrá zpráva pro celé Libčice, děti ze školky to zařídily. Zima je pryč, odplula po Vltavě. Jaru nic nestojí v cestě! V pátek 20. března, na první jarní den – magicky vylepšený o zatmění slunce, se vydaly děti z naší Mateřské školky utopit Zimu. Společnými silami vyrobily svou Moranu a pěkně ji vyparádily. Výroba šperků té potvory, co nám posledních pár měsíců vládla, dala capartům ze školky zabrat, ale v galerii na konci článku můžete sami posoudit, že jí to slušelo.

Když město opouští taková významná návštěva, chce to – jako doprovod – dobrou muziku, aby nebyla ostuda. A tu také obstaraly děti, stačilo rozeznít pořádná rachtadla a chřestidla a podbarvit jimi svůj křik (to je svátek sám o sobě, když se to konečně jednou smí, ba co víc, žádá!). A protože jsme město na řece, nemohla Morana skončit jinde, než ve Vltavě. Naposledy ji děti zazpívaly na náplavce – pro “sichr”, aby bylo jisté, že už se jaro zimou zaplašit opravdu nenechá.

Malá vědomostní vsuvka

Vynášení smrti a vítání jara je západoslovanský lidový zvyk pocházející z předkřesťanské éry. Jeho ústředním prvkem je slaměná figura oblečená v ženských šatech, známá pod četnými jmény jako Morana, Morena, Marzana, Mařena, Smrt, Smrtka nebo Smrtholka. Historické zmínky popisují zvyk vynášet na jaře z obce postavu, představující smrt a zimu a za doprovodu zpěvů a her ji přinést k řece, kde je za velkého křiku utopena. Jinde je vhozena do příkopu, pálena nebo zakopávána do země.

Podle historických pramenů prý házením do vody nejde o zničení Smrti a Zimy, ale pouze o její poslání zpět do podsvětí, do kterého je vodní tok branou.

Ta libčická Morana ale do podsvětí určitě nedoplula, protože jí v tom  zabránila česla elektrárny “Vodního díla Libčice – Dolany”. Tam už z každoročních libčických školkových Moran mají najisto slušný základ pro sbírku “Muzea regionálních lidových zvyků 21. století”. Stačí jen založit to muzeum 🙂 .

Externí poznámka na závěr

Chvála patří paním učitelkám ze školky – tohle je přeci nádherná ukázka, že pro děti dokáží připravit pestrý a zajímavý program. Rodiče tímto děkují (mc).

Komentářů: 3

  1. Marek Coufal napsal:

    REKLAMACE! A otázka: jsou si ve školce jistí, koho do té řeky hodili? A nechybí – úplně náhodou – posledních pár dní některá z paních učitelek? Tohle přece není jaro!

  2. Marta Štrosová napsal:

    Taky mě to dneska napadlo, když jsem šla do školky. Teda né to s těma učitelkama, ale že by se hodilo ňáký to vopáčko. A možná ne jedno.
    P.S. Paní učitelky v zajíčkách jsou všechny:-)

  3. Ilona Ptáčková napsal:

    Se zimou je to jako s lidmi, když se od ní něco očekává, tak nic, nic a když už na ní není nikdo zvědavý, tak se předvádí…,
    ale jinak je to úplně jasný, můžou za to čestla „Vodního díla Libčice – Dolany“. Víte kam si jít stěžovat, rok co rok se to opakuje, …to by se mělo řešit 🙂

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>