Kde hledat v budoucnu Libčice?

SednaNevíte? Dáte se poddat? Pokud se do toho pustíte, doporučujeme pořídit si kvalitní skafandr a silnou, nejlépe vícestupňovou raketu. Protože správná odpověď zní: na okraji Sluneční soustavy! Tedy zatím tam nejsou, ale při troše snahy by tam už brzy být mohly!

Nebojte, tohle není příspěvek o libčické politice. Až na úplný okraj naší soustavy své město můžete dostat i vy!

Zeširoka – kdo je ta paní na obrázku

Sedna planetkaTohle není Malá mořská víla. Je to Sedna, inuitská bohyně moře a matka všech živých tvorů. Podle legendy má ruce s osekanými prsty připomínající tulení ploutve. S tuleni prý také žije v hlubinách. Uctívána je především rybáři (viz. wiki).

A Sedna není jen bohyně, je to taky planetka, na samém okraji naší rodné Sluneční soustavy. Pro jistotu: narodili jste se v téhle soustavě? Zpátky k Sedně – zcela přesně je to transneptunické těleso, které je o něco menší než Pluto a objevena byla terpve nedávno – na sklonku roku 2003. Víc se o ní dozvíte na wikipedii.

K věci – jak to souvisí s Libčicemi?

Tu planetku bychom tu mohli mít! Na startovači.cz se objevil projekt “planetární stezka údolím Vltavy.” Ještě celý měsíc a kousek je možné nakupovat “protoplanetární hmotu” s různými bonusy a přispět tak k vybudování vesmírné stezky podél Vltavy, respektive modelu Sluneční soustavy v měřítku 1 : 1 000 000 000 – a to je o dost lepší než HO i TT (železniční modeláři vědí).

Představte si to, že z Tróji na Dolský přívoz je to přesně 1 000 000 000x blíž než od Slunce k planetce Sedna! No není to báječná náhoda?

Šance projektu jsou myslím dobré, už teď se vybrala skoro polovina potřebné sumy a stále zbývá víc jak měsíc. Ale pokud nechcete, aby na vás zbyla jen obyčejná protohmota, váhat s podporou se nevyplatí!

Motivace? – Tohle nikdo nepřebije

Možná se známým chlubíte, že do centra Prahy to máte vlakem ani ne za půl hodiny…
Možná jim rádi připomínáte, že na letišti jste autem za 20 minut…
Nebo raději mluvíte o tom, že opravdovou přírodu máte 5 minut za barákem…

Ale co je to proti tomu, až jim budete moci důvěrně sdělit, že do Oortova oblaku jezdíte přívozem?

Hvězdný deník, dodatek

PS: pro fajnšmekry – na projekt už přispěl i Miroslav Žamboch… takže to určitě není žádná sci-fi!
PPS: stejně doba pokročila, před 140 lety se lidé skládali na divadla. A dnes? Na Sluneční soustavy!
PPPS: Zvažte tu situaci, až budete jednou vnoučatům vyprávět, že jste tenkrát měli takový plat, že jste si bez mrknutí oka jen tak z plezíru koupili půlku Venuše… a to jste k tomu spláceli hypotéku, školné z vysoké, platili leasing na Passata, měli neomezený tarif u O2 a spořili si na penzi (případně platili alimenty na jejich rodiče)…
PPPPS: Myslíte, že měla Sedna ráda tulení? Po 10. večer a ve vší počestnosti? Nebo jen tak osolit, přidat trochu nakrájené cibulky a hodit na pánvičku? A jak to máte s tulením vy?

Jeden komentář

  1. Lucie Richterová napsal:

    Projekt Planetární stezka je momentálně na Startovači podpořen na 108%, takže se podle všeho bude realizovat. Pokud jste ale chtěli přispět a nestihli to, ještě můžete – autor projektu slibuje, že pokud se podaří vybrat o 40 000 Kč více, doplní na stezku i velké měsíce planet.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>