První dolanský “Den u koní”

Den u koní

I taková věc se stane, že se v Libčicích zrovna nic zajímavého neděje. Sic! Ale nevadí, máme sousedy, a tak i pro takovou chvíli je o zábavu postaráno. Na druhou dubnovou neděli 16. roku 3. tisíciletí si v Dolanech vymysleli úplně novou akci. Chcete-li, nabízíme drobnou ukázku, jak to vypadalo na 1. dolanském “Dni u koní”.

Byla to první podobná akce v Dolanech a hned na začátku je třeba říci, že nebyla poslední. Na červenec už je naplánováno pokračování v podobném duchu (okolnostem navzdory).

Koně

Celá koňská část akce ležela na bedrech Majky, Arona, Zuzanky a Lojzíka. Čtenáře asi nepřekvapím, když prozradím, že to nejsou jména hlavních organizátorů, ale koní, kteří v sobotu ochotně vozili všechna jízdychtivá dítka ze hřiště od Jirásků k řece a zpět. A že malých zájemců bylo!

Majka a Aron jsou ryzáci s plavou hřívou plemena Hafling, které pochází z Tyrolských Alp. Je to všestranné plemeno, výborně se učí nové věci a dobře zvládá přítomnost dětí. To Zuzanka, bílá kobyla plemene Apalusa, by za svými pra-pra-pra-rodiči musela až do Ameriky. Je to koník původem z amerických plání, na zadcích jejích předků se proháněli indiáni. A Lojzík? Inu, zdrobnělina napoví, že tímhle jménem se honosí poník. Prý má čertí kukuč a všichni přítomní se dozajista přesvědčili, že má děti rád.

A pokud se třeba zrovna vaše pacholátka v sobotu stihla do přítomných ořů zamilovat, máte zábavu navíc na “dlouhé” cesty vlakem do Kralup.  Všichni koňští účastníci “Dne u koní” se totiž pasou na pastvinách u Dolan podél řeky Vltavy, a tak si je cestou můžete zkontrolovat. A pokud by ta koňská láska žádala víc, je dokonce možné si po dohodě objednat vyjíždky do okolí.

Vystoupení Rytířů Fortuny

O další část programu se postarala skupina historického a scénického šermu Rytíři Fortuny z Kralup nad Vltavou (založena 2005 ale se zkušenostmi sahajícími až do roku 1992). Kralupské šermíře může znát každý, kdo někdy navštívil každoroční bitvu u Libušína. V létě bývají k vidění i na hradě Orlík nad Humpolcem.

Dolanské vystoupení bylo jejich první letošní a sestávalo ze dvou bloků. V pravé poledne divákům sehráli krátký příběh o tom, co všechno se mohlo seběhnout na takové obyčejné středověké cestě. Podle všeho tam moc bezpečno nebylo – meče střídaly dýky, dýky jiné meče. Kde neloupili lupiči, tam se počestně vybíraly nepočestné daně. Zkrátka středověk… Odpoledne pak Rytíři Fortuny navázali ukázkami soubojů, které měly takovou intenzitu, že až praskaly meče!

PS: Ano. A hned potom, už bez diváků, to tam v noci vyhořelo. Ale to je z dolanského pohledu jen taková drobná patálie. Tedy s grandiózním obsazením třinácti hasičských sborů…

Zatím žádné komentáře.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>