Líbeznice: inspirace pro Sokoly

Líbeznice tělocvična

V úvodníku listopadových Libčických novin se objevila možná první veřejná zmínka o úvahách, že by se k Sokolovně měla přistavět nová část. Najdete tam tuto větu: “…bude třeba… …se rozhodnout, jak naložíme s velkými tématy, jako jsou… …stavba víceúčelové sportovní haly…” Pokud se do něčeho takového město a Sokolové pustí (a pokud na to opravdu bude vypsán dotační titul a najde se osoba, která ho bude umět použít), je dle mého názoru nejvyšší čas otevřít veřejnou diskusi.

Co by mělo být na začátku

Začít by se mělo logicky od toho, proč a zda vůbec něco takového ve městě potřebujeme. Jako výkop (nikoliv jako dostatečné zdůvodnění) takové diskuse by mohl posloužit aktuální rozvrh na stránkách libčického Sokola – je plný. Ozvat a dostavit by se měli ti, na které se nedostalo místa a času. Ale nebudeme tu předjímat ani výsledek ani rozsah takové diskuse.

Nicméně, pokud to město a Sokolové myslí vážně, měli by zainteresovaní zároveň pomalu přemýšlet o požadavcích kladených na takovou přístavbu, budoucích funkcích, o finanční náročnosti a v neposlední řadě i o tom, jak by daná budova měla doplnit vzhled našeho města.

Teď to vezmeme od konce

Právě kvůli estetické inspiraci teď celou diskusi “zda, proč a jak” předběhněme a vezmeme vás “k sousedům.” Navíc do obce, se kterou Libčice nebudeme srovnávat poprvé. V Líbeznici totiž slavnostně otevřeli novou tělocvičnu. A není to žádné v (Libčicích bohužel tak obvyklé) řešení ve stylu “tohle zvládneme sami, architekti celou věc jenom prodražují”.

Nová tělocvična v Líbeznici

autorem fotografií je: Tomáš Chrz

Vůbec tu netvrdím, že – až (pokud) se bude stavět v Libčicích – to má dopadnout takhle. O to nejde, libčické reálie si nejspíš vyžádají jiný vzhled a jiná řešení. Ale prezentovaná fotogalerie má doložit, že se vyplatí udělat to dobře, promyšleně a po poradě s odborníky.

 

 

 

Jeden komentář

  1. Marek Coufal napsal:

    Když stavíte pořádně a s rozmyslem, tak si toho zkrátka ostatní všimnou. Za zmínku stojí nejen naše oblíbené Líbeznice, ale i školka v Klecanech.
    http://bydleni.idnes.cz/ceske-cena-za-architekturu-2-rocnik-stredocesky-kraj

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>