Svatý Martin přijel i letos

sv. Martin 2016

Svatý Martin k nám letos přijel z Dolan. A co víc, byl to opravdu Martin, žádný podfuk.

S ním v čele se po krátkém úvodu vydal průvod jako obyčejně po světýlkách na plácek pod šroubárnou. Je třeba zmínit, že světýlka byla letos neobyčejná – připravili je Kulíšci z lesní školky, kteří během týdne pilně frotážovali a výsledek pak mohli obdivovat v průvodu spolu s ostatními.

Stíny nad Náplavkou

Když průvod lampionů doputoval až k pódiu postavenému v nejzazším koutu náplavky, zatančili kluci a holky z 5. ročníku tanečního oboru ZUŠ příběh o tom, kterak se Martin dovedl rozdělit o svůj plášť s chudákem. Kuba Kliment jako Martin, Jirka Štros jako žebrák a šest děvčat jako létající andělé byli prostě skvělí!

Pak byl na řadě večerníček od LODi, ale co čert nechtěl – praskly obě žárovky v meotaru, který měl zajistit, aby stínohra byla pěkně vidět. Naši ochotníci ale nejsou žádná ořezávátka a zvládli to celé za použití jediné silné baterky! Však také byli odměněni velkým potleskem.

Občerstvení pro duši i tělo

Zpěv samozřejmě nechyběl a část Scanduly opět celou akci provázela listopadovými a martinskými písněmi. Došlo i na tradiční rohlíčky – díky všem pekařkám a pekařům! Mám dojem, že jich bylo letos opravdu hodně. K rohlíčkům se dobře hodil losí čaj. Zvlášť proto, že bylo pravé listopadové počasí s chladným větrem.

Ještě je potřeba poděkovat skautům za pomoc se stěhováním, stavbou a přípravou celého prostoru. Někdy je pár ochotných rukou to nejdůležitější, co můžete nabídnout.

Pro Boženku

Pro Boženku se letos vybralo 3.300,- Kč. Hradilkovi za ně děkují a chcete-li se dozvědět, jak se čtyřletá Boženka s bráškou a rodiči má, tak nejvíc se toho dočtete na Facebooku. Nicméně i na jejích stránkách lze shlédnout, jaké parádní smyky na vozíku Koala dovede 🙂 . Moc Božence přeju, aby tuhle zimu přečkala ve zdraví a už brzy mohla zkoušet novou léčbu (na kterou už čeká pěkně dlouho).

Velké poděkování

Rytíři Fortuny Velké poděkování za zážitek určitě patří majiteli koní, dolanskému panu Jiráskovi Koně u Jiráskůa také všem třem jezdcům, respektive dvěma jezdkyním a jednomu opravdovému Martinovi (členu skupiny historického šermu Rytíři Fortuny). Věřte nebo ne, ale přípravy na letošního svatého Martina jim zabraly celkem dost času. Dopředu s koníky trénovali noční přesun po trase z Dolan na náplavku,  jízdu mezi svíčkami. Martinův kůň si musel zvyknout i na svůj slušivý obleček – bílou čabraku.

Pokud se chcete s koníky ze svatého Martina znovu potkat, zajeďte do Dolan. Třeba během některého z příštích “Dnů u koní.” A nebo se na nich rovnou můžete i projet, stačí se jen domluvit…

Zatím žádné komentáře.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>