Národní muzeum dokořán

200 let NM

Předpověď počasí je na víkend 14. a 15. dubna slušná, má být polojasno, v neděli se bude zatahovat, ale okna už budeme moci mít otevřena na nějakou chvíli dokořán. Národní muzeum otevře hlavně dveře. Hodně dveří.

Historické kořeny Národního muzea tkví v 15. dubnu 1818. Takže máme dvousetleté výročí od jeho založení. To už stojí za námahu, kterou muzejníci vynaloží k tomu, aby veřejnosti předvedli maximum z toho, co denně vidí nebo dělají jen oni. Kromě aktuálních výstav totiž návštěvníkům umožní podívat se „za kulisy“ – do muzejních depozitářů, laboratoří, dílen a pracoven. Ano i různé muzejní práce budou k mání – tedy k vyzkoušení. Samozřejmě zdarma. Nepamatuji, že by se naše muzeum někdy v takovém rozsahu otevřelo veřejnosti. Je to pro nás i taková zkouška na nápor návštěvníků, který patrně nastane s podzimním prvním otevřením historické muzejní budovy po rekonstrukci.

Kam tedy budete moci zamířit? V Praze to bude kromě Nové budovy Národního muzea Náprstkovo muzeum, Národopisné muzeum, Národní památník na Vítkově, České muzeum hudby, Muzeum Bedřicha Smetany, Muzeum Antonína Dvořáka. Obzvláště doporučuji areál Přírodovědeckého muzea v Horních Počernicích, protože tam se jinak skutečně běžně nedostanete.

200let znak

Ale nejen v Praze budeme na návštěvníky přichystaní. V Terezíně máme dva obrovské depozitární komplexy s restaurátorskými dílnami různého zaměření a fotografický ateliér. Jsou to bývalé kasárny s prostornými nádvořími, a tak se nemusíte obávat o svá kola, když je použijete raději než auto nebo autobus. Všude se počítá s dětmi, takže rodinný víkend v muzeu lze bez obav zapsat do kalendářů. Přehled všech otevřených budov a co se v nich bude dít,
je zde:

Ale pozor, prohlídky depozitářů a našich speciálních pracovišť není možné organizovat z bezpečnostních důvodů jinak než po skupinách. Proto je nutná online rezervace, kdy si objednáte čas a počet souputníků. K přehledu rezervací po objektech se proklikáte zde.

Martin Sekera,
ředitel Knihovny Národního muzea

Zatím žádné komentáře.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>