Přijďte mávat!

Zřejmě jen přirozená skromnost a velké pracovní vytížení zabránilo Radě města, aby na obecním webu publikovala zápis ze svého jednání č. 12/2018, které dle zápisu proběhlo 16. května. Shodou okolností jen 2 dny po jednání č. 11 (o němž si tu také ještě pár slov napíšeme).

A to je bezesporu škoda, kterou se pokusíme napravit. Musíme, protože do Itálie se odjíždí dnes (v pátek 25. 5.) a kdo by pak mával… Že všechno víte? Máte dítka, která v italském kraji Marche budou tančit, hrát nebo malovat? Nenechte se splést, o mávání ratolestem řeč není.

Zápis z jednání RM, strana 4

Zde je zápis, který obdrželi libčičtí zastupitelé 21. května. Zastupitelé – těch 15 lidí, které jsme si před skoro 4 lety zvolili, aby nás ve věci správy a rozvoje města zastupovali a rozhodovali o podstatných věcech. Pokud nechcete studovat celý zápis, úplně postačí přečíst si stranu 4 – to je pasáž, nad kterou bychom se tu rádi trochu zamysleli.

Chceme si tu položit pár otázek týkajících se výletu (nejen) pánů z radnice do Itálie. A rovnou pojďme zahlušit námitku, že o tom píšeme, protože jim cestu závidíme. Ne, jen tu chceme ukázat, co je podle nás špatně, a to i v případě, že program pracovní cesty bude nabitý tak, že naši městští reprezentanti za celý týden natažený přes oba víkendy nevylezou ze zasedačky a zpátky se vrátí s kopou originálních podnětů k dalšímu rozvoji města.

Nenechte se mýlit, opravdu věříme, že navazování mezinárodních vztahů je ku prospěchu města. A aktivity ZUŠky jsou toho jasným důkazem – za navázání kontaktů a organizaci (již druhého) vystoupení daleko za hranicemi našich všedních dní zaslouží jen chválu. Ostatně z celé sepsané delegace má bez ohledu na další program na výletu do Itálie logické a nezpochybnitelné místo právě jedině ředitel ZUŠ.

Klademe (si) otázky

1. Proč jsme si o chystané cestě nemohli přečíst třeba v Libčických novinách?

Vždyť takové cestě musely předcházet dlouhé přípravy / intenzivní komunikace o programu cesty / hledání optimálního složení delegace (jazyková výbava, odborné zaměření…), atd.

Tolik báječných příležitostí se pochlubit, přesto se vše podařilo udržet v tajnosti. Na Libčice skromnost nebývalá.

Ale nešť! Proč by obyčejný občan měl vědět o všem, co se ve městě chystá, vždyť se toho děje tolik… Tedy pokračujme.

2. Jak to, že i zastupitelé se o celé věci dozvídají jaksi mimoděk z oběžníku, a to 4 dny před odjezdem?

Už o pár odstavců dříve jsme zmínili, že jsou to zastupitelé města, kteří mají rozhodovat o věcech podstatných pro město. A pokud s námi v tomto souhlasíte, můžete se sami rozhodnout, zda:

  • Radní Pavel Bartoš, Vladimír Urbánek a František Hudek nepovažují celý svůj výlet za podstatný pro město.
    Pak je ale třeba se ptát, proč Rada k navázání kontaktů vysílá tak početnou delegaci, neřkuli proč tam vlastně vůbec jedou. Tohle přeci není odpolední zasedání Přemyslovských Čech v Úholičkách.
  • A nebo naopak, s odkazem na vysoký počet vyslaných městských reprezentantů, radní Pavel Bartoš, Vladimír Urbánek a František Hudek celou výpravu považují za velmi důležitou. Tedy se ptáme, proč svůj záměr včas neprezentovali celému zastupitelstvu, ve kterém mají tak jako tak koaliční většinu?

Průběh výletu nás zajímá

Bohužel, i tenhle výlet vykazuje všechny znaky, toho, co je v libčické samosprávě aktuálně špatně. Představitelé města sami svým jednáním zpochybňují své kroky. Zapomínají, že k základním principům práce voleného představitele města patří 100% transparentnost rozhodování. Že za své jednání musí skládat účty, musí  vysvětlovat své činy a důvody přijatých rozhodnutí. Protože nerozhodují o svém, starají se o naše společné. Proto nemohou zásadní rozhodnutí činit v úzkém kroužku pánů, co spolu kamarádí, ale mají do rozhodování zapojit všechny volené zástupce libčických občanů. Byť by si jen měli vyslechnout nesouhlasný názor a zamítavé stanovisko, které hned vzápětí smetou silou koaličních hlasů (v lepším případě i argumentů).

Možná si zpětně v Libčických novinách přečteme o spoustě jednání, výměně poznatků, prohlédneme si fotografie, na kterých zástupci města z řad volených i úředníků čile diskutují se svými italskými protějšky. Ale není to tak, že když sami sebe vysílají na zahraniční cestu za peníze někoho jiného (nás všech), mají takové jednání dopředu vysvětlit a obhájit alespoň před těmi, kdo k tomu dostali veřejný mandát?

Pokud tak ale neučiní, všechno nachystají pokoutně, nemohou se divit, když první, co napadne občana při čtení zápisu z jednání rady, je, že je to takový poslední společný výlet kamarádů na rozloučenou bez reálného užitku pro město.

I když nás mrzí mizerná komunikace před odjezdem, už teď se těšíme na spousty fotek a informací, kterými delegace zaplaví příští číslo Libčických novin – o náročném programu jednání, nákladech, ale hlavně o přínosech pro město. Byla by škoda, kdyby ji v tom museli zastoupit jiní zúčastnění dospělí, kteří mají na zájezdu plno dalších úkolů.

Každopádně přijďte celé výpravě v pátek odpoledne zamávat!

 

Komentářů: 3

  1. Martin Šimon napsal:

    No tak to je snad jasné, proč jedou!

    Může se třeba rozbít pouliční lampa u cesty. Na to potřebujete elektrikáře, minimálně dva.
    Nebo na hotelu vystaví paragon. Na to potřebujete nějakého inženýra ekonoma, aby papír fundovaně převzal.
    Nebo se třeba dětem ucpe trombón. Na to potřebujete údržbáře, aby to fundovaně opravil.

    Myslím, že Libčicím delší pracovní nepřítomnost radnice může leda prospět.

  2. Eva napsal:

    Akorát jsem jela kolem, vědět to, tak mávám! 🙂 Možná šli prezentovat rychlovýstavbu laviček, kterých je dnes v Libčicích více než odpadkových košů a to přibližně na těch místech, ke bych hledala spíše ty koše. Nebo jaký parádní výzkum veřejného mínění máme, že nikdo ani tu schránku s odpověďmi téměř týden po ukončení nesundal…Inu věcí k chlubení mají jistě páni spoustu.

  3. Tereza Nehasilová napsal:

    My jsme mávali, tedy dětem a jejich učitelům. Co přínosného delegace Libčické radnice z Itálie doveze, se dozvíme doufám alespoň zpětně. Na radnici jsme zaslali dotaz na předpokládaný program účastníků zájezdu a žádost o zaslání zpráv z pracovní cesty. Třeba budeme mile překvapeni.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>