Písemná zmínka

denik.cz

1052, 1088, 993… Ne, ne nemluvíme tu o hektopascalech, takže nečekejte předpověď počasí na prázdniny.

Tyhle čísla, to jsou letopočty. Datoví žurnalisté z webu Deník.cz připravili podrobnou mapu Česka, která ukazuje letopočet první písemné zmínky o té které obci. A to je dobrá příležitost si připomenout na jak speciálním místě tu vlastně žijeme.

bitva na Turském poli

Falzum zakládací listiny Břevnovského kláštera (993/1225)

Možná svůj rodokmen odvozujete od Tyra / Čestmíra Chejnovského, bajného hrdiny, který v dobách Starých pověstí českých na Turském poli porazil Lučany, a po kterém nám zbyla křižovatka Na Zabitém. Možná někdo takový opravdu existoval a možná ne. Těžko to ověříme, nejsou o tom dobové písemné zdroje. Až teprve mnohem později jeho příběh sepsali autoři, kterým… …nejspíš šlo spíš o ten příběh, než historickou přesnost.

Ale co se nám skrz staletí zachovalo “černé na bílém” je fakt, že Libčice jako takové tu jsou minimálně 1025 let. Protože nejstarší zmínka o Libčicích pochází právě z roku 993, ze zakládací listiny Břevnovského kláštera. A takhle dlouhou písemně doloženou historii nemá z českých a moravských měst jen tak někdo.

Z víc jak 10 000 obcí v Česku se tak starým důkazem své existence může pochlubit jen něco málo přes 30 obcí. Ostatně přesvědčte se sami na názorném grafu přejatém z webu Deník.cz.

 

Takže, až půjdete česat ovoce na svou zahrádku, ukrojíte si krajíc k večeři, budete si hrát se svými dětmi… Existuje písemná zmínka, ze které se dá odvodit, že takové věci dělají lidé v Libčicích už víc než tisíc let.

PS:

Samozřejmě nic to neříká o tom, kdy se v zákrutu údolí Vltavy trvale usadili první lidé, to bylo ještě mnohem dřív.

 

PPS:

Zakládací listina břevnovského kláštera ze 14. ledna 993 se dochovala pouze ve falsu ze 13. století. Tato listina je psána písmem 13. století shodným s písmem na konfirmaci Přemysla Otakara II. z roku 1255.

Zatím žádné komentáře.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>