Evropské dotace jsou šancí pro další rozvoj našeho města

Libčice a Evropské dotace. Schválně, vzpomene si někdo na nějaký zásadní projekt z poslední doby, na který by naše radnice získala peníze z fondů EU? Trpělivý čtenář se správnou odpověď dozví na konci tohoto článku.

Libčice se léta dotací spíše obávaly, než že by je využívaly. A přitom tady ty peníze byly a mohly pomoci. Zlatá doba získávání peněz na nejrůznější projekty (ano, včetně nesmyslů, ke kterým to mnohde vedlo) je navíc bohužel pryč. Leckde se během ní ovšem naučili s takovými prostředky pracovat.

Vzorovou ukázkou je obec Kněžice, kde jsou díky evropským dotacím z velké části soběstační ve výrobě tepla a elektřiny a ze zpracování odpadu na plyn ještě prodávají jako vedlejší produkt hnojivo. Plynová krize se jich tedy jaksi netýká… U nás se místo toho tři volební období vzrušeně snilo – o „nemocnici“, městském centru, spolkovém domě, kulturním domě atd. Občas se něco dostalo do roviny vizualizací a můžeme se tak kochat pěknými obrázky.

Po dvanácti letech máme pocit, že je nutné do vedení města poslat lidi, kteří opravdu zkusí něco z rozvojových plánů uskutečnit. Na naší kandidátce má profesní zkušenost s evropskými dotacemi, granty a plánováním dokonce několik osobností.

Ministerstva vyhlásila nebo v nejbližší době vyhlásí výzvy, které mohou zlepšit podmínky života v našem městě. Dotace vnímám jako šanci, kterou si nesmíme nechat proplout mezi prsty.”, říká k tématu Milan Vojtek, momentálně působící na ministerstvu pro místní rozvoj. “Přípravě konkrétních projektových záměrů a zejména jejich komunikaci s veřejností je potřeba věnovat maximální úsilí.

Není nutné vrhnout se po hlavě do všech výzev, je potřeba prioritizovat.”, vysvětluje Petra Nováková Sádková, koordinátorka dotačních výzev a členka komise pro životní prostředí za Libčický občanský spolek LOS. “Na základě výstupů ze strategického plánu stanovíme prioritní oblasti a v rámci nich, ve spolupráci s ostatními subjekty na radnici, připravíme obecné projektové záměry. S těmito záměry seznámíme libčickou veřejnost a zpětnou vazbu do nich opět zapracujeme. Poté necháme záměry projít radou a zastupitelstvem města a teprve pak detailněji rozpracovat do podoby projektových žádostí. Jakmile příslušný poskytovatel vypíše výzvu, budeme připraveni okamžitě podat projektovou žádost,” dodává Petra.

A jaké výzvy budou v nejbližších letech spuštěny?
Oblast Příklad využití dotace Datum vyhlášení  Program
Mateřské školy
  • stavba nové MŠ, rozšíření kapacity stávající MŠ
v průběhu podzimu 2022 Integrovaný operační program
Základní školy
  • modernizace odborných učeben
zatím nebylo zveřejněno Integrovaný operační program
Mateřské a základní školy, ZUŠ, školní družiny školní kluby
  • Vzdělávání pedagogických pracovníků
  • personální podpora MŠ, ZŠ (asistenti
  • podpora dětí s odlišným mateřským jazykem
25.5.2022 Operační program J.A. Komenský
Zelená infrastruktura měst a obcí
  • revitalizace veřejných prostranství a nevyužívaných ploch
  • náplavka
  • zeleň na uvažovaném náměstí
zatím nebylo zveřejněno Integrovaný operační program
Sociální infrastruktura
  • rozšiřování sociálních služeb
  • výstavba sociálních bytů 
zatím nebylo zveřejněno Integrovaný operační program
Komunitně vedený místní rozvoj
  • vybudování cyklostezky
  • rekonstrukce a vybavení místní knihovny
  • nákup vybavení pro dobrovolné hasiče
zatím nebylo zveřejněno Integrovaný operační program
Čistá a aktivní mobilita
  • výstavba dobíjecích stanic pro elektroauta
  • výstavba cyklostezky
zatím nebylo zveřejněno Integrovaný operační program
Elektromobilita
  • nákup elektro aut pro obec
  • dobíjecí stanice
6.6.2022 Národní plán obnovy – MŽP
Odpady, oběhové hospodářství
  • vybudování sběrného dvora
  • RE USE centra
  • kompostéry pro občany
17.8.2022 Operační program životní prostředí
Energetické úspory
  • zateplení veřejných budov
  • změna způsobu vytápění veřejných budov
  • instalace fotovoltaiky
24.8.2022 Operační program životní prostředí
Akumulace vody z veřejných budov
  • zelené střechy – škola, školka, fotbalové hřiště, sokol, plovárna
12.1.2022 Národní plán obnovy – MŽP

Operační program životní prostředí

Výstavba nových veřejných budov v pasivním standardu
  • výstavba městského domu 
24.8.2022 Operační program životní prostředí

 

V drtivé většině se jedná o tzv. nesoutěžní výzvy, kdy projekty nejsou porovnávány mezi sebou a pro úspěch podané žádosti je rozhodující včasné podání a splnění kritérií. “Doporučuje se mít žádost připravenou dříve, než je výzva vyhlášena. U některých výzev lze očekávat naplnění alokace již po několika dnech od jejich vyhlášení.”, upozorňuje Milan.

Na výše uvedené dotační tituly, které pro nás přehledně zpracovala Petra s Milanem, je poskytován příspěvek EU ve výši 70 % výdajů projektu, 15 % je hrazeno ze státního rozpočtu a 15 % přispívá žadatel, tedy město. Dotace je však vyplácena až poté, co jsou peníze utraceny a vyúčtovány v žádosti o platbu. Město tedy musí zpočátku uhradit výdaje projektu, a teprve později jsou mu dotační prostředky vyplaceny.

Věříme, že i o Libčicích se v budoucnu bude psát jako o městě, které dokázalo poskytnuté dotace efektivně využít a s jejich pomocí zlepšit kvalitu života ve městě.

A zde už slíbená odpověď: Pátráme-li v paměti po zásadním projektu z poslední doby, odpověď je smutná, takový nevidíme. Významným projektem z hlediska městského rozpočtu byla dotace na zateplení mateřské a základní školy v hodnotě cca 13,5 mil. Kč (realizováno v roce 2008). Nejnovějším a zároveň také jediným projektem současné radnice v tomto volebním období, který byl podpořen z evropských peněz, je pořízení strategického plánu města, s dotační podporou ve výši 2,2 mil. Kč.

Jeden komentář

  1. Martin Š. napsal:

    Neblbněte. Udělat pořádnou změnu stojí pořádné usilí. A to jsem od politického vedení radnice neviděl. To je jako chtít po oslovi, aby vyšplhal do koruny stromu. S obyčejnými kopyty mu to nahoru moc nepoleze.

    V Libčicích je s úsilím vykonáváno leda tak potlačování názorů vlastních sousedů, zastupitelů opozice, protože si prostě myslí něco jiného, než oficiální garnitura. Stačí se podívat na libovolný záznam ze zastupitelstva nebo sociální sítě. Takže vyhazujeme čas a věcnou kapacitu hádáním se mezi sebou o pětník, Libčičtí proti Libčickým, a o desítky milionů z dotačních fondů nejevíme zájem. Paráda! Děkujeme! (PS: ironie)

    Mimochodem, Strana příznivců fotbalu ani Strana příznivců elektrikářů v tom žádný posun neudělá. Spousta z nich už ve funkci na radnici byla, kormidlem nijak nehnula a plnila spíš funkci stafáže. Ono se není čemu divit, u nás je kurz dlouhodobě nastaven na “politika jako svinstvo” a nikoli na “politika jako veřejná služba”.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>