Jaký bude nový prezident ?

A máme ho! Ozývá se v srdcích většiny voličů Petra Pavla.

A máme to. Je odezva zklamání v myslích voličů Andreje Babiše.

Koho a co máme a co nás vlastně čeká s novým zastoupení hlavy státu, se teprve ukáže během pěti let. Teď je povolební sobotní večer, v podřipské obci Černouček to v hospodě žije, protože prezidenta za souseda nemá každý občan republiky.  Ale každý občan republiky má prezidenta, ať chce, nebo ne. I ten, který nevolil.

V Libčicích z 2 646 voličů přišlo do volebních místností 1 861 žen a mužů (70,33 %), platných hlasů bylo 1858. Pro Petra Pavla – 1336, pro Andreje Babiše – 522. Až bude nějaká příští prezidentka či prezident z Libčic, bude to hučet i v libčických hospodách jako v Černoučku. A do obecní kroniky to někdo určitě dlouze popíše. Dnešní volbu si bude asi dlouho pamatovat i jedna libčická prvovolička, která volila v den svých osmnáctých narozenin.

Každý od prezidenta něco očekává, a to i v případě, kdy říká, že od něj nečeká nic. Jen si to nic neumí či nechce vysvětlit, protože ho politika nezajímá. Možná se někdo z takových lidí přesto díval na televizní přenos z voleb. A nepřehlédl vteřinovou maličkost. Když čerstvě zvolený prezident svižně odcházel chodbou z velké haly Fora Karlín, všiml si na zemi ležící šály nebo bundy. Rychle se sehnul, zvedl ji a položil na lavici, aby po ní nikdo nedupal. Toto nenápadné gesto by z předchozích prezidentů zvládl asi jen Havel. Člověka s vlohou k papalášství by nenapadlo. To udělá jen člověk nesebestředný a vnímavý k jiným.

Protože i elegantní paní Pavlová vypadá jako velmi skromná žena, máme naději, že státnický pár v čele naší země bude důležitým vzorem kultivované civilnosti. Možná je to právě proto, že vyšel z vojenského profesionálního prostředí.

Česko volilo v nelehké době správně.

28. ledna 2023

Zatím žádné komentáře.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>