V sobotu 13. května se koná další Otevřená zahrada

Pavel Jurkovič

Čtrnáctý ročník našeho hudebního festivalu, který už dávno překročil hranice “jen” sborového zpěvu, je věnován osobnosti Pavla Jurkoviče (1933 – 2015). Ten osobně navštívil druhý ročník festivalu v roce 2010. S jeho tvorbou se ale libčické děti potkávají stále – řada jeho písniček je součástí učebnic hudební výchovy a často je zpívají děti z lesního klubu Kulíšek i ZUŠ Libčice. Málokdo ale ví o Pavlu Jurkovičovi víc, a proto jsme se rozhodli připomenout 90. výročí narození tohoto výjimečného zpěváka, instrumentalisty, hudebního skladatele, básníka, ale i nevšedního hudebního pedagoga.

Gregoriánský chorál, cimbálovka a děti z našich škol

Kdo chce zažít Jurkoviče na vlastní kůži, může se předem přihlásit do dopoledních dílen. Výstupem z dílny pro větší děti a dospělé pod vedením lektorky České Orffovy společnosti Michaely Brčákové pak celý festival zahájíme. Povídat o Pavlu Jurkovičovi bude na úvod Martin Rudovský – dramaturg FOK a předseda Společnosti Pavla Jurkoviče.

Odpolední program bude reflektovat široký hudební záběr, jaký Pavel Jurkovič měl. Uslyšíte gregoriánský chorál (Schola Gregoriana Pragensis pod vedením Davida Ebena), polyfonní hudbu (Vysokoškolský umělecký soubor UK), lidové písně (cimbálovka Muzička). Se svojí troškou do mlýna přispějí i děti z Kulíška a ZUŠ Libčice, a to jak zpěváci, muzikanti, tak i tanečníci. V jiném vystoupení uslyšíte ženský sbor Bubureza, který představí tvorbu Jurkovičových přátel a hudebních souputníků.

Světová premiéra v Libčicích

Skladatelka Jana Vöröšová

Na závěr dne zazní ve světové premiéře skladba Jany Vőrőšové Další příběh, která vznikla na objednávku našeho festivalu. Při ní uvidíte a uslyšíte, že ve sboru se nemusí jenom zpívat! Pod vedením Jakuba Zichy bude účinkovat chlapecký sbor Pueri gaudentes, Vysokoškolský umělecký soubor Univerzity Karlovy, varhanice Jiřina Marešová a dva hráči na bicí nástroje – Jaroslav Noga a Jakub Kadečka. Za zmínku stojí, že další premiérovou skladbu Jany Vőrőšové Lunapark uvede letošní festival Pražské jaro a už nyní jsou na tento koncert beznadějně vyprodané vstupenky. Nenechte si proto libčickou premiéru ujít!

Na děti jsme nachystáni a občerstvení bude dost

V průběhu odpoledne uvedeme pro děti  loutkovou pohádku Medvídek Ťupínek v podání souboru Říše Loutek se scénickou hudbou Pavla Jurkoviče. Kromě toho bude celé odpoledne na farní zahradě také výtvarná dílna pro děti, kterou chystá Eva Víšková z lesního klubu Kulíšek. Pro hladové a žíznivé je objednána Jeníkova kavárna 9barů, pivovarský vozík z Valče a také řada dobrot od Šárky a Mirky.

Sledujte aktuality na FB stránkách festivalu: https://www.facebook.com/otevrenazahrada.libcice/

Vstupné na festival: 200,-Kč dospělí, 100,-Kč senioři, děti do 15 let zdarma.

Jeden komentář

  1. Lucie Richterová napsal:

    Přečtěte si podrobný program festivalu:
    https://1url.cz/dryI4

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>