Libčická architektura na ČT24

Komínový vodojem v Libčicích na ČT24

Komínový vodojem v Libčicích na ČT24

Každý, kdo v Libčicích žije, se asi musel nějak vypořádat s faktem, že ač město, těžko se tu projdete historickým centrem. Pokud chcete obdivovat gotické lomené oblouky, nebo naopak čistou linku funkcionalistických budov, musíte zkrátka jinam. Ono to nevadí, Libčice mají spoustu dalších výhod, pro které jsme se rozhodli tu žít.

Přesto nám tu předchozí generace pár unikátů zanechaly. A když si to člověk trochu promyslí a nakonec se odhodlá to přijmout, nemůže ho ani překvapit, že část z těch nejzajímavějších je k nalezení v průmyslovém areálu, který na první pohled nevypadá vůbec vábně a do kterého se asi ještě dlouho turistické výpravy pořádat nebudou.

Takže možná trochu troufale – podobně, jako má Ostrava svou oblast Dolních Vítkovic, máme my svůj areál Šroubáren a v něm třeba komínový vodojem, o jehož historii, jedinečnosti a významu se dozvíte víc v reportáži pořadu “Události v kultuře” (ČT24, neděle 3. srpna 2014). Industriální minulost přichází do módy a je fajn vědět, že naši předci stavěli hezké dokonce i továrny a že průmyslová historie Libčic není důležitá jen z hlediska “revolučního dělnického hnutí”.

PS: nejspíš se nikdo z nás nedožije doby, kdy se budou svádět boje o památkovou ochranu unikátních, stylově čistých a svou epochu dokonale charakterizujících skladových hal u Úžic na sjezdu z dálnice. Alespoň já bych raději umřel dřív, než se tak stane…

 

 

 

 

 

 

Komentářů: 2

  1. PeS napsal:

    Ten náš starý komín je fakt hezký a zapadá do Libčic. Zato ten druhý, betonový, příliš velký. Kdyby se realizoval projekt Náplavka, mohl by se ten symbol uplynulé doby rozebrat.

  2. Honza napsal:

    Reaguji na povzdech k novému komínu v předchozím komentáři. O jeho plánovaném bourání píše pan Kosík na konkurenčních stránkách http://www.libcice-top09.cz/.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>