Rada města č. 15: ke Kulturnímu domu

Na stránkách města se dnes objevil zápis z jednání  Rady číslo 15-2015. Ze zápisu nás zaujal bod 16. Ten svou logikou navazuje na bod 13 “o ukončení jednání o koupi KDL městem”.

Tady je, ať ho nemusíte hledat (originál v plném znění zde)

Jak to číst?

Těch možností je samozřejmě víc.

Optimistický čtenář vidí…

…samá pozitiva. Že město dohlédne, aby se KDL přestavěl za peníze soukromého investora na polyfunkční dům Čtyřlístek, což se shoduje s plánem majitele – paráda.

A to za přesně daných podmínek. Město od investora  vybere příspěvek na školku a školu – místo aby peníze vyplatilo, ještě je dostane. A kromě sálu pro pořádání plesů (k tomu víc níže) se zabojuje i o zachování hřiště na nohejbal. Z chátrajícího neodpovídajícího KDL bude funkční budova s novou náplní při zachování všeho podstatného. Všechno bude, dopadne to dobře.

Skeptik může vidět…

…sadu podmínek, které mají soukromou investici co nejvíc zkomplikovat a nejspíš v konečném důsledku donutit majitele, aby se vrátili k jednání za podmínek města, protože jiná cesta jak naložit s vlastním majetkem jim nezbyde. Skeptik zkrátka čte: “raději to ani nezkoušejte”, protože co bod, to komplikace realizace.

V usnesení se totiž mezi řádky může číst:  územní plán – to by mohl být problém…, smlouva o pronájmu – nevypověditelná bez naší vůle…, investor městu navíc připlatí, kolik si město řekne…, a podívejte – tady, zrovna tady na hřišti investor na svém stavět nemůže…

To vše s pojistkou posledního bodu, že se dá v případě potřeby ještě něco dovymyslet.

A jiný skeptik v tom může vyčíst…

…jako z kávové sedliny i noty pro zakonzervování stavu – město a majitelé se zakopou na stávající linii. Město bude blokovat přestavbu přehnanými podmínkami, majitelé zvolí pasivní resistenci – ono jak dlouho se vám bude chtít město pořádat plesy v budově bez údržby? A problém KDL se “vysedí” až do nějaké nové příští změny stavu věcí.

O variantě, že celý Čtyřlístek třeba ani nikdo nikdy nemyslel vážně, se zmíním jen touhle jednou větou v rámci spekulace “jiného skeptika”.

Nad čím je třeba se zamyslet?

  1. Pokud máme správné informace, je to poprvé, co si město k projektu dává podmínku příspěvku na rozvoj školy a školky.  Ten požadavek má svou logiku, je legitimní. To, že v minulosti podobná definice chyběla, bylo již v Libčicích příčinou zlé krve – viz kauza “Studánky”. Jen pevně doufejme, že to tentokrát není myšleno jako obstrukce.
  2. Jak asi vypadá smlouva o pronájmu KDL? Znamená podmínku pokračování v pronájmu městu “jen do doby prodeje / přestavby”? Tzn. jistí se tím město proti truc zavření KDL do doby realizace? Nebo si myslí, že vnutí plesový sál i do budovy Čtyřlístku?
  3. To nohejbalové hřiště je opravdu tak důležité?

Tak jak?

Nechci být dopředu ani optimista, ani žádný ze skeptiků. Jen tu vlastně říkám, že to dál ještě bude napínavé, protože napsanému chybí výklad záměrů obou stran. Snad se nám ho dostane.

A dodávám, že plán s polyfunkčním domem Čtyřlístek mi připadá jako nejlepší navržené řešení celého problému KDL. Bylo by fajn, kdyby to obě strany myslely vážně. A myslím, že i ten sál na plesy by se v Libčicích našel, pokud by na něj nezbylo v novém zařízení místo.

Kdo ví, třeba nakonec opravdu budeme mít v Libčicích polyfunkční dům za soukromé peníze se vším, co si město vymyslí, nebo co si myslí, že nutně potřebuje. Včetně nohejbalového hřiště. Nebo tu bude oboustranná vůle město rozvíjet a najde se i prostor pro vzájemné kompromisy.

Ale především to vypadá, že si budeme mít v Libčicích ještě nějaký čas o čem povídat. A jak se cítíte vy? Jako skeptici nebo spíš jako optimisti?

Douška

Mimochodem, všimli jste si? Zatím je to tajné. Kolik město majitelům vlastně nabídlo?

Zatím žádné komentáře.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>