Rozšíření vysokorychlostní sítě Libčice.net

Libcicenet logo

Pro ty z Vás, kteří ještě nejsou připojení a nevědí o co jde – Libčice.net je neziskový spolek, který v našem městě provozuje telekomunikační síť a skrze ni připojuje k internetu přes dvě stě domácností, všechny školy, hasičské zbrojnice, městský úřad apod.

Spolek vznikl před deseti lety, v době, kdy jediné možné připojení v Libčicích bylo přes telefonní linku a analogový modem. Zakladateli Facebooku Marku Zuckerbergovi bylo 21 let a Facebook si musel na svůj vznik ještě rok počkat. Podobně jako Mark s Facebookem, i spolek Libčice.net urazil od té doby pěkný kus cesty. Od jednoduchých a často experimentálních antén se posunul k profesionálním technologiím s vysokou kapacitou a rychlostí. Páteř sítě dnes tvoří závěsné optické kabely, které díky dobře fungujícímu partnerství s městem spolek instaluje paralelně s vedením městského rozhlasu a po lampách věřejného osvětlení.

Jak vypadá současná síť a co se plánuje nového?

Většina tras sítě na obrázku je již realizovaná, kromě několika částí, které se chystají v následujících týdnech a měsících. Jde o hnědou trasu do Lidické ulice, žlutou v Zahradní ulici, zelenou v ulici Na Vrchách a letecký konec modré trasy v ulici V Zahrádkách a částečně Pod Viničkou. Přítomnost profesionální montážní firmy v Libčicích je zároveň příležitostí pro domácnosti „na trase“ nechat se do sítě připojit za snížené náklady.

Jak se mohu připojit a co to obnáší?

Připojením k síti se stáváte členem spolku Libčice.net. Náklady na nové připojení zahrnují:

  • Vstupní členský poplatek 1500Kč
  • Polovinu nákladů na materiál pro svoji přípojku –  obvykle 1500 Kč. Druhou polovinu platí spolek. V částce jsou zahrnuty náklady na optický kabel, optický modem, domácí wi-fi router, optické spojky apod. Stávající členové sdružení toto neplatí a přechod na optiku mají zdarma.
  • Zajištění instalace na vašem domě a pozemku – tedy všechny výkopové, stavební a podobné práce
  • Pravidelný členský příspěvek 300 Kč měsíčně

A co za to dostanu?

  • Spolehlivé připojení k internetu po optickém kabelu
  • Rychlost připojení 30Mbps pro download i upload (rychlost připojení se bude v nejbližší dobe zvyšovat na 100Mbps)
  • Veřejnou IP adresu (na vyžádání)

Pokud tedy bydlíte „na trase“ a chtěli byste se připojit, ozvěte se na kontakt@libcice.net. Jak již bylo zmíněno, spolek  je nezisková organizace, parta nadšenců, která se práci ve spolku věnuje ve svém volném čase. Může se proto stát, že na e-mailovou odpověď budete čekat déle než na zákaznickém centru Vodafonu. Počítejte také s tím, že nejrychlejší cesta k realizaci vaší přípojky je vaše aktivní součinnost.

Autor je členem rady spolku Libčice.net

Zatím žádné komentáře.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>