Proč nemáme člena v redakční radě

Ing. Starosta MBA

Ve středu 1. 7. 2015 jsem byla hostem na jednání rady města. Záměrně uvádím výraz host, protože jsem byla pozvána starostou města. Víc však skutečný význam slova naplněn nebyl, protože po dobu strávenou s radními jsem se jako host necítila. Asi se divíte, proč? Svého hosta přece hostitel přivítá, slušně se k němu chová, a když odchází, rozloučí se s ním. Nic z toho, pokud se dostanete na jednání rady města, raději nečekejte. Stejně tak nečekejte, kultivovanou debatu, přijdete-li s odlišnými názory. Ale budiž, nebuďme malicherní, svět by nebyl pestrý, kdybychom si všichni mysleli totéž.

Důvodem mé účasti na radě bylo projednání stížnosti, že spolek LOS stále nemá svého zástupce v redakční radě Libčických novin a to i přesto, že jsme PhDr. Petra Schönfelda opakovaně navrhovali (3x) a i přesto, že Statut Libčických novin složení redakční rady jasně definuje. “Redakční radu (dále jen RR) jmenuje rada města. Členové RR jsou zástupci všech subjektů zastoupených v zastupitelstvu, popřípadě nezávislé osoby z řad veřejnosti a odborné veřejnosti….” (výňatek ze Statutu LN).

Budu psát o sobě. Čtenáře prosím za prominutí, má to důvod.

V březnu 1968 jsem jako devatenáctiletý student přišel do Zemědělských novin jako obyčejný elév, tedy učeň novinářského řemesla. V roce 1991 jsem odtamtud odcházel jako šéfredaktor a ředitel. V tomtéž roce jsem založil s kolegy Unii vydavatelů denního tisku a stal se jejím prvním předsedou. Reprezentoval jsem českou vydavatelskou a novinářskou obec v mezinárodní organizaci FIEJ/WAN.

Souběžně jsem pro švýcarský mediální dům Ringier založil Blesk a posléze se na několik let stal ředitelem skupiny, která sdružovala sedm týdeníků a měsíčníků, mimo jiné Reflex a Týdeník Televize. V té době jsem také byl členem představenstva Lidových novin a pracoval zde jako výkonný tajemník. V letech 1998-99 jsem byl generálním ředitelem největší tuzemské tiskárny Česká Typografie. Poté jsem založil vlastní firmu Deuce s.r.o., která dlouhý čas obchodovala s novinovým papírem a poskytovala poradenské služby v oblasti tvorby a rozboru obsahových koncepcí českých i zahraničních periodik.

Pracoval jsem i v pražské ZOO, kde jsem jako náměstek ředitele měl na starosti komunikaci s veřejností. Odtud jsem odešel do vydavatelství Economia. Tady jsem z pozice ředitele divize řídil Hospodářské noviny a týdeník Ekonom. Kariéru jsem zakončil jako předseda dozorčí rady společnosti Tablet Media, která vydává tabletový týdeník Dotyk. Nyní v důchodu často poskytuji rady a názory kolegům v nejrůznějších médiích.

Tato profesní cesta nestačí k tomu, abych se mohl ve svém rodném městě stát členem redakční rady Libčických novin.

dr. Petr Schönfeld

Současná rada v čele se starostou si však toto ustanovení ve Statutu LN, který sama schválila svým usnesením č. 14/26-2014 ze dne 12. 11. 2014, vykládá tak, že navržení zástupci se členy RR nestanou automaticky. Starosta tento postoj zdůvodňuje takto: …spolek LOS nemá standardní vztahy s radnicí, protože Luboš Harazin na ustavujícím zastupitelstvu přednesl prohlášení, v němž se uvádí, cituji: “…že zastupitelé za LOS nepodpoří volbu Pavla Bartoše na starostu města a tudíž nemohou podpořit ani radu města, kterou by jako starosta vedl.”

Starosta však toto prohlášení neustále interpretuje v posunutém významu a to tak, že neuznáváme starostu a radu města, dokonce nazývá náš postoj bojkotem a popíráním demokratických principů a skoro to vypadá, jakoby se od 6. listopadu 2014 v zastupitelstvu nedělo nic jiného než obstrukce. Starosta a členové rady nerozlišují mezi tím, jaká situace panovala v období před volbami a těsně po nich a tím, jak v současném zastupitelstvu zástupci za spolek LOS pracují. Radní v čele se starostou jakoby měli klapky na očích i na uších a nevnímají, že se všichni zastupitelé za spolek LOS přes svou úlohu opozice chovají na jednáních zastupitelstva konstruktivně. Bohužel to tedy vypadá, že jsme se jednou nohou ocitli v pohádce Jak se švec Rumcajs stal loupežníkem, protože jsme se dotkli starosty a členů jeho rady a dokud se “neomluvíme”, máme všude dveře zavřené.

Jak se Rumcajs stal loupežníkem

Z Večerníčku “Jak se Rumcajs stal loupežníkem”

Starostovy cesty k řešení

Starosta, a jak bylo sděleno, i ostatní radní si prý přejí, abychom svého zástupce v redakční radě měli, ale vidí jen 2 cesty, jak se k tomuto cíli dostat:

  1. odvolání starosty, pád současné rady města a jmenování rady nové
  2. zmírnění prohlášení z ustavujícího ZM a deklaraci spolupráce s RM

Starosta však po chvíli konstatuje, že jeho odvolání není na pořadu dne a sílu svého mandátu hodnotí odkazem na statistiky výsledků komunálních voleb v posledních 3 obdobích. Ze svého mandátu pak starosta dovozuje, “…že by nám to v LOSu nic neudělalo, kdybychom se zamysleli a přehodnotili prohlášení.” Starosta nám dále vzkazuje, ať si vyhodnotíme, zda je pro nás výhodné mít či nemít v dalším funkčním období svého zástupce v redakční radě LN nebo i jiných orgánech města.

Cesta třetí

Osobně se domnívám, že existuje ještě třetí varianta řešení. Vedení radnice může konečně začít vnímat opozici nikoliv jako svého úhlavního nepřítele, se kterým je potřeba řádně zamést, ale jako slušného partnera, který bydlí ve stejném městě, jen nemá na některé věci stejný názor. Nelze si pod tím představit podřizování se opozici, ale pouze a jedině vzájemné slušné vztahy.

Existují radnice, kde takovou roli opozice respektují a možná se toho časem dočkáme i v Libčicích. Třeba starosta a radní přestanou řešit domnělé křivdy z minulosti, povznesou se nad skutečnost, že nikdo nemůže očekávat, že bude všemi oblíben a uznají fakt, že za lidi mluví jejich práce. Malá vlaštovka se již objevila z úst Ing. Urbánka, který připustil, že se bojkot očekávaný po přečtení prohlášení na ustavujícím ZM ve skutečnosti nekoná, a že ani naše práce v zastupitelstvu tomu zatím nenasvědčuje. Přesto prý nad radnicí stále visí pomyslný Damoklův meč “vyhlášené války”.

Před tímto uznáním mne ale pan radní stačil mentorsky poučit o nedostatku mého politického citu a o nevhodnosti slovně napadat starostu, pokud něco chci. Musím v této souvislosti podotknout, že nic takového se na RM nedělo. Proto jsem na základě zkušenosti z průběhu mého hostování na RM raději sestavila základní zásady pomyslného “radničního protokolu”, abyste příště věděli, co se na radě sluší a patří:

  1. nechat starostu dlouze hovořit
  2. pokud se dostanete ke slovu, strpte soustavné přerušování, skákání do řeči a komolení smyslu sdělených skutečností
  3. neodporujte
  4. není vhodné starostovi klást jakékoliv zjišťovací otázky, ty jsou vzápětí vykládány jako útok na veřejnou osobu.

Věřím, že si nikdo nepředstavuje, že bych měla chuť si při současném personálním složení rady města 5 mužů + tajemník během jednání nějak agresivně vyskakovat. V takové přesilovce a ještě jako jediná žena se pouze a jedině snažíte uhájit si svou pozici i názor a nechcete se nechat vmanipulovat do submisivní polohy.

Výzva starosty

Milí členové LOSu, mám povinnost vám tlumočit výzvu starosty, abychom zmírnili naše prohlášení z ustavujícího ZM a vyjádřili vůli ke spolupráci se starostou a RM, pokud chceme mít své zástupce v redakční radě LN, případně v dalších orgánech města. Formu a obsah úprav našich postojů nechávají velkoryse na nás. Současně nám nezaručí, že námi navržený kandidát bude jejich koaličními zastupiteli schválen. Letité zkušenosti PhDr. Schönfelda z práce v různých periodikách, zdá se, nejsou dostatečným mandátem pro funkci člena RR LN.

Závěrem

Na cestu domů jsem od starosty obdržela ještě poučení k zamyšlení o tom, kdy a kde se vedou politická jednání o záležitostech týkajících se města a ZM. Jednání rady k tomu podle starosty určené není, stejně tak místnost, v níž se rada schází, protože RM je exekutivní orgán, který vydává usnesení, ale politická jednání nevede. Proto jsme prý nebyli na RM vpuštěni všichni 4 zastupitelé za LOS, abychom si společně vyjasnili neshody týkající se nového obsazení výborů zastupitelstva. Přizvána jsem byla pouze já jako předkladatelka stížnosti na porušování Statutu LN. Názor na to, zda je či není přesilovka 6 mužů versus 1 žena v “pánském klubu” na radnici korektní jednání, si udělejte sami.

P. S.

Přestože jsem na RM dne 1. 7. 2015 cca mezi 16,40 a 17,15 hod. skutečně osobně byla, ze zápisu RM č. 19-2015 se to nedozvíte. O projednávání stížnosti není uvedená zmínka ani v posledním odstavci různé, natož pak v samostatném bodě.

Komentářů: 7

  1. Michal Nehasil napsal:

    Starosta při svých cestách na východ zřejmě nezahálí a kouká se něco naučit. Zametání s opozicí a potírání neposlušnosti je tam velmi oblíbené. Snad někdy vyrazí i na západ a bude mít oči stejně otevřené.
    Ovšem co k tomuto jednání vede ostatní členy rady mi jasné není.

  2. On to nikdo naplno neřekne, i když si to řada lidi myslí. Tak já to tedy řeknu: podle mého názoru a soudě podle toho, jak se chovají, tak to jsou volové, kterým vlastní ego a pýcha brání kvalitně pracovat pro občany Libčic. K naší škodě jakožto občanů.

    I prázdný web považují za “bagatelizování, zesměšňování a napadání”. (http://forumlibcice.cz/web-forumlibcice-cz-je-popularni-jiz-se-objevila-nepodarena-kopie/). Přičemž jejich vlastní propagandistický projekt (http://forumlibcice.cz/vase-reakce/ ) neobsahuje jediný “jiný” názor od občanů Libčic. Proč? Protože se bojí, že s nimi nebude někdo souhlasit a jejich “jediný správný názor” se může ukázat jako vadný či řádně nezdůvodněný, tj. poukazující na nízkou snahu či nízké kompetence.

    Příkladem par excellence, k čemu toto “neslušné chování” vede, je snaha o vyvedení městských financí a koupě kulturáku. Rada “moudrých” málem utratila o 10 milionů korun více za chátrající budovu, kterou navíc vůbec nepotřebujeme. Platil by někdo z vás za jeden zpáteční PID lístek do Prahy 400 korun? Někteří vaši radní evidentně ano, neboť to neplatí ze svého. A ani jim to nepřijde hloupé, ještě tuto svoji neznalost kupeckých počtů opakovaně dokládají v článcích v Libčických novinách.

  3. Marek Coufal napsal:

    1. Jak může někdo chtít, aby byl respektován, třeba opozicí, pokud se takhle chová? Respekt si člověk získává svými činy, nikoliv aktem zvůle, zvýšeným hlasem a zaťatostí chlapečka z pískoviště, který tam byl první. Prosím, nečiní mi problém představit si, že opozice respektuje vladnoucí garnituru. Dokonce se mi ta představa velmi líbí. Ale to je o formátu vládnutí a tohle je další ukázka toho, jak stávající nevědí, jak to mají dělat.
    2. Nedá se to říct jinak: Jenom darebáci nerespektují pravidla, která sami definovali (složení redakční rady). Pokud se někdo chová jako darebák, těžko se pak může rozčilovat, že si to o něm ostatní myslí.
    3. V Libčicích nežije moc lidí, kteří by toho ve své profesní kariéře dosáhli tolik, jako pan Schönfeld. Pokud vůbec. A jako na potvoru zrovna v branži novinářské. Znám pár jeho bývalých kolegů, hrdě se k práci s ním vykonané a k němu samotnému hlásí. Plně chápu (ironie), že člověka, který se podílel na tolika podstatných věcech českého mediálního prostoru, nemohou Libčické noviny potřebovat.

  4. Michal Nehasil napsal:

    Vzhledem k tomu, že rada města se stále cítí uražena oným povolebním prohlášením zastupitelů LOSu, stojí za to si ho připomenout – http://libcickekrizovatky.cz/content/uploads/2014/11/prohlaseni_6_11_2014.pdf

  5. Petr napsal:

    Tak to je teda výkon, ten životopis. Každopádně, s tím bych se já vůbec nechlubil. Zvláště v dnešní době, kdy je zřejmé, že masmédia nejsou nestranná, neposkytují objektivní informace a nehájí národní zájmy.

  6. PeS napsal:

    Pane Petře, fakt jsem se zastyděl. Treba v te ZOO jsem se mohl vic snažit nejak to s temi národními zájmy dohnat, ale te zvěři to bylo fuk. Jinak zkušenost mi rika, ze reakce podobne te vaši vetsinou jsou důsledkem závisti. Mnohokrát jsem se s tim setkal a jsem vůči tomu imunní. Takze se budu i nadále ohlížet s klidnou spokojenosti. Pral bych vam totéž. Žlučovitost škodí zdraví….

  7. Milý Petře,
    můžete se nám, prosím, pochlubit i se svým životopisem? Curiculum vitae Petra Schoenfelda zde již máme, tak abychom si mohli udělat srovnání. Děkuji. Budu velice rád, když v redakční radě Libčických novin usednou lidé kompetentní a znalí psaného projevu. Jestli Libčické noviny občas čtete, tak zajisté uznáte, že zlepšení kvality práce redakční rady je potřebné. Jinak budou lidé obecní noviny používat místo pro záskávání informací pouze na otop.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>